Pages

събота, 4 януари 2014 г.

Супа от грах и картофи

Продукти:

450 г замразен грах
около 300 г картофи
1 малка глава лук
1 морков
около 50 г пушен бекон
30 г краве масло и 2 с.л. олио
200 мл прясно мляко
3 с.л. заквасена сметана
1 стрък прясна мента
сол
черен пипер

Лукът и морковът се режат на  ситно. Картофите се нарязват на кубчета. Олиото и маслото се загряват и в тях се слагат лука и морковите. Готвят се три-четири минути и се прибавят замразеният грах и нарязаните картофи. Разбърква се хубаво и се налива вода, един - два пръста над съставките. Посолява се и се вари до готовност на продуктите. След като се свари, се прибавят прясното мляко, сметаната и ментата. Супата се отмества от огъня и се пасира. Тук можете да постъпите по два начина - да отделите малко грах и картофи преди да пасирате и после да върнете към добре пасираната супа или да пасирате всичко гладко. Аз избрах първия вариант. Поръсва се с черен пипер.
Беконът се реже на тънки ленти и се запича на сух тиган. Слага се върху супата преди сервиране. 

3 коментара:

  1. Мисля, че е чудесна супичката, Иле - вкусна, питателна и мноого богата. :)
    Сърдечни поздрави и да ви е сладко! :)

    ОтговорИзтриване
  2. За много години, Илианка! Да е много здрава и щастлива за теб и близките ти!
    Я супата е чудесна за лек съботен обяд, особено след това здраво ядене по празниците!

    ОтговорИзтриване
  3. Грах и картофи съм правила на яхния, а тази супа много ми допада!
    Приятна неделя!

    ОтговорИзтриване