В тази публикация ще намерите четири разядки, в които главен
герой е патладжанът. Трите се правят изключително лесно и бързо, стига да имате
нужната техника за това (а ако нямате блендер или пасатор, можете да използвате доброто старо хаванче, може да е по-бавно, но пак ще стане много вкусно), а едната се прави с две минути по-бавно от предните три
J
Това, което ще ви отнеме малко повече време в приготвянето
на тези разядки, е изпичането на патладжана и евентуално чушките. Иначе – блендерът
или пасаторът ще свършат останалото изключително бързо.
Имах три останали патладжана, които се мотаеха в хладилника
и се чудех как да ги оползотворя и ми хрумна да направя три различни разядки. Четвъртата
– Баба гануш правих преди около месец, но така и не я написах тук. Е, имало е
защо да почака.
И така, започвам с тази, която отнема най-много време, но
пък според мен е най-вкусна.
Но преди това само искам да ви кажа, че количествата тук са ориентировъчни
на всичко и вие може да сложите такова количество подправки или други продукти,
каквото удовлетворява вашия вкус.
Разядка с патладжани, домати и сирене
Продукти:
1 среден патладжан
2 печени чушки
1 домат
100 г сирене
10 до 15 маслини
2-3 скилидки чесън
5-6 стръка пресен магданоз
люта чушка (по желание – аз сложих едно парче, съвсем
забележимо подлюти)
2 с.л. зехтин или олио
лимонов сок или оцет
още зехтин
сол
Патладжанът се измива и се надупчва с шиш или нож. Слага се
да се пече в загрята фурна на 180 градуса, докато омекне хубаво. Изважда се,
оставя се да се охлади леко и се обелва.
В блендер се смилат маслините, чесъна, магданоза и лютата
чушка заедно с 2 с.л. зехтин и малко сол.
Патладжанът се нарязва на ситни парченца, печените чушки и
доматите също се нарязват на ситно.Поставят се в купа. Сиренето се реже на
кубчета и се слага при тях
Заливат се със смляната
смес и се разбърква хубаво. Добавят се още малко зехтин, лимонов сок или оцет и
сол на вкус. Разбърква се отново и се оставя да постои около 1 час в хладилник
преди да се консумира. Не е драма и
веднага да сервирате. Пак ще е вкусно.
Разядка с патладжан и
кисело мляко
Продукти:
1 среден патладжан
2-3 ореха
2-3 скилидки чесън
4-5 листенца прясна мента
3-4 стръка пресен магданоз
люта чушка (по желание)
1 к.л. кориандър
1 к.л. кимион
4 с.л. гъсто кисело мляко (може и с цедено, но не е задължително)
2 с.л. зехтин или олио
сок от лимон или оцет на вкус
сол
Патладжанът се измива и се надупчва с шиш или нож. Слага се
да се пече в загрята фурна на 180 градуса, докато омекне хубаво. Изважда се,
оставя се да се охлади леко и се обелва. Накъсва се на парчета.
В блендер се слагат орехите, чесъна, лютата чушка, зехтина и
подправките. Смилат се хубаво. Към тях се прибавят парчетата патладжан и
киселото мляко. Отново се смила.
Добавя се лимоновия сок и още зехтин и сол, ако е нужно.
Преди консумация е добре да престои поне час в хладилник.
Разядка от патладжан с майонеза
Продукти:
1 среден патладжан
2-3 скилидки чесън
3 с.л. майонеза
3-4 клончета пресен магданоз
люта чушка по желание
люта чушка по желание
сол
черен пипер
лимонов сок на вкус
Патладжанът се изпича като в предходните рецепти.
Обелва се и се накъсва на парчета. Пюрира се с майонезата, лютата чушка, чесъна и подправките. Подправя се на вкус с лимонов сок. И това е. Разядката с
патладжан и майонеза е готова.
Добре е да престои час-два в хладилника.
Баба гануш
За тази ливанска разядка с патладжан използвах рецептата на
Мира ето тук.
Продукти:
1 среден патладжан
1-2 скилидки чесън
1 с.л. зехтин
½ с.л. сусамов тахан
1 ч.л. кимион
½ ч.л. лют пипер
сок от лимон на вкус
Патладжанът се надупчва и се изпича в загрята фурна. Охлажда
се и се обелва. Накъсва се на парчета, които се поставят в хаванче или в купа. Добавят
се останалите съставки и се пюрира до хомогенна смес. Оставя се за няколко часа
в хладилник преди консумация. Поръсва се с пресен магданоз.
Да ви е сладко!
Или,
ОтговорИзтриванеразкошни разядки, веднага ще ги пробвам.Първата и баба гануш съм правила.Но когато бях в Израел опитах една разядка, но не знаех как се прави.Скоро видях рецепта в блога на Йоанна.Казва се мутабал и се прави с тахан и кисело мляко.Бях попитала и разбрах,че се прави с бели патладжани.Много е вкусна също.Но и твоите варианти са чудесни , патладжаните се съчетават добре с кисело мляко, с майонеза.
Поздрави и спорна нова седмица !