Pages

неделя, 8 октомври 2017 г.

Слоеста маслена питка със сирене


Какво да ви кажа... получи се невероятно вкусна слоеста маслена питка със сирене. Отдавна не си спомням нещо да ми е харесвало толкова много, колкото тази питка.За разлика от снимките, които направих снощи... Но независимо, че снимките не ми харесват, публикувам рецептата, защото смятам, че наистина си заслужава да я разпространя.

Продукти:

250 мл прясно мляко
5 с.л. кисело мляко
20 г прясна мая
4 с.л. олио
1 белтък
3 с.л. захар
1 с.л. сол
около 600 г брашно

150 г краве масло
5 с.л. олио

400-500 г сирене
кашкавал по желание

1 жълтък за намазване
сусам за поръсване


Киселото мляко се разбива хубаво и се смесва с прясното мляко. Затоплят се леко. В тях се разтваря маята, заедно със захарта и се прибавя шепа брашно. Всичко се разбърква, покрива се и се оставя настрана маята да се активира. Брашното се пресява и  се прави кладенче. В него се сипва солта, белтъка, олиото и млякото с маята. Замесва се нелепнещо меко тесто. Оставя се да втаса.
Маслото и олиото се смесват и се загряват, докато маслото напълно се стопи.
В тавичка се слага малко от горната смес - около 5 с.л.
Тестото се разделя на 4 части, които се оформят на топки.
Топките се слагат в тавичката с мазнината и се поливат с още малко от нея. Покриват се с фолио и се оставят да починат около 15 минути.
Първата топка тесто се разточва на тънка около 2-3 мм кора. Полива се с 4-5 с.л. мазнина и се поръсва с част от сиренето. Сгъва се на плик като 1/3 от тестото се загъва по дължина. След това се захлупва с другата 1/3та част. След това от другата страна 1/3 се загъва навътре и се похлупва с останалото тесто. Намазва се отново с масло. Оставя се настрана.

Втората топка се разточва, слага се масло и сирене. Първата подготвена кора, както е сгъната, се поставя в средата на втората с гладката част нагоре. Обвива се с втората кора, като се премятат първо краищата по дължина, а после и по широчина. Намазва се с масло и се оставя настрана. 



По същия начин се постъпва и с останалите две топки тесто, като във всяка следваща кора се увива получената топка със сирене. 
Накрая се получава един голям и дебел правоъгълник, който се покрива с найлоново фолио и се оставя да втаса.

Тавата за печене се намазва с олио и в нея се прехвърля тестото, като се притиска хубаво с ръце.
Отгоре се правят леки разрези с остър нож върху най-горния слой.
Жълтъкът се смесва с малко прясно мляко или вода и с него се намазва питката. Поръсва се със сусам и се слага да се пече.
Който следи блога ми, знае, че обикновено слагам директно в студена фурна печивата с мая (като пропускам финалното втасване)  и чак тогава я включвам да се загрява. По същия начин пекох и сега на 170 градуса. 
Ако е нужно, питката може да се покрие с хартия, за да не прегори. 



8 коментара:

  1. Разкош... наистина голямо изкушение, Илианка,
    Определено интересна технология, красиво оформени слоеве,
    предполагам за страхотния вкус. Благодаря и поздрави за теб!

    ОтговорИзтриване
  2. Много изкушаваща слоеста питка. Записвам си за проба . Благодаря за рецептата. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Или,
    ще я пробвам тази слоеста питка.Чудесна е , прочитайки написаното.Сигурна съм,че ще е много вкусна.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. На нас много ни хареса, Ели. Много маслена с вкусно тесто и сиренце :)
      Благодаря ти!

      Изтриване
  4. Колко време се пече питката на 170 С ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,
      Зависи много от фурната. Не мога да се ангажирам с време, тъй като всяка фурна пече различно. Но като я завиете с хартия, може да я печете около час, а може и малко повече. Все пак я следете.

      Изтриване