Напоследък любимото ми тесто за баница е с повече яйца. Тази рецепта за вита дърпана баница дойде като експеримент, защото веднъж докато си подреждах продуктите, видях пакетчето суха мая и реших да ръсна малко от него. Резултатът толкова много ми хареса, че много скоро след това повторих. И ето, най-накрая баницата намира място и в блога.
По принцип преди печенето се залива с яйце, но последните пъти, когато я приготвях, полях с малко от мазнината, в която престояват питките и като че ли така ми хареса повече.
Другото, което искам да кажа е, че така и не се научих да правя баници с 200-300 г сирене. В моите вити баници сиренето винаги е поне 600 грама, не знам кас, но все така я докарвам 😄
Продукти:
За тестото:
около 800 г брашно
3 яйца
1 ч.л. с връх сол
3 с.л. олио
1 с.л. оцет
250 мл топла вода
Продукти:
За тестото:
около 800 г брашно
3 яйца
1 ч.л. с връх сол
3 с.л. олио
1 с.л. оцет
250 мл топла вода
3 г суха мая
още:
100 мл олио за
още:
100 мл олио за
и 100 г краве масло
около 600 г сирене
Брашното се пресява и в него се прави кладенче. Яйцата се разбиват леко с тел и се смесват с водата, солта, оцета и олиото. Прибавя се и маята, като се поръсва в горната смес. Замесва се тесто, което трябва да се получи малко по-твърдо от тестото за питка. Разделя се на 6 части, които се оформят на топчета. Олиото и маслото се загряват леко до стопяване на маслото, но все пак е добре сместа да не пари, топчетата тесто се приплескват на питки и се слагат в олиото, като се покриват добре с мазнина. Покриват се с фолио и се оставят да престоят в олиото около 30-40 минути, като се обръщат 2-3 пъти.
Работната повърхност (маса е най-удобно) се застила с голяма чиста кърпа или чаршаф за тези цели. Взима се една топка от тестото и се раздърпва с въртеливи движения, после се поставя върху кърпата. Тестото се дърпа, докато се изтънят краищата му и се образува голяма, тънка и равномерно раздърпана кора. Върху нея се посипва от натрошеното сирене и се покапват по около 3 с.л. от мазнината, в соято са стояли питките. С помощта на кърпата кората се навива и се оформя на охлюв. Слага се в средата на намаслена тава. Всяка следваща кора се прави по този начин и се завива около центъра.
около 600 г сирене
Брашното се пресява и в него се прави кладенче. Яйцата се разбиват леко с тел и се смесват с водата, солта, оцета и олиото. Прибавя се и маята, като се поръсва в горната смес. Замесва се тесто, което трябва да се получи малко по-твърдо от тестото за питка. Разделя се на 6 части, които се оформят на топчета. Олиото и маслото се загряват леко до стопяване на маслото, но все пак е добре сместа да не пари, топчетата тесто се приплескват на питки и се слагат в олиото, като се покриват добре с мазнина. Покриват се с фолио и се оставят да престоят в олиото около 30-40 минути, като се обръщат 2-3 пъти.
Работната повърхност (маса е най-удобно) се застила с голяма чиста кърпа или чаршаф за тези цели. Взима се една топка от тестото и се раздърпва с въртеливи движения, после се поставя върху кърпата. Тестото се дърпа, докато се изтънят краищата му и се образува голяма, тънка и равномерно раздърпана кора. Върху нея се посипва от натрошеното сирене и се покапват по около 3 с.л. от мазнината, в соято са стояли питките. С помощта на кърпата кората се навива и се оформя на охлюв. Слага се в средата на намаслена тава. Всяка следваща кора се прави по този начин и се завива около центъра.
Няма коментари:
Публикуване на коментар