Сигурно голяма част от вас си имат ястия-спомени. От онези времена, когато сте били деца и сте били безгрижни. И сте били на село през лятото. И баба ви е приготвяла едни вкусотии със зеленчуци от градината... Тези дни Светлето от "За каквото и да е..." на страницата си във Фейсбук сподели тази лятна манджа с друг нейн спомен. Но на мен веднага ми напомни на летата при баба и дядо на село. Не се стърпях и си я направих веднага. Честно ви казвам, бях забравила тази рецепта, но вкусът се получи точно такъв, какъвто помня при баба.
Не знам как ще опиша точните продукти, които използвах, защото бяха малко на око, но не мисля, че малко повече домати или чушки ще сбъркат работата.
Направих малко количество, получи се това в чинията, но беше достатъчно да си хапнем вкусно двама. Имам и други рецепти за гозбички с домати и печени чушки в блога, но като тази друга няма. Затова и се появява с рецепта тук. Защото за мен е важно да си спомням, да продължавам традициите и да споделям вкусната храна с вас. Макар и само с рецепта.
Тази рецепта може да се приготви както с пресни, така и с консервирани домати, но през лятото вкусът на пресните домати е незаменим. Така че възползвайте се максимално.
Рецептата за печени чушки с доматен сос е много лесна и за изпълнението й освен доматите и чушките, ще ви трябват само още сол, захар, олио, чесън и магданоз.
Продуктите са ориентировъчни. Ако искате да сготвите по-голямо количество, удвоете ги.
малко повече от половин буркан настъргани домати (за предпочитане пресни, но може и от консерва)
4-5 печени чушки (моите бяха по-малки, ако са от онези гиганти, ще са ви достатъчни и 3)
около 1 с.л. захар или на вкус, зависи колко кисели са доматите
сол
4-5 с.л. олио
4-5 скилидки чесън или на вкус
100 мл вода
Доматите се изсипват в тиган заедно с водата, захар и сол и се оставят да се изварят, докато остане съвсем малко вода в тях. Изсипват се нарязаните печени чушки и нарязаният на филийки чесън. Готвят се, като се разбъркват често, докато водата се поизпари. Налива се олиото и се готви при непрекъснато бъркане още 2-3 минути, да се изпържат доматите и чушките и ястието да остане само на мазнина. Това е много важно за вкуса, да бъде само на мазнина.
Така приготвеното ястие се поръсва с нарязан пресен магданоз. Ами това е. Уникално вкусно е! Пригответе си това простичко и много лесно лятно ястие и ще си оближете пръстите... особено пък ако си топите с вкусен хляб :)
Понякога нямаме нужда от гръмки заглавия и скъпи продукти. Достатъчно е само да отворим чекмеджето със спомени, да се пресегнем за домат и чушка и да натопим къшей хляб.
Няма коментари:
Публикуване на коментар