Pages

понеделник, 15 март 2010 г.

Гевречета


Източник: Лабрекс

Продукти:


¾ ч.ч. прясно мляко
2 с.л. олио + 3 с.л. разтопена мас
2 яйца (едното за намазване на гевреците)
1 непълна с.л. захар
1 ч.л. сол
20г мая
около 2 1/2 ч.ч. брашно


В купа се смесват затопленото мляко, мазнината, солта, захарта, едното яйце, маята и се разбива с тел хубаво. После се сипва брашно и се замесва средно меко тесто. Оставя се да втаса. Намесва се и се резделя на 8 топки. Всяка топка се дели на две и се правят две фитилчета, усукват се и хубаво се слепват крайщата. Разбива се второто яйце в купа, в две чинии се сипват мак и сусам (аз смесих мака и сусама). Всяко геврече внимателно се натопява в яйцето, после в сусама и/или мака от двете страни и се слага в намаслена тава. Трябва да има малко разстояние между тях в тавата. В това време фурната е включена да загрява. Тавата с готовите гевречета се слага на леко загрят котлон, завити с кърпа отгоре. Като се нагрее фурната на 150 градуса, гевречетата се слегет да се пекат. Пекат се на 170-180 градуса, докато се позачервят.

2 коментара: