Pages

неделя, 15 октомври 2017 г.

Картофи с яйца на фурна


Тази рецепта за картофи с яйца на фурна е обикновена и доста стара, ако се съди от източника й. Идва при мен от прабаба през майка ми :) Спомням се като дете, че сравнително често присъстваше у нас, защото се приготвя много бързо и има две-три съставки само. По принцип вариантът, който на мен повече ми харесва и който обикновено се приготвяше у нас, е само от картофи и яйца. В настоящата рецепта обаче съм добавила и сирене, заради домашните :) Защото на тях повече допада по този начин.

В оригиналния си вариант приготвяха тези картофи със свинска мас, но това съм го спестила и съм ги готвила с олио.
Интересно е, че не се пекат директно във фурната, а първо минават 5-6 минути пред котлона.

Ще ви представя рецептата, както е приготвяна много години у нас. А за вас може да бъде просто една идея да си направите вкусни картофки с яйца по ваш вкус.



Продукти:

1,3 кг картофи
5 яйца
4-5 с.л. олио
сол

това са базовите продукти

по желание

около 200 г сирене
2 щипки сушен джоджен

Картофите се обелват, измиват се и се нарязват на кръгчета. Слагат се в тава и се поливат с мазнината. Поръсват се със сол и хубаво се разбъркват. Поставят се на загрят котлон и  се готвят около 5 минути, като се разбъркват често. След това се налива вода, така че да закрие около 3/4 от картофите и се слагат да се пекат във фурната. Пекат се готовност, като е добре да остане в тавата съвсем малко течност.
Яйцата се разбиват с малко сол и по ваша преценка може да добавите и сирене, а и малко кашкавал. Също по желание, може да сложите и щипка-две джоджен.
Изпечените картофи се изваждат и се заливат с яйцата, които се разпределят равномерно.
Връщат се да се пекат на 180 градуса до готовност.


1 коментар:

  1. Или,
    не сме правили подобно ястие по нашия край.Интересна и много лесна и икономична рецепта.Преди години една приятелка правеше задушени под капак картофи и накрая добавяше сирене и разбити яйца.По желание също и зелени подправки - магданоз и копър.Става като хубава гарнитура.Но твоето ястие на фурна е по - оригинално и по - вкусно според мен.
    Поздрави и лека седмица !

    ОтговорИзтриване