Pages

понеделник, 4 ноември 2024 г.

Гозба с коприва и яйца

 


Ако копривата е сред любимите ви неща за хапване, не е нужно да чакате до пролетта, за да си я приготвите. През есента също има млада коприва и е така вкусна и крехка, както и през пролетта. Може да си наберете, но може и по бързата процедура да си закупите от някоя мила баба, която продава на пазара. Ето, за една седмица аз сготвих два пъти коприва - тази гозбичка и една супичка от коприва и лапад. 

За тази рецепта ме вдъхнови Бени, но мъничко я видоизмених.

Ето как сготвих вкусната гозба от коприва и яйца.

Продукти:

1 пакетче коприва

1 голям морков

1 суха чушка

3 с.л. олио и 2 с.л. масло

2 с.л. брашно

1 ч.л. червен пипер

3 скилидки чесън

сушен джоджен

6 яйца

пресен магданоз


Копривата се почиства и се попарва с вряла вода. Оставя се да постои десетина минути. Изцежда се и се нарязва. Морковът се настъргва и се запържва с загрятите масло и олио заедно с начупената на парчета сушена чушка и малко сол докато мазнината се оцвети в оранжево. Прибавя се червения пипер, разбърква се и се налива около 800 мл вода. Оставя се да заври и се прибавя нарязаната коприва. (Ако е много гъсто, добавете още мъничко вода, за да може да има достатъчно течност за яйцата.) Вари се до готовност на копривата, като в края на готвенето се прибавя наситнения чесън.

Брашното се разтваря в малко вода и се прибавя към ястието. Разбърква се и се поръсва с джоджена. Оставя се да заври отново и яйцата се чупят едно по едно вътре, като не се бъркат. Поставя се капак и ястието се вари на средна температура, като се внимава да не ври бурно, а да къкри лекичко. Ако обичате яйцата рохки, ги варете съвсем кратко, но ако обичате твърдо сварени, ги оставете да се сварят добре.

Накрая се поръсва с пресен магданоз.

Чудесна яхния от коприва и яйца е това. Много свежа и много вкусна.




сряда, 28 август 2024 г.

ПУКАНИ ЛЮТИ ЧУШЛЕТА С МОРКОВИ И КРАСТАВИЦИ


Пуканите люти чушлета са едни от най-предпочитаните  у дома за консумация от късна есен, през цялата зима, чак до ранната пролет. Затова приготвяме различни рецепти. Тази година реших да опитам една комбинация, която по принцип приготвям за хапване веднага. Пукани люти чушлета с моркови и краставици. За консервирането им заложих на Пикант фикс, с който  се приготвят всякакви традиционни и не толкова рецепти. Пикант фикс на Dr.Oetker улеснява приготвянето на класическа сладко-кисела марината за туршии без необходимост от стерилизиране и гарантира зеленчуците да останат хрупкави. Съдържанието на пакетчето се прибавя към класическата смес от вода, оцет и захар, а след като маринатата заври, се изсипва върху зеленчуците. По този начин туршиите се приготвят за кратко време без стерилизиране, а Пикант фикс предотвратява продължителната ферментация, така че зеленчуците да останат хрупкави и да не се развалят.

 


Продукти:

Около 1,5 кг люти чушлета (аз използвах няколко вида)

Около 300 г краставички ( може да са корнишони, но може да са и друг сорт краставици)

Около 300 г моркови

3 глави чесън

½ връзка пресен магданоз

½ връзка пресен копър

1,75 л вода

300 мл оцет (задължително над 6% киселинност)

150 г захар

1 пакетче Пикант фикс на Д-р Йоткер

 

За изпълнение на рецептата за Пукани люти чушлета с краставици и моркови е необходимо първо зеленчуците добре да се измият. Дръжките на чушлетата се изрязват. След това лютите чушки се подсушават и се опукват. Краставиците се нарязват на кръгчета, а морковите се настъргват. Чесънът се почиства и се накълцва. Смесва се с нарязаните копър и магданоз.

В предварително подготвени бурканчета с винтови капачки се подреждат по малко от морковите, краставиците, чушлета, чесън с копър и магданоз, като се редуват, без да се притискат твърде много.

Съдържанието на пакетчето Пикант фикс се смесва с водата, оцета и захарта. Тук само да напомня, че е важно да използвате качествен оцет, а не имитиращи продукти. Киселинността му трябва да е над 6%, иначе няма да може да се консервират продуктите добре. Слага се да се вари на котлон и се оставя да ври за 3-5 минути, като се разбърква непрекъснато.

Напълнените бурканчета се заливат с горещата марината, разклащат се и ако е необходимо се долива още. Бурканите се затварят веднага и се обръщат с капачките надолу. Стоят така докато изстинат и се прибират на тъмно и хладно място. 



петък, 5 юли 2024 г.

Хрупкави пилешки филенца


 Европейското по футбол е в разгара си, а след него тази година предстои и Олимпиадата. А с тях и нуждата от нещо вкусно, с което да преглъщаме студената бира през тези горещи дни пред телевизора, е огромна!

Нямам претенции да ви предлагам сложни рецепти и странни продукти, които да търсите къде ли не. Вместо това, днес ще заложа на добрите стари пилешки хапки или филенца. Този път тествах нова за мен рецепта, която определено се одобри у дома и разбира се, намира място и в блога.

Продукти:

4 пилешки филенца (една пеперуда)

2 яйца

150 мл вода 

200 г брашно

1 с.л. соев сос

1 ч.л. сол

1 ч.л. червен пипер

черен пипер

олио за пържене на маслена баня

още брашно, сол и пипер за овалване преди пърженето

* Това количество е доста голямо, затова ако не сте много хора, може да приготвите рецептата с половината продукти.


В купа се смесват брашното, солта, соевия сос, червения и черния пипер, яйцата и водата и всичко се разбърква много добре. 
Пилешкото филе се нарязва и се слага в купата. Разбърква се много добре. Покрива се с фолио и се прибира за половин час в хладилника. Обаче ако много бързате, може и да пропуснете тази стъпка и да пристъпите директно към пържене.

В друга купа се смесва 1 ч.ч. брашно с лъжичка сол и лъжичка червен пипер. Ако тази смес не ви стигне, пригответе още малко от нея.

В касерола или друг подходящ съд се загрява по-голямо количество олио, за да може филенцата да се пържат на маслена баня. Това е много важно за успеха на рецептата.

 Няколко филенца се изваждат от маринатата и се овалват хубаво в брашното. Слагат се да се пържат веднага. Пърженето продължава, като се разбъркват често, докато придобият златист загар.

Докато предните филенца се пържат, следващата доза се овалва в брашно и така, докато се изпържи цялото количество.

Имайте предвид, че е необходимо да работите доста бързо, докато едновременно пържите едните филета и овалвате в брашното другите. 

Готовите филенца се изцеждат върху кухненска хартия, като е много важно да не ги натрупвате едно върху друго, преди да ги поставите в чинията за сервиране.


По желание може да сервирате с чеснов сос или друг сос, който ви харесва.


събота, 29 юни 2024 г.

Пай с бутер тесто, круши и смокини

 

Разкошен плодов пай с бутер тесто, круши и смокини приготвих днес. Прави се много лесно и е чудесен на вкус. На всичкото отгоре и видът му е прекрасен. Така че, накратко казано, ако имате плодове и се чудите какво да си приготвите, ето ви един прекрасен вариант.

Количествата за плодовете са ориентировъчни. Но гледайте да не са твърде много, за да не пуснат прекалено много течност 

Ето какво използвах аз.

Продукти:

1 пакет прясно бутер тесто

2 с.л. захар, смесена с 2 с.л. нишесте, 1 щипка канела и 1 прагчета ванилия

2 круши

5-6-7 смокини

Още малко захар

И яйце за намазване 

Накълцани орехи за поръсване



Крушите се почистват от семената и се нарязват на резенчета. Смокините се режат на половинки. Нарязаните плодове се поръсват с 3-4 с.л. захар и се разбъркват /може и повече, зависи от вкуса ви и от сладостта на плодовете/.

Бутер тестото се разстила и се поръсва със сместа от захар и нишесте, като се старателно по около 1,5 см от всяка страна да остава без поръска. 

Плодовете се подреждат върху поръсената част. Краищата на тестото се загъват навътре, като може леко да покрият плънката от плодове. Тестените страни се намазват с разбито яйце и се поръсват със захар. Плодовете се поръсват с орехи и ако е нужно, с още малко захар.

Така приготвения пай се пече в загрята хурна на 200 градуса до приятен загар на тестото и до готовност на плодовете.

Може да го приготвите с праскови, кайсии, сливи, грозде и различни комбинации от плодове. 





неделя, 23 юни 2024 г.

Хрупкави пържени тиквички


 Търсите ли рецепта за хрупкави пържени тиквички? Ето, открихте си чудесна такава! Не са тиквичките по гръцки, които се топят във вода. Това е съвсем друга рецепта :) и съм много щастлива да ви я разкажа. Тези тиквички, както е видно на снимката, са на пръчици. Но не само това. Оставят се да се поизцеди водата им, след което хубаво се подсушават. После се овалват в брашно и се пържат. Може да си мислите какво толкова. Ами различни са много от другите пържени тиквички. Получават се много хрупкави и са суупер вкусни!

Ето как се правят.

Продукти:

2 тиквички

сол

1 ч.ч. брашно

1/2 ч.ч. царевично брашно

олио за пържене



Тиквичките се нарязват на ивички с дебелина 4-5 мм и дължина около 6-7 см. Поставят се в гевгир и се посоляват. Оставят се около 30 минути, като се разбъркват периодично, за да се отцеди максимално вода от тях. След това се прехвърлят върху чиста кърпа или няколко пласта кухненска хартия и се подсушават максимално добре. Прехвърлят се в купа и се смесват с двата вида брашно, като се стараете много хубаво всяка пръчица да се оваля.

Пържат се на маслена баня на порции. Не изсипвайте по много, за да могат да се изпържат по-бързо и по-добре. 

Това е.

Биха били много вкусни с чеснов сос, който аз не приготвих, но вие си пригответе. Може да поръсите с пресни подправки по ваш вкус. На мен много ми харесват с мента :)


сряда, 19 юни 2024 г.

Печени чушки с доматен сос

 


Сигурно голяма част от вас си имат ястия-спомени. От онези времена, когато сте били деца и сте били безгрижни. И сте били на село през лятото. И баба ви е приготвяла едни вкусотии със зеленчуци от градината... Тези дни Светлето от "За каквото и да е..."  на страницата си във Фейсбук сподели тази лятна манджа с друг нейн спомен. Но на мен веднага ми напомни на летата при баба и дядо на село. Не се стърпях и си я направих веднага. Честно ви казвам, бях забравила тази рецепта, но вкусът се получи точно такъв, какъвто помня при баба.

Не знам как ще опиша точните продукти, които използвах, защото бяха малко на око, но не мисля, че малко повече домати или чушки ще сбъркат работата.

Направих малко количество, получи се това в чинията, но беше достатъчно да си хапнем вкусно двама. Имам и други рецепти за гозбички с домати и печени чушки в блога, но като тази друга няма. Затова и се появява с рецепта тук. Защото за мен е важно да си спомням, да продължавам традициите и да споделям вкусната храна с вас. Макар и само с рецепта.

Тази рецепта може да се приготви както с пресни, така и с консервирани домати, но през лятото вкусът на пресните домати е незаменим. Така че възползвайте се максимално.

Рецептата за печени чушки с доматен сос е много лесна и за изпълнението й освен доматите и чушките, ще ви трябват само още сол, захар, олио, чесън и магданоз. 



Продуктите са ориентировъчни. Ако искате да сготвите по-голямо количество, удвоете ги.

малко повече от половин буркан настъргани домати (за предпочитане пресни, но може и от консерва)

4-5 печени чушки (моите бяха по-малки, ако са от онези гиганти, ще са ви достатъчни и 3)

около 1 с.л. захар или на вкус, зависи колко кисели са доматите

сол

4-5 с.л. олио

4-5 скилидки чесън или на вкус

100 мл вода

Доматите се изсипват в тиган заедно с водата, захар и сол и се оставят да се изварят, докато остане съвсем малко вода в тях. Изсипват се нарязаните печени чушки и нарязаният на филийки чесън. Готвят се, като се разбъркват често, докато водата се поизпари. Налива се олиото и се готви при непрекъснато бъркане още 2-3 минути, да се изпържат доматите и чушките и ястието да остане само на мазнина. Това е много важно за вкуса, да бъде само на мазнина.

Така приготвеното ястие се поръсва с нарязан пресен магданоз. Ами това е. Уникално вкусно е! Пригответе си това простичко и много лесно лятно ястие и ще си оближете пръстите... особено пък ако си топите с вкусен хляб :)


Понякога нямаме нужда от гръмки заглавия и скъпи продукти. Достатъчно е само да отворим чекмеджето със спомени, да се пресегнем за домат и чушка и да натопим къшей хляб.

събота, 8 юни 2024 г.

Мързелива манджа с кайма и патладжани


 Има и такива моменти, в които трябва да сме откровени и да си признаем, че... ни мързи :)

Така се случи днес с мен и вместо да напълня патладжаните с кайма или да приготвя някаква друга комбинация с тези продукти, рязко реших да ги сготвя по лесния и мързелив начин. Всичко заедно в тигана и хоп! Вкусна манджа от патладжани и кайма. Дори не е нужно да се включва фурната и да става още по-горещо.

А, да. Без малко да забравя. Вчера не писах в блога, но Щъркеловото гнездо на 7 юни, демек вчера, навърши 16 години. Споделям тук тази информация, да си напомня, че това е мнооого време от моя съзнателен живот, много любов и много отдаденост. Напоследък не бях много активна, но си пожелавам в следващите години да наваксам :)

И така, ето и вкусната рецепта, за която между другото мъжът ми каза, че е не знае какво точно яде, но много му харесва. Хахахахаха!

Продукти:

1 глава лук

1 морков

1 голям потладжан

400 г кайма

2 настъргани домата или домати от буркан

1 с.л. доматено пюре

4-5 скилидки чесън

1 ч.л. червен пипер

1 с.л. захар

чубрица

черен пипер

риган

пресен магданоз

иии подправката изненада, която реших да сложа в последния момент е джоджен



И така. Първо се нарязва патладжана на кубчета. Посоляват се и се оставят  за около 30 минути.

Нарязват се лукът и морковът на ситно.

Патладжаните се измиват и подсушават.

Лукът и морковите се задушават с малко мазнина в голям тиган или подходяща тенджера. Посоляват се. Прибавя се каймата, като се разбърква добре, за да стане на трохи. След нея се слагат и кубчетата патладжани. Всичко се разбърква и се готви заедно около 2-3 минути, като се разбърква добре. Прибавя се червения пипер. Изсипват се доматите и доматеното пюре. Разбърква се хубаво и се оставя да се готви на тих огън под капак до готовност на продуктите и докато изври водата. Към края на готвенето махнете капака, за да изври излишната течност по-бързо. Прибавят се подправкитте и наситнения чесън и ястието се готви още 4-5 минути.

Накрая поръсих с пресен магданоз.

Установих, че много си отива с кисело мляко и люти чушки. Мисля, че е излишно да споменавам колко много хляб можете да изядете в допълнение...

неделя, 24 март 2024 г.

Свинско "Ожени се за мен"

 


В плановете ми готвене през тази седмица беше популярната напоследък рецепта за пиле "Омъжи се за мен".

Обаче Никол се прибра и каза, че не иска пиле, предпочита свинско. Веднага реших да приготвя ястието със свинско месо и потърсих има ли и други като мен. Разбира се, не откривам топлата вода, хората отдавна са се сетили, че това чудесно ястие може да се готви и със свинско. 

Предлагам моята вариация на това вкусно ястие.

А вие можете успешно да го приготвите и с пилешко филе, а и не само с филе. Можете да използвате и цели бутчета например.

Все пак аз днес ви предлагам моето изпълнение на Свинско "Ожени се за мен".



Продукти:

Около 800 г свинско /бут или филе/

Брашно за овалване

4 - 5 скилидки чесън 

3 с.л. масло

3 с.л. олио или зехтин

7-8 парчета сушени домати

250 мл пилешки бульон

350 мл течна сметана за готвене

1 с.л. доматено пюре

1 ч.л. горчица

60 г пармезан

1 ч.л. риган

2 щипки мащерка

По желание лют червен пипер

1 ч.л. настъргана лимонова кора

черен пипер

сол

Месото се нарязва на пържолки с дебелина около 7-8 мм. Подправя се със сол и черен пипер. Овалват се в брашно. Маслото и зехтина се загряват и месото се изпържва до златисто от двете страни на умерен огън. 

Пържолките се изваждат и се отместват.

Чесънът се наситнява и се слага в мазнината, в която са се пържили пържолките. Прибавят се доматеното пюре и горчицата. Бърка се бързо и се изсипват пилешкия бульон и сметаната.

Прибавят се подправките, лимоновата кора и нарязаните сушени домати. Разбърква се много добре и се оставя да заври. 

Изсипва се настъргания пармезан и се разбърква, докато се стопи.

Месото се връща в соса и се оставя да покъкри още 3-4 минути.

Накрая трябва да се поръси с наситнен босилек, но аз нямах.

Сервирах с картофено пюре.





понеделник, 4 март 2024 г.

Катино мезе

 


Има различни твърдения откъде идва рецептата за това вкусно Катино мезе. Дали е от Банско или от Плевен? Дали Катя е негов автор? Има различни твърдения, но да ви кажа, мен не ме интересуват. Единствено ме интересува това, че за жалост не съм приготвяла Катино мезе досега и това ми е първият опит. Да, за жалост, защото се оказа изумително вкусно, въпреки или точно заради простичките три основни съставки. 

За да приготвите Катино мезе са ви необходими свинско месо, гъби и лук. Има още 2-3 допълващи съставки, с които се постига наистина прекрасен вкус. Първата е масло, втората е лимонов сок и третата е магданоз. Всички вкусове се допълват перфектно и създават много апетитно ястие.


Продукти:

700 г свинско месо - най-добре от плешка или врат

200 г гъби (аз в момента имах портобело и използвах тях, но с печурки също ще се получи приказно)

1 голяма глава лук

60 г краве масло

2 с.л. олио

2 с.л. лимонов сок или на вкус

сол

черен пипер

няколко стръкчета пресен  магданоз


Месото се нарязва на хапки, лукът на полумесеци, а гъбите на филийки. 

Загряват се маслото и олиото и се изсипва свинското. Пържи се докато побелее от всички страни. След това се изсипва лука и се разбърква. Готви се още около минутка и се изсипват гъбите. Разбърква се и се посолява. Месото ще пусне водичка, това да не ви притеснява. Наливат се още около 100 мл вода и ястието се готви на тих огън под капак, докато месото омекне много хубаво. След това се поръсва с черен пипер и с половината нарязан магданоз. Прибавя се лимоновия сок. 

Така приготвеното месо се изсипва в керамична тавичка или отделни съдчета или гювечета заедно със соса. Ако не е останал никакъв сос, налейте още 100 мл вода. Старайте се месото да е на един ред, за да може да се изпече добре. Пече на 180 градуса, докато остане само на мазнина и месото се запече апетитно. 

Поръсва се с останалия магданоз и се сервира.

Превъзходно мезе е това Катино мезе.



неделя, 25 февруари 2024 г.

Пиле с ориз по тракийски

 


Вече имам една рецепта за пиле с ориз в блога, която обикновено много се харесва на тези, които са я опитали. Днешната рецепта пак е за пиле с ориз, но по тракийски. Има няколко съществени разлики между двете рецепти, които ги правят и доста различни на вкус. Това са наличието на доста домати, зелени пиперки и естрагон. 

Иначе като всяка рецепта, която приготвяме вкъщи и тази може да направим така, както ни харесва.

Аз избрах да изпържа пилето предварително, защото това е най-бързия начин за мен. Но вие може да го сварите и после да използвате бульона вместо вода.

Продукти:

около 1 кг пилешко - при мен има бутчета и крилца

1 ч.ч. ориз - чашата е от 250 мл

1 глава лук

3 скилидки чесън

1 морков

2 зелени чушки

1 ч.ч. настъргани домати или от консерва

3 ч.ч. вода

1 ч.л захар

1 дафинов лист

1 ч.л. червен пипер

естрагон - около 1 чаена лъжичка сложих аз

черен пипер

сол

пресен магданоз


Пилето се посолява. Лукът и чесънът се нарязват на ситно, морковът се настъргва, а чушките се режат на по-едри парчета. Оризът се измива много хубаво под течаща вода.

Пилето се изпържва в 7-8 с.л. загрято олио от всички страни. Изважда се и в същата мазнина се изсипват лука, морковите и чесъна. Готвят се около 2-3 минути, като се разбъркват и се посоляват. Прибавя се отцедения от водата ориз. Пържи се при непрекъснато бъркане, докато си промени цвета. Изсипват се нарязаните чушки и доматите, както и захарта. Прибавя се водата и подправките - червен пипер, естрагон и черен пипер. Ако е нужно, се добавя още малко сол. Оризът се изсипва в подходяща тава за печене. Отгоре се подрежда пилешкото. 

Така приготвеното ястие се слага да се пече в предварително загрята фурна на 190 градуса.

Забележка: приготвено в тези пропорции ориз-вода-домати, ястието се получава по-сочно. Ако искате оризът да е по-сух, ви съветвам да намалите водата с половин чаша.





събота, 24 февруари 2024 г.

Солен пай с бутер тесто и сусам

 


Напоследък са малко нещата, които виждам в интернет и искам да приготвя. Все по-рядко ми се случва. Имам чувството, че се създават всякакви изчанчени рецепти, за да се трупат последователи в Инстаграм и ТикТок, а дали обикновените хора имат нужда от тях и ще ги приготвят ли някога, сякаш не е толкова важно. Попаднах на идеята за този пай във Фейсбук тези дни и ме грабна веднага, така че ето го тук.

Аз нямам цели да печеля популярност и безброй последователи. Обаче много държа повечето от рецептите, които приготвям и показвам тук да са достъпни и изпълними и да могат да се прилагат в почти всеки български дом. Е, знам, че понякога някой ще каже, че някои продуктите са скъпи, но в повечето случаи те могат да се заменят.

Ето този пай например. Аз използвам за пълнеж шунка, кашкавал и сирене, но той спокойно може да се направи и с извара и сирене например. Какъв пълнеж ще сложите, зависи само от вас, предпочитанията и възможностите ви.

Този солен пай с бутер тесто много прилича на една голяма домашна форнета, но в по-голям размер. И много по-вкусна. Неее, не е нескромно. Повечето неща, които си приготвяме у дома са в пъти по-добри от купените. И като вкус, и като вложени продукти.

Тази вкусна закуска с бутер тесто е подходяща както да си похапнете вкъщи, така и да я приготвите за из път или за пикник например. Сигурна съм, че няма да има недоволни. Може да се консумира както топъл, така и студен.


Продукти

1 бр. прясно бутер тесто - 275 г (моето е от Лидл)

50 г шунка или пушено филе

60 г кашкавал

90 г сирене

1 с.л. кисело мляко или заквасена сметана

1 яйце 

сусам за поръсване

по желание малко кетчуп, който аз пропуснах


Фурната се загрява на 220 градуса.

Шунката, сиренето и кашкавала се настъргват на ренде и се смесват. 

От яйцето се отделя половината жълтък и се запазва за намазване. 

Останалото яйце и киселото мляко се прибавят към сместа от шунка, кашкавал и сирене. Разбъркват се хубаво.

Бутертестото се разстила и както е върху хартията, се разрязва на две равни части. Върху едната част се изсипва пълнежът и се захлупва с другата част. Ако слагате кетчуп, може да намажете 1-2 с.л. върху пълнежа преда да го захлупите с другия лист тесто. В вилица се притискат крайчетата от всички страни. След това се разрязва на квадратчета. Най-добре е да се използва къдраво ножче за пица, но моето е право. Ще се получи и с обикновен нож.

Отделеният жълтък за намазването се смесва с половин лъжичка вода и паят се намазва с него. Поръсва се със сусам и се премества заедно с хартията в тава за печене. Слага да се пече в загрятата фурна. При мен отне 17 минути.



 

Адаптирано от тук https://www.facebook.com/share/r/uAbWjtDav6byoQ16/

неделя, 21 януари 2024 г.

Бисквитки с фъстъчено масло и шоколад

 


Правих тези прекрасни бисквитки още преди Коледа, но така и не ми остана време да ги напиша в блога. Ето, стигам до тяхната рецепта днес. Бисквитките с фъстъчено масло и шоколад определено ме изненадаха с прекрасния си вкус. Лесни са за правене, но са доста и все пак ще ви отнемат време. При мен се получиха около 120 бройки, така че, имайте предвид, че дозата е големичка. 

За приготвянето на бисквитките е необходимо да се приготвят два вида тесто - светло и тъмно. Шоколадовото тесто ще бъде с малко по-различна текстура от светлото, но това не бива да ви притеснява, ще се получат чудесни.

Продукти за тесто 1:

1/2 ч.ч краве масло на стайна температура

1/2 ч.ч фъстъчено масло (използвам прекрасните продукти на Шаламанов)

1/2 ч.ч. бяла захар

1/2 ч.ч. кафява захар

1 голямо яйце

1/2 капсула ванилия или ванилия на прах

1 1/4 ч.ч. брашно

1/2 ч.л. сода

1/2 ч.л. бакпулвер

1/4 ч.л. сол

3/4 ч.л. шоколадов чипс или нарязан шоколад


Продукти за тесто 2:

1/2 ч.ч краве масло на стайна температура

2 с.л фъстъчено масло 

1/2 ч.ч. бяла захар

1/2 ч.ч. кафява захар

1 голямо яйце

6 с.л. какао

1/2 капсула ванилия или ванилия на прах

1 1/4 ч.ч. брашно

1/2 ч.л. сода

1/2 ч.л. бакпулвер

1/4 ч.л. сол

3/4 ч.л. шоколадов чипс или нарязан шоколад


Пригответе си две купи за двете теста. В едната се разбиват мекото масло заедно с фъстъченото масло и двата вида захар с миксер. Добавя се яйцето и ванилията и се разбива отново до хомогенна смес. Прибавят се всички останали сухи съставки - брашно, сода, бакпулвер и сол и се замесва тесто.   Прибавя се шоколадът и се размесва добре в тестото. Покрива се и се прибира в хладилника поне за 30 минути.

Второто тесто се приготвя като първото, но към сухите съставки се прибавя и какаото. Ако ви се стори, че шоколадовото тесто е по-лепнещо от светлото, добавете още 3-4 с.л. брашно към него. Охлажда се също за около 30 минути.

След охлаждането двата вида тесто доста се втвърдяват. Разделят се на парченца с големина колкото на лешник например - по една чаена лъжичка. 

Аз ги разделях на порции и прибирах останалото тесто в хладилника, защото доста омеква на стайна температура и се работи трудно с него.

За оформянето на бисквитите с фъстъчено масло и шоколад взимате по едно парченце от двата вида тесто, леко ги смачквате заедно, оформяте на топче, след което сплесквате на бисквитка. 

Така приготвените бисквитки се слагат на разстояние една от друга в тава, която е застлана с хартия за печене и се пекат в загрята фурна на 180 градуса за 10 минути.

Бисквитките се оставят в тавата да поизстинат поне 5 минути и след това се прехвърлят, защото като се извадят от фурната, все още са много меки. 


Бисквитите с фъстъчено масло и шоколад могат да се съхраняват поне седмица в затворени кутии.

Рецептата е адаптирана от тук.