Pages

четвъртък, 17 ноември 2016 г.

Кюфтенца от елда и картофи на фурна


Няма да пиша защо елдата е полезна и трябва да присъства по-често в менюто ни, защото в интернет има достатъчно информация.
Направо ще напиша рецептата за тези много вкусни кюфтенца от елда и картофи на фурна, които са постни или веган.

Продукти:

1 ч.ч. елда
500 г картофи
4 с.л. доматено пюре
5 с.л. с връх брашно
3 с.л. олио
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. риган
1 ч.л. чубрица
черен пипер
чесън на прах - на вкус, може и да се пропусне
сол



Елдата се поставя в гевгир и се измива много хубаво под течаща вода. Сварява се добре с щипка сол, след което се изсипва отново в гевгир и отново се измива хубаво, за да не горчи.
Оставя се в гевгира да се отцеди добре от водата.
Картофите се обелват и се настъргват. Смесват се с елдата и всички останали продукти. Всичко се обърква много хубаво. Сместа не е много плътна, но позволява с намаслени ръце да се оформят кюфтенца. Ако все пак сместа ви е рядка и трудно позволява оформяне, може да добавите галета или още малко брашно. Не се притеснявайте, във фурната кюфтенцата стягат и не се разпадат.
Тавата, в която ще се пекат кюфтенцата от елда и картофи се застила с хартия за печене, която леко се намазва с олио. Кюфтенцата се оформят и се подреждат в тавата. Отгоре може леко да се поръсят със струйка олио. Пекат се в загрята на 180 градуса фурна до готовност.


6 коментара:

  1. Ил, ти дали започна постите? Както имам 2 пакета елда, в най-скоро време ще ти открадна рецептата! :)Много ми допада предложението и особено това, че не се пържат кюфтенцата.
    Лека вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Започнах, Тили. И аз имам още много и този път съм решила да залагам по-често на елдата. На мен много ми харесаха така кюфтенцата, но ще опитам и други варианти.

      Изтриване
  2. Здравей Или,
    за тези кюфтенца каква елда използваш - кафява или зелена ? Имай в предвид,че кафявата е обработена, а зелената не и може да покълва.Тази комбинация е наистина много добра.Чудесно постно предложение.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесно предложение за постите и не само, Илианка,
    не съм голям фен на елдата, но така може и да ми хареса :)
    Благодаря, поздрави и леки ...

    ОтговорИзтриване
  4. Правила съм кюфтенца от елда, аз я харесвам, има специфичен вкус.
    Ил, сериозна си ти с постите!

    ОтговорИзтриване
  5. Рецептата е превъзходна и любима вкъщи!
    Не казвам на злоядото ми дете какво има вътре,но ги обожава!Лично аз ги правя със зелена елда.

    ОтговорИзтриване