Pages

вторник, 14 юни 2011 г.

Лозови сарми





Продукти:

З големи глави лук
½ ч.ч. ориз
300 г кайма
1 морков
1 ч.л. червен пипер
5-6 листенца джоджен
5 стръка пресен копър
5 стръка магданоз
Черен пипер
Сол

свежи лозови листа

Лукът и морковът се нарязва на ситно и се изпържват в сгорещена мазнина. Добавя се измитият ориз и се разбърква добре. Готви се, докато си промени цвета. Добавя се каймата. Бърка се хубаво, и се пържи, докато стане на трохи. Отмества се от огъня и се добавят подправките. Сместта се разбърква добре. Лозовите листа се измиват и се попарват в гореща вода, докато променят цвета си. Върху всяко листо се слага от плънката – около 1 ч.л. Ако листата са малки, се слагат по две, като се застъпват. Сгъват се сармички, които се подреждат в подходящ за печене съд. Заливат се с леко посолена топла вода – да се покрият. Пекат се до готовност.
Обикновено ги сервирам със сос, приготвен с кисело мляко. Същият е като при пълнените чушки.

6 коментара:

  1. Ама как си ги наредила мераклийски...
    чудесни са!!!
    И пак ми се приядоха!!!!
    Поздрави, Илианка!

    ОтговорИзтриване
  2. Сарми в гювеч, мммммммм че вкусно ! Прекрасно изглеждат ! :)
    Поздрави ! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Поздрави и на вас!
    Благодаря ви!

    ОтговорИзтриване
  4. А кой не обича сърми?:))Обожавам ги с кайма, или само с ориз. И арменските са така с доста лук:)Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  5. Аз слагам всичко сурово с изключение на полусварения ориз. Без морков. Добавям и стафиди, а понякога маслини или сирене. Готвя интуитивно. ;)

    Рецептата ти е страхотна, по този начин се усеща ароматът на лозовите листа и... задължително в гювеч.

    ОтговорИзтриване
  6. Ани, Блага, благодаря ви, момичета!
    Радвам се, че рецептата ви харесва :) И аз обичам сармички в различни варианти, но ги приготвям така, защото домашните не искат по друг начин...

    ОтговорИзтриване