Pages

понеделник, 18 октомври 2010 г.

Kouign Amann




Видях името на този френски сладкиш в една книга, която четох миналата година. Веднага ме заинтригува и се опитах да намеря рецептата. Попаднах на няколко, но избрах тази на David Lebovitz . Обаче мина толкова време, а аз така и не го приготвих. Бях забравила напълно рецептата, докато миналия ден, докато разглеждах библиотеката, видях отново книгата. Веднага се разрових и ето резултат:

Продукти:

12 г суха мая
175 мл хладка вода
260 г брашно
1/2 ч.л. сол
1 ч.ч. захар + допълнително захар
110 г масло, нарязано на парчета по 2 см и охладено
2-3 с.л. разтопено масло



В средна купа се разтваря маята с водата и щипка захар. Бърка се кратко и престоява 10 минути, докато шупне. Слагат се брашното и солта. Тестото трябва да е меко и не много лепкаво. Повърхността върху която ще месите се набрашнява и тестото се прехвърля върху нея. Меси се около три минути и ако е много лепкаво, се добавя още малко брашно. Тестото се слага в намазана с масло купа и се оставя на топло да втаса за час.
След това се слага върху набрашнена повърхност и се точи на правоъгълник с размер 30 на 45 см.
Тестото може да е много лепкаво и да се работи трудно, но избягвайте да добавяте много брашно.

Маслото се подрежда в центъра на тестото и се поръсва с 1/4 ч.ч. от захарта. Лявата част на тестото се повдига и се сгъва през центъра. Същото се прави и с дясната. Трябва да се сгъне така, че да се образуват три нива. Поръсва се с още 1/4 ч.ч. захар и се прегъва отново на три. Поставя се в найлон и се слага в хладилник за един час.
Повърхността, върху която работим се почиства и се поръсва със захар. Охладеното тесто се изважда и се поставя върху захарта. Поръсва се с 1/4 ч.ч. захар, натиска се с ръце и се разточва отново на правоъгълник със същите размери. Сгъва се на три и се прибира в хладилник за 30 до 60 минути.
Фурната се загрява на 220*. Тава с диаметър 23 см. се намазва с масло. Тестото се изважда от хладилника и се точи на кръг с големината на тавата. Тъй като е много лепкаво, за да го дооформите, може да го поръсите с още захар. Повдига се внимателно и се премества в тавата. Дори и да ви се счупи някъде, просто поставете всички парчета в тавата. :)

Последната 1/4 от захарта се изсипва отгоре върху тестото и се напръсква с разтопеното масло.

Пече се 40-45 минути, докато горната част се карамелизира. След като се извади, се оставя няколко минути в тавата. Изважда се и се охлажда върху решетка.


Срахотен е този сладкиш. Много ароматен, много вкусен и изключително калоричен :)

4 коментара:

  1. калорична бомба, но колко съблазнителна само!
    Чудесно предложение, Илианка!

    ОтговорИзтриване
  2. Ах, точно си го бях планувала за най-скоро време, възхитителен е:)

    ОтговорИзтриване
  3. Илианка, както се казва :
    френска му работа, ама много вкусна!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  4. Илианка,
    неустоимо изглежда и
    много интересна технология.
    Поздрав и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване