Pages

събота, 31 август 2019 г.

Яйца в кайма на фурна


Яйцата в кайма на фурна са ... хм.. иска ми се да кажа, че са лесно и бързо предложение за вечеря, но... малко са цапащи да ви кажа честно. :) Но пък с яйца в кайма можете да разнообразите ежедневното меню. Ако и вие като мен всеки ден се чудите какво да сготвите и търсите рецепти за вкусна и разнообразна храна, то опитайте и тези яйца в кайма. Приготвени на фурна, са по-здравословен вариант, но ако желаете, можете и да ги изпържите, като за целта трябва да използвате повече мазнина.
Към каймата добавих сос Барбекю и горчица и ви съветвам да не ги пропускате. Ако нямате сос Барбекю, заменете го с кетчуп.
Яйцата за рецептата Яйца в кайма могат да бъдат твърдо сварени или пък да ги оставите с леко рохки жълтъци. Направете ги така, както вие обичате и се насладете максимално на ястието.



Продукти:

6 сварени яйца
700 г кайма (използвах смес)
1 1/2 с.л. сос Барбекю
1 ч.л. горчица
1 к.л. чубрица
1 к.л. риган
1 к.л. кориандър (може и мъничко повече, ако подправката ви харесва)
1 яйце
3 с.л. галета
черен пипер
сол (ако ползвайте готова кайма от магазина, пропуснете солта)

За панировката:
1 яйце
брашно
галета



Каймата се смесва с яйцето, галетата и всички изброени подправки. Обърква се много хубаво с ръце. Оставя се около 1 час в хладилник, за да поеме вкусовете.
Разделя се на 6 равни части, които се оформят на топки.
На мен най-лесно ми беше да разстеля топката кайма върху парче найлоново фолио и след това да обвия яйцето с нея. Направете го така, както ще ви бъде най-лесно. Важното е цялото яйце да е добре обвито в кайма и да не се вижда белтък от никъде. Пригответе и шестте яйца по този начин.

За панировката се разбива яйцето с тел или вилица. Всяко яйце в кайма се овалва в брашно, потапя се хубаво в яйцето и след това се овалва в галетата. Подреждат се в тава за печене, която е застлана с хартия за печене и намазнена леко.
Отгоре се поливат с малко олио или зехтин.
Пекат се в загряна фурна на 180 градуса до готовност.

Може да ги сервирате със салата според сезона, пържени картофки, картофено пюре, сотирани картофи.


5 коментара:

  1. Чудесни са тези яйчица, Ил! Страхотна идея за вечеря, а защо не и за обяд! Целувки 😘!

    ОтговорИзтриване
  2. На всяко твое предложение бих се насладила с удоволствие, Или! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Тази рецепта я помня от детството си. Много вкусни. Благодаря.

    ОтговорИзтриване
  4. Не съм ги правила печени, но определено е по-лесно и чисто.

    ОтговорИзтриване
  5. Илче, гледам още си в пауза, ама то нормално де. Всички ни хваща от време на време. На късна есен с песен, ще избухнеш ти, знам аз :)

    ОтговорИзтриване