Pages

неделя, 16 май 2021 г.

Яхния от заешко

 


Имам рецепта за яхния от заешко месо в блога, както и доста рецепти със заешко, но реших да публикувам и тази, защото е доста семпла, за разлика от другата и с много по-малко продукти, но пък за сметка на това е много вкусна, така че - ето я. За приготвянето й съм използвала половин заек, защото иначе би била прекалено много за двама човека, а така имаме да хапнем по два пъти доволно. 

Напомням, че рецептите със заешко може да се приготвят и успешно и с пилешко месо, ако нямате или не обичате заешко. 

Продукти:

половин заек

1 глава лук

5-6 скилидки чесън

2 моркова

150 мл червено вино

около 600 г картофи

3 с.л. доматено пюре

1 ч.л. червен пипер

3 дафинови листа

мащерка

черен пипер

сол

брашно за овалване на месото


Заешкото месо за тази вкусна яхния се нарязва, измива се и се подсушава. Парчетата месо се посоляват и се овалват в брашно. Лукът и морковите се нарязват, чесънът може да остане на цели скилидки или да се нареже на филийки. Както ви харесва. 

Загряват се 4-5 с.л. олио или зехтин и в него се слагат парчетата месо, като се изтупват от излишното брашно. Пържат се от двете страни в мазнината, докато лекичко порозовеят. изваждат се в чиния. В същата мазнина се изсипват лукът и морковите. Посоляват се.  Готвят се на среден огън, докато лукът поомекне. Прибавя се чесънът, готви се още минутка. Слага се червеният пипер, разбърква се и се излива виното. Оставя се 2-3 минути да поври. Слага се дафиновият лист, мащерка (около 1 ч.л.)  и доматеното пюре. Разбърква се хубаво. Месото се връща в тенджерата. Залива се с около 1 литър вода. Аз налях по-малко, но после ми се наложи да доливам два пъти. Оставя се да ври на тих огън, докато месото омекне добре. Прибавят се почистените и нарязани картофи. Готви се до пълна готовност на картофите и месото. Поръсва се с черен пипер на финала и се посолява, ако е нужно още малко сол.



петък, 7 май 2021 г.

Бъркани яйца с пресен лук

 


Днес ви давам по-скоро една идея за пролетно, лесно, вкусно и много бързо ястие, което да си приготвите за обяд или вечеря. Ще споделя как ги правя и как ги харесвам аз, тези бъркани яйца с пресен лук. А вие може да добавите щипка от себе си и да си ги направите както биха се понравили на вас.

Продукти за двама:

2-3 връзки пресен лук (количеството е по ваш избор, колкото обичате)

6 яйца

сол

2-3 листенца пресен девесил

магданоз

2-3 с.л. олио 


Лукът се почиства, измива, подсушава и нарязва. Яйцата се чупят в подходяща купа, посоляват се и съвсем леко се разбъркват с вилица, без да се смесват белтъка и жълтъка. В тиган се загрява олиото и се изсипва лука. Посолява се много малко и се запържва, докато омекне приятно. Изливат се яйцата и започва да се бърка, докато яйцата станат приятно сочни. Става много бързо. Аз лично не ги обичам много сухи, харесват ми сочни. И... ами това е. Няколко минути и бърканите яйца с пресен лук са готови. 

Обаче моята тайна съставка на тези вкусни яйчица е пресният девесил. Моля ви, не го пропускайте. Той е чудесна добавка към бърканите яйца с пресен лук. А освен девесил, може да добавите и мъничко пресен магданоз.

Тези яйца може да приготвите със сланина, като стопите парченцата сланина на сух тиган и сготвите лука и яйцата в тази мазнина, като запазите образувалите се пръжки от стопената сланинка в ястието.

А може и да сложите 2 с.л. краве масло и 1 с.л. олио. Въпрос на вкус, предпочитания и  наличности в хладилника или шкафа.