Pages

понеделник, 26 юни 2023 г.

Палачинки със сирене и кашкавал

 


Влюбих се тези кашкавалени палачинки от пръв поглед. Видях ги при Вали ето тук https://www.youtube.com/watch?v=C-IofgRAxvw и ги приготвих. При нея се казват Бързи кашкавалени пърленки на тиган, но на мен повече ми приличат на палачинки и затова ги преименовам така :)

Направих някои дребни промени  в приготвянето и добавих и сирене, освен кашкавал, а също и малко магданоз. Рецептата е много лесна за изпълнение, а резултатът е наистина много вкусен!

Продукти:

2 яйца

200 мл прясно мляко

200 г кисело мляко

200 г брашно

1/2 ч.л. сол

1/2 ч.л. сода бикарбонат

3 с.л. олио

50 г настърган кашкавал

100 г натрошено сирене

5-6 стръкчета магданоз - по желание

олио за намазване на тигана и масло за намазване на палачинките


Яйцата се разбиват с тел в по-голяма купа. Към тях се прибавя прясното мляко, а след него и брашното. Разбърква се хубаво, да няма бучици. Аз си ползвам бъркалката за тази цел, при Вали се разбива с миксер. Содата се разтваря в киселото мляко и се изсипва към горната смес. Слага се олиото и солта. Разбърква се хубаво. Накрая се прибавят наситнения магданоз, сиренето и кашкавала и се разбърква отново.

Тиган с незалепващо покритие са намазва с мъничко олио. 2-3 с.л. от сместа се слагат в тигана, като се разстила равномерно. Изпича се от едната страна, обръща се и горната страна се намазва с масло. Изпича се и от другата страна и се изважда.

Това е. Вкусотия!



четвъртък, 15 юни 2023 г.

Печено сирене с домати

 


Мисля, че за първи път пиша рецепта в блога от телефон и изцяло с телефонни снимки, обаче в момента разполагам само с телефон и с няколко снимки отпреди дни. Но пък тези домати със сирене или пък сирене с домати се получават толкова вкусни, че си заслужават да получат място тук. Нищо, че рецептата е толкова семпла.

Количествата са доста ориентировъчни и може да варират според желанието и наличностите ви. Доматите могат да бъдат чери, но съм правила и с обикновени червени, все вкусно се получава. Сиренето е нормално саламурено българско.

В общи линии за изпълнение на рецептата са необходими:

Около 1 кг домати

Около 500 г сирене

5-6 скилидки чесън, нарязан на ситно

Сол

Няколко щипки захар или мъничко течен мед

Около 3-4 с.л. зехтин

Риган

По желание може да напръскате с капки балсамов оцет



Доматите се нарязват и се изсипват в тава, застлана с хартия за печене. Поръсват се с чесъна, ригана, зехтина, солта, захарта и оцета и се разбъркват. Сиренето се нарязва на плочки и се поставя на няколко места в тавата, между доматите. Старайте се върху и под сиренето да няма домати. Сиренето също се поръсва с малко зехтин и риган.

Пекат се в загрята фурна на 200 градуса, докато доматите се сготвят хубаво и сиренето хване приятен загар. 

По желание могат да се поръсят с нарязан магданоз или пък листенца босилек.

На последната снимка и вариант с обикновени червени домати.



събота, 10 юни 2023 г.

Вита дърпана баница - тесто с яйца



Напоследък любимото ми тесто за баница е с повече яйца. Тази рецепта за вита дърпана баница дойде като експеримент, защото веднъж докато си подреждах продуктите, видях пакетчето суха мая и реших да ръсна малко от него. Резултатът толкова много ми хареса, че много скоро след това повторих. И ето, най-накрая баницата намира място и в блога. 
По принцип преди печенето се залива с яйце, но последните пъти, когато я приготвях, полях с малко от мазнината, в която престояват питките и като че ли така ми хареса повече.
Другото, което искам да кажа е, че така и не се научих да правя баници с 200-300 г сирене. В моите вити баници сиренето винаги е поне 600 грама, не знам кас, но все така я докарвам 😄



Продукти:

За тестото:

около 800 г брашно
3 яйца
1 ч.л. с връх сол
3 с.л. олио
1 с.л. оцет
250 мл топла вода
3 г суха мая

още:
100 мл олио за
и 100 г краве масло
около 600 г сирене



Брашното се пресява и в него се прави кладенче. Яйцата се разбиват леко с тел и се смесват с водата, солта, оцета и олиото. Прибавя се и маята, като се поръсва в горната смес. Замесва се тесто, което трябва да се получи малко по-твърдо от тестото за питка. Разделя се на 6 части, които се оформят на топчета. Олиото и маслото се загряват  леко до стопяване на маслото, но все пак е добре сместа да не пари, топчетата тесто се приплескват на питки и се слагат в олиото, като се покриват добре с мазнина. Покриват се с фолио и се оставят да престоят в олиото около 30-40 минути, като се обръщат 2-3 пъти. 
Работната повърхност (маса е най-удобно) се застила с голяма чиста кърпа или чаршаф за тези цели. Взима се една топка от тестото и се раздърпва с въртеливи движения, после се поставя върху кърпата. Тестото се дърпа, докато се изтънят краищата му и се образува голяма, тънка и равномерно раздърпана кора. Върху нея се посипва от натрошеното сирене и се покапват по около 3 с.л. от мазнината, в соято са стояли питките. С помощта на кърпата кората се навива и се оформя на охлюв. Слага се в средата на намаслена тава. Всяка следваща кора се прави по този начин и се завива около центъра. 

Витата дърпана баница се  намазва с още малко от мазнината и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна около 25-30 минути.

Баницата може да се намаже и с яйце преди печене. В този случай не я мажете с мазнина. 



Вита дърпана баница