Pages

сряда, 30 ноември 2016 г.

Постен сладкиш с локум


Постен сладкиш с локум. Не си мислете, че като е постен, този сладкиш няма да е  вкусен :)
А дали ще го направите само с локум или ще му добавите шоколад и ядки, зависи само от вас. В момента, в който го приготвях, аз имах само сурови тиквени семки и го поръсих с тях, но вие смело можете да добавите орехи, бадеми, лешници или това, което много обичате.
Продуктите са съвсем обикновени и с изключение на локума вероятно ги има във всеки кухненски шкаф.

Продукти:

Чаената чаша е с вместимост 200 мл.

2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. грис
1 и 1/2 ч.ч. захар
1 и 1/2 ч.л. сода
3 с.л. ябълков оцет
1 ч.ч. топла вода
капсула ванилия
1/2 ч.ч. олио

1 кутия локум



Локумът се нарязва на парченца.
Брашното се смесва с гриста и захарта в купа. Содата се шупва в оцета. Смесват се водата, олиото и ванилията. Течните съставки се прибавят към сухите и всичко се разбърква. Прибавя се содата с оцета и отново се разбърква.
Правоъгълна тава с размер 15 на 25 см се намаслява и набрашнява и в нея се изсипва готовата смес. Отгоре се слага нарязания локум и се поръсва с ядки и/или шоколад. Пече се в загрята на 180 градуса фурна до готовност.

Адаптирано от тук.

5 коментара:

  1. Или,
    чудесен сладкиш се е получил.При това много лесен и добре изглеждащ.Задължително ще го пробвам през постите.Продуктите са достъпни и евтини.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Ил, напълно съм съгласна с теб, че постно не значи безвкусно! Поне опита ми го доказва, а и ти потвърждаваш недвусмислено с това предложение (и много други).
    Спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Разкошна идея, Илианка, обичам локум в сладкишите - чудесна рецепта,
    а постните сладкиши отдавна извоюваха свое заслужено място в сладкарството...
    Благодаря, поздрави за теб и спокойни пости!

    ОтговорИзтриване
  4. Този сладкиш пече ли се? Ако да на ?°С за колко време?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами да ;)
      Пропуснала съм. Благодаря за коментара. Прибавих горе.

      Изтриване