Pages

петък, 16 август 2013 г.

Питка за Богородица




Давам ви просто идея за оформяне. Втасалото тестото се разделя на две. Едната половина също се дели на две, но едната част трябва да е малко по-малка от другата. По-малката се оформя на топка и се поставя в средата на застлана с хартия за печене тава. Втората част се оформя на фитил, който леко се усуква и се поставя около топката, без да се съединяват краищата му. Другата част от тестото се разделя на три. Оформят се фитили, от които се плете плитка. Поставя се внимателно около питката, като отново краищата не се съединяват.

Отделно се замесва малко твърдо тесто от около половин чаша брашно, щипка сол и малко вода, от което се прави украсата. Питката се маже с жълтък и се украсява. Пече се до готовност на 180*.

4 коментара:

  1. Иле, голяма красота си сътворила, браво! Много ми харесва празничната ти погача.
    Поздрави! :)))

    ОтговорИзтриване
  2. Много е красива, Или! Прелестна! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасна е, Илианка -
    празнична и много красиво оформена, а за вкуса не се и съмнявам!
    Харесах и новите ти рецепти от Литва, лятната бърза тортата - също.
    Поздрави, с пожелания за още много хубави и усмихнати летни дни, Диана

    ОтговорИзтриване