Pages

събота, 4 януари 2014 г.

Питка на триъгълници

Продукти:

30 г прясна мая

200 мл прясно мляко
4 с.л. кисело мляко
2 яйца+1 белтък
6 с.л. олио
1 ч.л. захар
1 с.л. сол
около 600-700 г брашно

около 40 г краве масло, разтопено

Маята се разтваря в млякото заедно със захарта и се добавят две-три шепи от брашното. Оставя се да шупне. В брашното се прави кладенче и в него се слагат всички изброени продукти. Прибавя се втасалата мая и се замесва меко тесто. Оставя се да втаса. Разделя се на 2 равни части. Всяка половинка се дели на още 4. Всяка част се разточва на правоъгълник и се намазва с разтопено масло. Питките се поставят една върху друга, като четвъртата не се маже. Разточват се заедно на по-голяма кора - около 40 на 20 см. Навиват се на руло и се нарязват на триъгълници. Така се постъпва и с другата половина на тестото. Краищата на рулата се отделят за средата на питката, а останалите парчета се редят от външната страна. Питката се намазва с разбит с молко олио и прясно мляко жълтък и се поръсва по желание със сусам, маково или ленено семе. Пече се в незагрята предварително фурна на 170*.


1 коментар: