Pages

събота, 4 април 2015 г.

Супа от коприва




Вече имам една рецепта за супа от коприва в блога, но настоящата е по-различна.
Скоро видях, че  Ванката  е предложил супа от коприва и прясно сирене, която много, ама много ми хареса. Е, аз не я направих точно като него, защото сиренето в супата едва ли ще се хареса много на домашните и затова го пропуснах, но пък за сметка на това наръсих щедро домашно сиренце в моята паничка.  Ето как приготвих супата аз.

Продукти:

2 пликчета връхчета на свежа коприва
1 1/2 с.л. брашно
1 връзка пресен лук
1 стрък пресен чесън
1 морков
4 с.л. олио 
2 с.л. с връх ориз
1 картоф
1 настърган домат или от консерва
1 с.л. нарязан пресен джоджен 
1 ч.л. червен пипер
черен пипер
сол

пресен магданоз

1 яйце и 1 чаена лъжица лимонов сок за застройката

По желание 150 – 200 г  сирене 

Копривата се измива и се попарва с  вряла вода. Оставя се за 10 минути, прецежда се и се нарязва на дребно. В мазнината се задушават ситно нарязаните морков, лук и чесън. Прибавя се брашното и червения пипер и се налива малко вода. Добавя се  копривата. Налива се литър и половина  гореща вода и се оставя да кипне. Прибавя се оризът и нарязаният на ситно картоф. Готви се около 15 минути и се добавя доматеният сок.  Ако прецените, че е гъста, можете да долеете още малко гореща вода. Вари се още около 15 мин. Накрая се  слагат подправките и се вари още около 5 минути. Готовата супа се сваля от огъня. 

Ако искате да я приготвите със сирене, сега е времето да го добавите натрошено. След това се оставя 4-5 минути и се застройва с разбитото с лимоновия сок яйце. Оставя се захлупена още десетина минути и се сервира.

Ако не искате сиренето вътре, тогава оставете супата десетина минути да изстине, разбийте яйцето с лимоновия сок и застройте супата, като добавяте по малко от нея към яйцето при непрекъснато разбъркване. След пет-шест черпака можете да върнете цялата застройка в супата, като разбъркате хубаво.

Накрая се поръсва с пресен магданоз.

5 коментара:

  1. Чудесно изглежда и в твоят вариант Ил! Радвам се,че Вие харесала. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Наистина е чудесна, Иле, толкова зеленичко и вкусно. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Само картофа ще пропусна тук, но сиренцето - не!
    Илианка, метни насам малко коприва - реве ми се, та ми се яде, ама от къде да си набера тук:(((

    ОтговорИзтриване
  4. В какъвто и вариант да е, не отказвам супа от зеленийки! А твоята е много вкусна!
    Поздрави, Ил!

    ОтговорИзтриване
  5. Веси, пробвай с картофа, на мен много ми хареса.
    Поздрави на всички и Светли празници!

    ОтговорИзтриване