Pages

неделя, 16 май 2021 г.

Яхния от заешко

 


Имам рецепта за яхния от заешко месо в блога, както и доста рецепти със заешко, но реших да публикувам и тази, защото е доста семпла, за разлика от другата и с много по-малко продукти, но пък за сметка на това е много вкусна, така че - ето я. За приготвянето й съм използвала половин заек, защото иначе би била прекалено много за двама човека, а така имаме да хапнем по два пъти доволно. 

Напомням, че рецептите със заешко може да се приготвят и успешно и с пилешко месо, ако нямате или не обичате заешко. 

Продукти:

половин заек

1 глава лук

5-6 скилидки чесън

2 моркова

150 мл червено вино

около 600 г картофи

3 с.л. доматено пюре

1 ч.л. червен пипер

3 дафинови листа

мащерка

черен пипер

сол

брашно за овалване на месото


Заешкото месо за тази вкусна яхния се нарязва, измива се и се подсушава. Парчетата месо се посоляват и се овалват в брашно. Лукът и морковите се нарязват, чесънът може да остане на цели скилидки или да се нареже на филийки. Както ви харесва. 

Загряват се 4-5 с.л. олио или зехтин и в него се слагат парчетата месо, като се изтупват от излишното брашно. Пържат се от двете страни в мазнината, докато лекичко порозовеят. изваждат се в чиния. В същата мазнина се изсипват лукът и морковите. Посоляват се.  Готвят се на среден огън, докато лукът поомекне. Прибавя се чесънът, готви се още минутка. Слага се червеният пипер, разбърква се и се излива виното. Оставя се 2-3 минути да поври. Слага се дафиновият лист, мащерка (около 1 ч.л.)  и доматеното пюре. Разбърква се хубаво. Месото се връща в тенджерата. Залива се с около 1 литър вода. Аз налях по-малко, но после ми се наложи да доливам два пъти. Оставя се да ври на тих огън, докато месото омекне добре. Прибавят се почистените и нарязани картофи. Готви се до пълна готовност на картофите и месото. Поръсва се с черен пипер на финала и се посолява, ако е нужно още малко сол.



3 коментара:

  1. Разкошна яхния, Ил🥰! Само, като я гледам, ми се прияжда! Мноооого! Записвам си рецептата, задължително ще я пробвам! Целувки!

    ОтговорИзтриване
  2. Или,
    имам заек, но той ми е другар.Цяла зима го отглеждам и така свикнах с него, а и той с мен.За нищо на света не го давам за приготвяне на ястие.Макар,че ме ядосва понякога, но и ме разсмива.Баща ми беше ловец, рядко само той ядеше заешко.Обикновено зайците ги подарявахме.Аз съм приготвяла див заек, месото задължително се изкисва.
    За заешкото главите чесън и сините сливи са задължителни.Вкусен става и с малки лукчета - арпаджик.Твоята рецепта спокойно може да се приготви и с пилешко, изисква по - малко продукти и е лесна.Надявам се и вкусна.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване