Pages

четвъртък, 31 юли 2008 г.

Суванка



Много обичам това време на годината, когато има пресни зеленчуци от градината. И често си спомням един аромат от миналото - на вкусна лятна гозба, която майка ми наричаше Суванка. Баба ми я правеше много често докато през ваканцията си стояхме на село с брат ми. Разбира се това ястие може да се приготви и през другите сезони, но никога не е така вкусно, както по това време. А сега ето и рецептата:












Продукти:






около 1 кг. домати
10 бр. печени чушки
3 по-големи глави лук
1 глава чесън
1 ч.л. червен пипер
черен пипер на зърна
сол на вкус
щипка захар
1 с. л. чубрица
2 с.л. брашно
листа от прясна целина
магданоз


Чушките се обелват. Могат да се използват цели или да се нарежат и се изпържват в малко мазнина. Доматите се обелват и нарязват на кубчета. Лукът се нарязва на едро и се изпържва в загрято олио. Добавя се червения пипер и чубрицата и се изсипват доматите. Когато водата изври, се прибавят и изпържените чушки. Ястието се посолява и се добавя щипка захар. Прибавя се нарязаният на ситно чесън. Брашното се размива на каша с малко вода и се добавя. Оставя се на котлона колкото да клокне и се отмества. Магданозът и целината се нарязват на ситно и се поръсват върху ястието.

сряда, 30 юли 2008 г.

Ореховки


Винаги съм си мислела, че да направиш ореховки е много трудно. Докато дъщеря ми не видя снимката на Pep-4o в Гответе с мен и каза: "Мамо, искам да ми ги направиш!" Как да откажа на моето слънчице...? Запретнах ръкави и ги направих. Оказаха се едни от най-лесните сладки, които съм правила. Единственият им недостатък беше дългото печене :)


И така ето и рецептата, за която горещо благодаря на Пепи!

Продукти:

5 белтъка
1 ч л лимонов сок
1 1/3 ч чаша захар
2 1/2 -3 ч.ч фино смлени орехи
няколко капки течна есенция по желание

Фурната се включва на 100 - 110. Разбиват се белтъците и захарта на гъст сняг, като по време на разбиването се прибавя и лимоновия сок по малко. Прибавят се фино смлените орехи и разбърква внимателно с лъжица. Взема се от сместа с чаена лъжица и поставя върху пекарска хартия. Тавата се поставя във фурната и се суши продължително време (като се пипне с пръст да е поизсъхнало - леко покафеняват ) Отлепват се от хартията докато са топли.

вторник, 29 юли 2008 г.

Пилешки дробчета с лук и гъби



Продукти:

1 кг. пилешки дробчета
1/2 кг. лук
300 гр. гъби
1 по-малка глава чесън
1 с.л. доматено пюре
1/2 ч.л. черен пипер (или на вкус)
брашно за овалване
магданоз за поръсване
мазнина за изпържване


Дробчетата се измиват и се изцеждат от водата. Нарязват се на парчета. Лукът се реже на полумесеци, а чесънът и гъбите - на филийки. Дробчетата се овалват в брашно и се изпържват в силно загрята мазнина. Лукът се изпържва отделно от дробчетата до златисто и се добавят гъбите. Пържи се още 3-4 минути. Доматеното пюре се смесва с 3 с.л. вода и черния пипер. Добавят се към лука и се оставя водата да изври. Лукът се изсипва при вече готовите дробчета. Оставят се още малко на котлона и накрая се поръсват с магданоз. Сервират се веднага.

Картофени кюфтета


Да направиш картофени кюфтета може би изглежда елементар-но. Но при мен в началото не беше така. Имах някои неуспешни опити. Кюфтетата все се разпадаха в тигана и ставаше една голяма картофена каша.Но както някой някога е казал - човек се учи от грешките си.

И така предлагам ви моята рецепта за картофени кюфтета:


Продукти:


около 1 кг. картофи
2 яйца
1 с.л. чубрица
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. черен пипер
1 ч.л. индийско орехче
сол на вкус
брашно за овалване
мазнина за изпържване

Картофите се сваряват с люспите, като се внимава да не се преваряват. Охлаждат се, обелват се и се настъргват на едро ренде или се намачкват. Добавят се яйцата и подправките и сместта се размесва добре. Оставя се около половин час в хладилник да стегне. От готовата смес се оформят кюфтета, които се овалват в брашно. Така приготвените кюфтета се оставят да престоят около 10-15 минути в хладилник и се изпържват в силно загрята мазнина за кратко.

Това е моята рецепта. Откакто приготвям кюфтетата по този начин, винаги постигам отличен резултат. Имам добре оформени кюфтенца с хрупкава коричка.


Ако желаете, към картофената смес може да добавите сирене или кашкавал. Или пък и двете. Аз лично не добавям, защото вкъщи се предпочитат така.

събота, 26 юли 2008 г.

Сладки "Розички"


Продукти:

4 жълтъка
2 ч.ч.свинска мас
2 ч.ч.захар
6 с.л. кисело мляко
1 ч.л. сода
2 прахчета ванилия
брашно за не много меко тесто- на мен ми отиде около 800 г

От посочените продукти се замесва  тесто. Тестото да не е меко и лепкаво, защото сладките ще се разлеят, докато се пекат. Шприцоват се в подходяща тава, която не се маже с мазнина, нито се застила с хартия. Оформят се малки топчета, които се поставят върху сладките. Пекат се в предварително загрята на 200 градуса фурна  докато станат златисти. Изваждат се много внимателно, защото лесно се трошат. След като изстинат се слепват с мармалад. Колкото повече стоят, толкова по-хубави стават. 
Да ви е сладко!


Руло







Продукти:
6 яйца
6 с.л. захар
6 с.л. брашно
1 ванилия

Отделят се жълтъците от белтъците. Жълтъците се разбиват със захарта, а белтъците се бият на гъст сняг и се добавят към жълтъците. Прибавя се брашното и ванилията. Разбърква се много хубаво. Сместта се изсипва в голяма правоъгълна тава, покрита с намаслена хартия за печене. Изравнява се добре и се слага да се пече в предварително загрята фурна. Когато блатът стане златист, се изважда и докато е още горещ се обръща върху кърпа. Внимателно се махва хартията и с помощта на кърпата блатът се навива на руло. Оставя се така поне 10 минути. После се развива и се маже с крем. Намазаният блат се навива отново с помощта на кърпата. Отгоре рулото се украсява по желание. Опитвала съм с пудинг ванилия и малини вътре. Пълнежът може да е от сметана и плодове или сладко (аз предпочитам малиново или ягодово), а също може и само с мармалад и орехи. Отгоре се намазва със сметана и се украсява. А ако се прави с мармалад, се ръси с пудра захар.


Рулото трябва да престои поне два часа преди консумация.


Прави се много лесно и е много вкусно!

Ориз със зеленчуци



Ето едно предложе-ние за приготвяне на ориз с разни добавки. Това ястие е подходящо да се консумира както като салата, така и самостоятелно, или като гарнитура към нещо месно.


Продути:


1 ч.ч. бланширан ориз
1 к.ч. олио
4-5 скилидки чесън
1 к. ч. сварени и нарязани на кубчета моркови
1 к.ч. грах - сварен или от консерва
1 к.ч. царевица от консерва
2 кисели краставички
2 1/2 - 3 ч.ч. пилешки бульон, топъл
1 яйце
150 гр. пушен бут
по една щипка индийски орехче, къри, джинджифил и куркума


Оризът се измива до бистра вода и се оставя да кисне в хладка вода 30 мин. В олиото се запържват скилидките чесън до розово и се отстраняват. Както е горещо, се слага оризът и се пържи 5-6 минути. Котлона се намалява на най-слаба степен и към ориза се налива по малко от бульона. Като "изпие" налятия бульон, доливаме още малко и така докато се свърши бульона и оризът се свари - около 1 час, (как го обясних само ) като трябва да се внимава да не остава само на мазнина по време на варенето.Краставичките се нарязват на половинки колелца Яйцето се разбива и се изсипва в нагорещен сух тиган. Пече се от двете страни и се нарязва на тънки лентички.Пушеният бут се реже на кубчета.Всички продукти се смесват и се добавят подправките. Добър апетит!


*Аз съм добавила и пушен бут, който разбира се може да се пропусне.

петък, 4 юли 2008 г.

Мекиците на комшийката


Пробвала съм да правя какви ли не варианти на мекици. И все не можех да ги направя такива, каквито ги прави баба ми например, макар да следвах нейната технология. Ето, че скоро една съседка ме почерпи с мекици и ми издаде рецептата си. Пробвах ги още същия ден и се получи отличен резултат. Пробвайте и вие утре за закуска!

Продукти:
1 кофичка кисело мляко (400гр.)
4 с.л. олио
2 с.л. оцет
2 ч.л. сода за хляб (равни)
1 к.л. сол
брашно за меко тесто (около 700 гр.)
От изброените продукти се замесва меко тесто. Оставя се да почине около 15 мин. Късат се малки топчета, оформят се тънички кръгчета и се пържат в силно нагорещено олио. Може да се направят със сирене или сладко вътре по желание. Поръсват се с пудра захар.



сряда, 2 юли 2008 г.

Салата с пилешки хапки и макарони



Продукти:

около 700 гр. пилешки пържоли
1 пакет макарони - на спирали
2 червени чушки
2 зелени чушки
2 моркова


За маринатата:

6 с.л. соев сос
сок от 1/2 лимон
5 скилидки чесън
4 с.л. олио
2-3 с.л. подправка за пиле (Пикантина или каквато предпочитате)
сол, ако е нужно - ако подправката не е солена
1 к.л. джинджифил, 1 щипка къри и 1 щипка индийско орехче
4 с.л. доматено пюре
Смесват се соевият сос, лимоновият сок, счукан чесън, олиото и подправката за пиле, плюс сол евентуално. Месото се реже на хапки и се поставя в маринатата за 24 часа.Морковите се сваряват леко и се нарязват на лентички. Чушките също се режат на ленти. Хапките се пекат на сух тиган. В същия тиган се налива 1 ч.ч. пилешки бульон. Като заври бульонът се изсипват чушките и морковите, само да си променят цвета -около минутка.Трябва да останат хрупкави.Макароните се сваряват с малко сол и 2 с.л. олио. Измиват се със студена вода и се изцеждат добре.Към тях се прибавят зеленчуците и месото,по 1 равна чаена лъжичка джинджифил, индийско орехче и къри и доматеното пюре.Доматеното пюре може да се замени с чили на вкус