Pages

понеделник, 31 декември 2018 г.

Пастички от бишкоти и сбогом, 2018-та!


В последния ден на 2018-та година бих искала да споделя с вас освен вкусна рецепта и едно прекрасно преживяване за мен, което се случи в началото на декември. Част от вас знаят от Фейсбук, но пък искам да се похваля и тук :)
Заедно с Пепи от Храна за мойте канибали имахме щастието да сме сред 12-те спечелили прекрасния конкурс на Метро "Кулинарното наследство на България". За мен участието в него беше много важно, защото наистина смятам, че трябва да запазим онези прекрасни рецепти на нашите баби и прабаби и да ги предадем на нашите деца. По този начин пазим традициите си и корените си и няма да забравим кои сме. Няма да навлизам повече в тази тема, защото публикацията може да придобие други краски... И така, връщам се на конкурса и наградата. Наградата беше да сготвим с шеф Токев  избраната рецепта. Събитието се състоя в първите дни на декември и аз смело мога да го определя като едно от най-хубавите неща, които ми се случиха тази година. Заедно сготвихме моята рецепта за Пълнен шаран и изживяването си беше една сбъдната мечта :) А фактът, че мигът беше споделен от добър приятел, го направи и много забавно :)
                                                                                 










И сега, публикацията няма да е без рецепта. Предлагам един много бърз и лесен десерт, без печене и варене. Пастички от бишкоти - бързо и вкусно!



Продукти:

300 г бишкоти
1/2 кутия дулсе де лече
3 пълни супени лъжици течен шоколад
1 пълна с.л. заквасена сметана

прясно мляко за потапяне
кокос за овалване

За ганаша:

40 мл течна сметана
65 г шоколад



Приготвянето на пастичките от бишкоти е лесно.
Започва се с направата на крема. Смесват се карамеленото мляко Дулсе де лече с течния шоколад и заквасената сметана. Хубаво се разбъркват. Бишкотите може да се мажат с лъжичка, може и кремът да се изсипе в пош и де се шприцова върху бишкотите. Както си изберете. 
Всяка бишкота се потапя съвсем леко в прясно мляко само от гладката долна страна. Поставя се крем и отгоре се захлупва с друга бишкота, потопена в мляко. Така приготвените бишкоти се овалват в кокосови стърготини там, където е избил крема отстрани. 



Накрая се заливат с ганаш, който се приготвя като сметаната се загрява, докато кипне и се изсипва върху шоколада. Разбърква се до пълното стопяване на шоколада и с помощта на лъжичка или с шприц с тънък накрайник се украсяват бишкотите. 


Благодарна съм за добрата година, която имах и си пожелавам още по-добра, здрава и успешна 2019-та!
На всички вас, които се отбивате тук, желая здраве и прекрасни моменти с вашите най-близки хора! Благодаря ви, че вече толкова време споделяме заедно вкусни моменти! Весело посрещане на 2019-та!
До догодина!

сряда, 19 декември 2018 г.

Сладки с орехи



Тази рецепта за сладки с орехи е проста и възрастна вече. Приготвяла ги е една баба преди 40-50 години, която вече не е между нас, но пък рецептата й попадна при мен и аз реших да ги опитам. Сладките са обикновени, но от тези обикновените, които всъщност са чудно вкусни. Това са старите рецепти. Малко и обикновени продукти, но за сметка на това учудващо вкусни. Обичам да приготвям такива. Хем имаш продуктите и не трябва да ходиш да пазаруваш специално, хем се правят бързо и много лесно. Месиш, оформяш топчета, овалваш в орехи и печеш. Супер просто.
Ако и на вас като на мен хем ви се иска да направите някоя сладка за Коледа, хем нещо не ви се прави нищо, може да опитате тези сладки с орехи. Няма да ви отнемат кой знае колко време и пак ще има доволни :)

Продукти:

За тестото:

2 жълтъка
5 с.л. прясно мляко
125 г краве масло на стайна температура
10 с.л. захар
около 300 г брашно
1 ч.л. амонячна сода
2 ванилии

за овалване:
2 белтъка
1 1/2 ч.ч. счукани орехи



От продуктите за тестото се замесва меко еластично тесто. Не трябва да лепне, трябва да е меко и да се работи леко и лесно с него.
Приготвят се две тави, които се покриват с хартия за печене.
Белтъците се разбиват с вилица.
От тестото се късат парченца, които се оформят на топчета с големина малко повече от лешник и по-малко от орех. Ама как само го обясних :) Топчето се потопява в белтъците и се овалва в орехи. Подреждат се в тавата на не много голямо разстояние една от друга.
Пекат се в загрята фурна на 200 градуса до леко зачервяване. Внимавайте да не ги препичате много, за да не прегорят орехите.

вторник, 11 декември 2018 г.

Зелеви сарми

Зелеви сарми с кайма и ориз
Сезонът на киселото зеле настъпва с пълна пара. И тази година, след толкова години водене на блог, най-накрая се наканих да напиша моята рецепта за вкусни зелеви сарми с кайма и ориз. Моята, моята... колко да е моята... не е моята. И нея научих от свекърва ми. Да е жива и здрава жената, научи ме да приготвям вкусно мусака, сарми и пълнени чушки.
Рецептата за зелеви сарми е традиционна за нашата кухня, но разбира се вариации си има доста. Аз най-много ги харесвам с кайма и ориз. Постните - за Бъдни вечер, вече съм споделяла рецепта за тях. Обикновено си приготвяме този вариант у дома. Макар че ги правим не много големи, аз май повече харесвам големшките. Ей тъй – сипеш си една и си се наял J Така ги правеха едно време на село. Аз лично ги харесвам с кисело мляко. 
Сега обаче ще ви кажа още нещо. :) Преди време в Хърватия опитах от тяхните сарми, които бяха малко по-различни от нашите и... за голяма моя изненада бяха сервирани с картофено пюре. Аз нали си знам как се ядат сарми (те ще ме учат мен...), погледнах доста скептично на комбинацията. Но знаете ли какво? Оказа се, че съм в грешка. И то каква... И така... знам си сега. Първо опитвам, после преценявам :) Отдавна искам и такава рецепта да ви направя, но един ден и това ще стане.
Какво да ви кажа още за сармите. С годините се научих, че най-вкусните сарми са с повечко лук, даже доста. Може и да мирише, но пък после е много вкусно. Изобилието на подправки също е много важно. Така че, не се стискайте, отпуснете му края и сложете обилно подправки. Другото нещо - може да не е здравословно, но така ни е най-вкусно - харесват ни с изпържена плънка, суровата плънка не е за мен. Това не мога да го ям и толкоз.
След като си навиете сармите, има различни начини да ги приготвите – да ги сварите в тенджера, да ги подредите в гювеч или пък в тава. Който чете моите рецепти, вероятно знае, че в последните години аз често прибягвам към готвенето в гювеч. Там си пека сармите, там си готвя яхниите, само супа още не съм варила в него. Но се е случвало и в тава да ги пека. Вижте това тенджерата и сармите - не е за моята кухня. Все нещо накриво ври, все въртиш напред-назад тенджерата на котлона... остави. Слагай ги в гювеча и ги забравяй във фурната. Те сами се пекат. Ако пък искаш да имат такъв симпатичен загар като тези на снимката долу, подреди си ги в тава и ги залей с водичка и малко зелева чорба.

Зелеви сарми в тава, в компанията на пълнени чушки

Продукти:

2-3 големи глави лук
½ ч.ч. ориз
400 г кайма
1 морков
1 с.л. червен пипер
60 мл олио
джоджен
чубрица
черен пипер
сол

листа от кисело зеле

Лукът и морковите се режат на ситно. Оризът се измива добре.
В загрятата мазнина се изсипват нарязания лук и морков, посоляват се и се готвят, докато лукът омекне. Добавя се измития ориз и се разбърква добре, докато оризът промени цвета си. Добавя се каймата. Бърка се хубаво и се готви, докато стане на трохи.  Отмества се от огъня и се добавят подправките – те са на вкус, но аз добавям повечко, както казах по-горе. По около 1 с.л. от чубрицата и джоджена, а от черния пипер както ви се харесва.
Сместа се разбърква много хубаво и се опитва.



Взима се зелев лист. Ако зелката е голяма, листото се разделя на две, като се изрязват дебелите жилки. Върху листата се слага по около 1 с.л. плънка и се завиват сармички, като двете страни се загъват към центъра, за да не излиза плънката и после се завива на рулце. Подреждат се в съда, в който ще се готвят. В моя случай в гювеча. Отгоре се завива с 2-3 зелеви листа и се поставя чиния, за да не се разместват по време на печенето. Налива се вода – колкото да покрие сармичките. Вариант е и да налеете и 2-3 пръста зелева чорба, ако харесвате да ви е по-киселко.
Така приготвения гювеч със зелеви сармички се поставя в студена фурна. Фурната се включва чак след като сте сложили гювеча вътре, за да не се спука глинения съд. Ястието се пече на 180 градуса до готовност. Зелето трябва с едно докосване на вилицата да се разкъсва. Това е сигурен знак, че сармичките са готови и отвътре, но все пак е добре да опитате и пълнежа, преди да ги извадите от фурната.
Със същия пълнеж може да напълните и някоя друга сушена чушка и да подредите сред сармите. Ммм, разкош!




понеделник, 10 декември 2018 г.

Боб с печени чушки на фурна


Бързам да публикувам тази рецепта за печен боб с печени чушки, за да можете да я прочетете и ако ви допадне да я включите в менюто си за Бъдни вечер. Рецептата е семпла и домашна. Каза ми я колежка. По принцип това ястие се приготвя, след като вече сте сварили боб, веднъж сте хапнали по-рядкото, а после с гъстия остатък си правите тази манджа. Хитро. Варите боба веднъж и ядете две различни ястия. Разбира се, в днешно време рецептата може да се адаптира и да се използва готов сварен боб от консерва, който може да се купите във всеки магазин.
Все пак аз реших да направя рецептата приблизително така, както ми е казана и така ще я кажа и на вас. Само съкратих това с рядката част :)

Продукти:

за варенето:

250 г боб
1 глава лук
1 морков
4 с.л. домати от консерва
1 с.л.
джоджен
чубрица
сол

за запръжката:

1 малка глава лук
6-7 печени чушки
5-6 парченца сушени гъби, ако имате
1 ч.л. червен пипер
2 с.л. брашно
6 с.л. домати от консерва
сол
черен пипер
чубрица
джоджен
девесил



Бобът се накисва от предната вечер. Слага се да се вари, след като заври се излива първата вода, измива се и се налива нова - около 2-3 пръста над боба. Когато заври боба за втори път, към него се прибавят олиото, нарязания лук и моркови . В края на варенето се посолява и се слагат доматите и подправките. Вари се още десетина минути или докато доматите се сварят.

След това, ако бобът е станал по-рядък, е добре да се поизцеди или да се изгребе само гъстата част. Гъбите се накисват в малко вода за десетина минути.
Лукът се запържва в 4 с.л. олио до златисто и към него се прибавят нарязаните чушки и отцедените гъбите. Готвенето продължава още 2-3 минути, като се разбърква често. Прибавя се брашното и червения пипер. Продължава да се готви, като се разбърква още малко. Изсипва се боба. Прибавят се доматите. Разбърква се и се изсипва в тавичка. Слагат се подправки. Нищо, че вече сте сложили на сварения боб. Сега отново ястието ще има нужда да бъде добре подправено. Носи на подправки, така че опитвайте според вкуса си.
Сложете да печете на 180 градуса, докато се запече апетитно. 

събота, 8 декември 2018 г.

Заек по ловджийски


Има различни рецепти за заек по ловджийски, някои много си приличат, други пък са съвсем  различни. Но това е домашна кухня, регионална кухня и във всяка къща всеки може да си сготви както си иска и с каквото има. Моята рецепта за заек по ловджийски е семпла, но много богата на вкус. Пушения бекон й придава много загадъчен пушен вкус, а гъбите чудесно завършват цялостната картинка. Виното и заешкото много се обичат и резултатът е много вкусно ястие.

Заешкото ми е много любимо месо и имам удоволствието да го приготвям често. Поне засега :)
Готвила съм много рецепти и всички ми харесват, но този заек по ловджийски по мое скромно мнение се получи много вкусен. Затова ще го предложа и тук.

Продукти:

1 заек
100 г пушен бекон
2 глави лук
1 голям морков
500 г гъби
150 мл бяло вино
300 мл домати от консерва
5-6 скилидки чесън + 1 малка цяла глава чесън
5-6 стръкчета пресен магданоз
1 ч.л. червен пипер
2 равни с.л. брашно
1 клонка прясна мащерка (ако нямате, сложете 1/2 ч.л. суха)
черен пипер
сол
зехтин или олио



Преди да започна да пиша начинът на приготвяне на това заешко по ловджийски, ще уточня, че приготвих рецептата в чугунена тенджера, в която и пържих, и пекох. Но спокойно може да я приготвите и в глинен гювеч, като съберете всичко вътре и сложите да печете без предварително да загрявате фурната, за да не се пукне гювеча.
Заешкото се нарязва на парчета, подсушава се с чиста кърпа или кухненска ролка и се поръсва със сол и черен пипер. Беконът се нарязва на парчета по желание. Изпържва се до златисто в малко загрята мазнина. Изважда се и в същата мазнина (ако е необходимо, се сипва още малко) се изпържва заешкото от двете страни. Това се случва на 2 или 3 пъти, в зависимост от големината на съда, в който пържите.
Изважда се и заешкото. В същия съд се изсипва нарязания на полумесеци лук, заситнените скилидки чесън (без цялата глава) и морковът, нарязан на дебели колелца. Готви се докато лукът омекне. Изсипват се нарязаните на филийки гъби, разбърква се и се готви още 2-3 минути. Слага се червения пипер. Изсипва се виното, оставя се 2-3 минути да поври и се прибавят доматите. Слага се цялата глава чесън, почистена от външните люспи и измита.
Добавя се нарязания на ситно магданоз, клонката мащерка, сол и черен пипер на вкус.
Брашното се разтваря в около 150 мл вода и се изсипва при зеленчуците. Всичко се разбърква хубаво.



Поставят се парчетата заек, като гледате да ги настаните така, че всички да са в соса.
Ако използвате чугунена тенджера като мен, слагате капака и печете в загрята фурна на 200 градуса докато заври и после на 170 градуса до готовност на месото.

Ако ще използвате гювеч, смесете всичко в него и както съм написала по-горе, го поставете в студена фурна. Включете да се загрява до 200 градуса, оставете ястието да се пече на тази температура, докато заври. След това намалете на 170 и печете до готовност.
На мен ми отне около час и половина да се изпече.


петък, 7 декември 2018 г.

Картофена салата с хрупкав бекон и пържен лук

Преди време в едно заведение опитах такава картофена салата с хрупкав бекон и пържен лук и неочаквано, доста ми хареса. Сега реших да я изпробвам и да я предложа на гостите си. Ще напиша рецептата, може да решите да  разнообразите някой път и вие обичайното картофено пюре или картофена салата с нещо по-различно. Увлечена в подготовката на менюто за празника снощи, пропуснах една съставка – киселите краставички. Ще ги включа в рецептата, за да не ги пропускам друг път, а и вие да знаете.

Продукти:

около 700 г картофи
100 г пушен бекон
1 малка глава червен лук или някои го наричат лилав (или половин по-голяма)
4-5 кисели краставички (ако са от онези дребничките, иначе от по-големите сложете 2-3)
2-3 стръкчета копър
2-3 стръкчета магданоз
3-4 с.л. лека майонеза (или каквато предпочитате)
черен пипер
лимонов сок на вкус
сол



Картофите се сваряват, обелват се и се настъргват на ситно ренде.
Беконът се нарязва на тънки лентички, ако не сте го купили нарязан и се запича от двете страни в нагорещен сух тиган. Нарязва се на ситни парченца.
В същия тиган, в който беконът си е пуснал мазнина (ако не е достатъчно мазнината, сипете още мъничко зехтин или олио) се изсипва ситно нарязания червен лук. ). Ако нямате червен лук, ще се получи и с жълт или бял – аз избрах червения заради контраста. Лукът се изпържва до златисто. Изважда се от мазнината и се изцежда, ако има много излишна мазнина.

Краставичките се нарязват на много ситни кубчета. 
В купа се смесват настърганите картофи, бекона, лука, киселите краставички. Добавят се майонезата, ситно нарязания копър и магданоз, сол на вкус , черен пипер и прясно изцеден лимонов сок също на вкус. Всичко се разбърква добре.
Може да се сервира веднага или да приготвите предварително и да престои на студено няколко часа преди сервирането.