Pages

сряда, 19 май 2010 г.

Мусака от тиквички




Вчера бях решила, че ще купувам тиквички. Но нямах идея как да ги приготвя. Мислех просто да ги изпържа, после ми дойде идея да ги направя бюрек - със сирене. Мина ми през главата и да ги направя на бюрек с кайма, но не ми се клепеше много. И накрая реших да ги приготвя така. Нямам никакви претенции, че това е рецептата за мусака от тиквички, но това име ми се стори най-подходящо за това ястие.







Продукти:





около 1 кг тиквички
1 глава лук
2 моркова
250 г кайма
100 г пушено филе
3 с.л. доматено пюре
100 мл бяло вино
1 с.л. риган
1 ч.л. босилек
5 с.л. зехтин
черен пипер
сол

За заливката:
2 яйца
5 с.л. брашно
1 ч.ч. кисело мляко

Тиквичките се нарязват на кръгчета, посоляват се и се оставят да се изцеди водата. Филето се нарязва на ситни кубчета и се изпича на сух тиган. Добавят се три с.л. зехтин и ситно нарязаният лук. Като се изпържи лукът, се слагат настърганите моркови. Като се задушат, се слага и каймата. Доматеното пюре се разрежда с бялото вино и се прибавя. Разбърква се добре и се оставя на огъня, докато течността се изпари. Слагат се подправките.
На дъното на тава се слагат останалите две лъжици олио и се подрежда един ред от тиквичките. Отгоре се слага половината плънка. После пак тиквички, плънка и накрая тиквички. Ястието се слага да се пече. Не е нужно да се добавя вода, защото тиквичките си пускат. Когато вече е готово, се прави заливката, като продуктите се разбиват добре. Залива се и се връща да се пече до получаване на приятен загар на заливката.

9 коментара:

  1. Чудесно ястие с тиквички -
    изглежда много вкусно и ароматно.
    Поздрав и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. И аз не знам дали е точно мусака,но звучи ароматно и вкусно,точно като за сезона на зеленчуците...!
    Усмихнат ден,Илианка! :))

    ОтговорИзтриване
  3. Ммм, мусака с тиквички е едно от любимите ми ястия:)Май скоро не съм правила и мисля да пробвам и твоята рецепта:)

    ОтговорИзтриване
  4. :) Благодаря ви!

    Ястието определено доста се хареса вкъщи, дано се хареса и на вас, Лулу :)

    ОтговорИзтриване
  5. Илианка, много добро решение :)
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  6. Илиана, имах нужните продукти и се появи твоята рецепта. Много лесна и вкусна,изпробвах я още вчера. Благодаря!:-)

    ОтговорИзтриване
  7. Дани, благодаря!

    LaMartinia, правиш ме много щастлива! Благодаря много!

    Хубав ден и на двете!!!

    ОтговорИзтриване
  8. Тази мусака и у нас е любима, но твоята е обогатена с вино, с филе..... няма начин да не пробвам варианта ти.
    Но няма да забравя първите години, когато правех в една тава мусаката - до половината с картофи, другата половина - с тиквички, че мъжете не харесваха, когато им предлагах "Мусака с тиквички". Докато веднъж големия мъж :) погрешка хапвал от грешната половина и така реши, че също му харесва......
    Никога няма да се научат да се доверяват тези хора.

    Отплеснах се :) Ама като се сетя за този случай и все ме избива на смях :))))
    Поздрав и целувка, Илианка, с пожелание за едно по-слънчево време вече.

    ОтговорИзтриване
  9. Пепи, много ме развесели. То и у нас се получи горе-долу така. Мъж не обича тиквички, но каза, това ястие да го приготвям по-често :))

    ОтговорИзтриване