Pages

събота, 30 април 2016 г.

Козуначени пиленца


Тези пиленца са много удачен вариант за Великденската трапеза. Хем са много красиви, хем са много вкусни.
Има ги на много място в интернет, но аз първо ги видях тук при Дими.

Направата на козуначените пиленца е много лесна и вероятно трудно бихте сбъркали нещо.

За направата им използвах Мързеливото тесто за козунаци и кифлички на Дианка.

Ще напиша още веднъж рецептата и тук, за да не прескачате от страница на страница.

около 750 г  пресято брашно, при оформянето ще трябва още малко
3 бр. яйца + 1 белтък
1 жълтък за намазване
1 щипка сол150 г захар
2 супени лъжици мас или масло
100 г олио
½ чаена лъжичка сода бикарбонат
250 г кисело мляко
100 мл прясно мляко
1 кубче прясна  мая
аромати за тестото: ванилия, ром, лимон, стафиди, портокалови кри


Маята втасва с прясното мляко, малко захар и брашно. Олиото се загрява с маслото или маста. Замесва се меко тесто от изброените продукти. Мазнината може да се постави в тестото или с нея да се извърши омесването, което не е необходимо да бъде продължително. Аз обикновено я слагам в началото на месенето заедно с останалите продукти.
Тестото не е нужно да се меси много. 
Оставя се да втаса, покрито с чиста кърпа. 

След като втаса, се разделя на части, около 70 г всяка. Оформят се на фитили и всеки фитил се завързва на възел. Единият край се оформя за главичката на пиленцето, като се прави човка и му се слагат очи от карамфил. Другият край се разрязва на 3-4 места и се прави на опашка. Пиленцата се подреждат в тава, застлана с хартия за печене. Намазват се с разбит с прясно мляко жълтък и по желание се поръсват със захар. Пекат се в загрята фурна на 180 градуса. 

Аз направих 6 пиленца от част от полученото тесто, останалото оформих на кифлички.

Ето и едно видео, което ще ви покаже нагледно как се оформят пиленцата.





С пожелание светли Великденски празници, за здраве и благополучие!
Нека има мир и любов в сърцата ни!




петък, 29 април 2016 г.

Питка с мак


Отдавна не съм публикувала рецепта за питка в блога. Тази питка правих днес и искам да ви кажа, че е уникално вкусна. Нищо, че снимката на готовата питка с мак нещо не ми се получи.
Прави се много лесно и я препоръчвам за всякакви поводи. Вътре е много пухкава, а макът придава допълнително очарование на вкуса.


 Продукти:

около 650 г брашно
300 мл топла вода
11 г суха мая
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
80 мл олио
1 жълтък

около 30 г разтопено масло
4 с.л. мак


още 1 жълтък, смесен с малко олио и прясно мляко за намазване

Брашното се пресява. Маята се разтваря в топлата вода, добавя се захарта и две шепи брашно. Разбърква се, покрива се с кърпа и се оставя да втаса. В брашното се прави кладенче и в него се слагат останалите продукти. Изсипва се втасалата мая и се замесва меко нелепнещо тесто.
Може да ви отиде различно от посоченото количество брашно.
Тестото се покрива с кърпа и се оставя да втаса.
През това време макът се запича на сух тиган за около минутка. Внимавайте да не го  изгорите, защото се пече много бързо.  След това веднага го изсипете в друг съд, защото ако остане в горещия тиган ще продължи да се пече и ще изгори.
След това  втасалото тесто се разточва на голям правоъгълник с размер 40 на 60 см. Намазва се с разтопеното масло и се поръсва с мака.
Навива се на стегнато руло - трябва да се получи руло с дължина около 80 см. Ако е необходимо, може леко да го изтъните и издължите. Краищата на рулото се изрязват и след това се разделя на части. 6 части трябва да бъдат с дължина около 7 см , а останалите 6 трява да са с дължина около 2,5 см.

След това тестото се разрязва и питката се оформя.
Пълното оформяне на питката най-лесно може да проследите в това видео.
От отделеното тесто в краищата на рулото аз направих розата за средата на питката, а това, което остана, се превърна в топчета, на които намерих местенце.



Готовата питка с мак се оставя да втаса, покрита с кърпа. 
Жълтъкът се смесва с няколко капки олио и още толкова прясно мляко и питката се намазва. 
Пече се в загрята на 180 градуса фурна. 


Това е. Питката с мак  е уникално вкусна и тестото е много хубаво и много приятно за работа. 

Домашната торта на баба


Тази торта е вкусен спомен от моето детство. Баба  приготвяше домашната торта за всички рождени дни или семейни празници и отгоре винаги я украсяваше с бонбонки "Детска радост". Тортата задължително беше с розово нишесте и толкова много бях свикнала с този цвят, че по-късно ми беше трудно да приема, че има и други цветове нишестета :)
Отдавна не бях опитвала вкусът на тази бабина торта и затова реших да я приготвя за повод вкъщи.

Може да е простичка на вид, но пък вкусът е много истински. И се прави сравнително бързо - от началото (разбиването на първия блат), през печенето на блатовете и до края (включително намазването и поръсването с орехи) ми отне 1 час и 50 минути.

Трябва да знаете, че тортата е доста голяма. Направо огромна. И, ако я правите за малко хора вкъщи, си помислете с кого ще я споделите :) Или пък направете два блата. Или пък можете да направите смес за два блата и да я изпечете на 3 пъти.

Може би и вашата баба ви е приготвяла такава домашна торта?


Продукти:

За 1 блат:

1 яйце
1 ч.ч. захар
1 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.л. сода
2 с.л. олио
1 ванилия

компот или захарен сироп за сиропиране

За крема:

2 пакетчета нишесте от 60 г
1,4 л прясно мляко
250 г захар (ако не ви е достатъчно сладко, може да добавите още захар)
2 жълтъка

около 2 ч.ч. смлени орехи
настърган шоколад


За направата на домашната торта на баба са нужни три блата. Продуктите за всеки блат се разбиват отделно и всеки блат се пече самостоятелно - в една и съща тава или в тави с съвсем еднакъв размер.

Яйцето се разбива в купа със захарта. Добавя се киселото мляко, смесено със содата и олиото. Разбива се отново и накрая се слага брашното с ванилията. Разбива се до гладка смес и се изсипва в тава, застлана с хартия за печене и намаслени стени. Пече се в загрята фурна на 180 градуса. 
Докато единия блат се пече, се разбива другия. Така се изпичат трите блата.

Междувременно в суматохата покрай печенето на блатовете, се вари и нишестето. Отделят се около 200 мл студено  мляко и в него се разбива нишестето, заедно с двата жълтъка. Останалото мляко се слага да заври със захарта. След като заври, се отмества от котлона и се изсипва нишестето. Разбърква се хубаво и се връща обратно на огъня. Оставя се да заври при непрекъснато разбъркване. Ври около 2 минути и се отмества от котлона.

Тортата се сглобява като единия блат се сиропира, намазва се с крем, поставя се втория блат, отново се сиропира, отново крем, трети блат и сироп. Тортата се измазва отвсякъде с останалия крем . Посипва се с орехи и настърган шоколад. По желание се украсява с бонбони "Детска радост".

Оставя се да престои най-добре в хладна стая около поне 12 часа.

Това е. Лесна, бърза и много вкусна торта.


сряда, 27 април 2016 г.

Свински дроб с лук


Когато бях дете изобщо не обичах дроб. Никакъв. Струваше ми се горчив и неприятен на вкус. Не опитвах изобщо. Дори и пилешки дробчета. Единствено парченцата от пилешко дробче оставаха в купичката ми с пилешка супа.  Докато веднъж с майка ми отидохме на гости на една съседка. Леля Роза. Точно тогава тя приготвяше пържен дроб. Вероятно е бил телешки, но не съм много сигурна. Възможно е и свински да е бил. Спомням си, че го оваля в брашно и го изпържи. И ми даде да опитам. Нямаше как да откажа и реших да пробвам.
Че то било много вкусно!?!? Тогава реших, че ще опитам и пилешки дробчета. И така постепенно в менюто се появиха подобни ястия. В блога имам няколко рецепти с пилешки дробчета, но нямам нито една със свински или телешки.
Затова реших колкото и елементарна да е тази рецепта, да я напиша. Може да е полезна на някой начинаещ елемент. 




Продукти:

около 500 г свински дроб
4-5 глави лук
около 100 мл олио
брашно
сол
черен пипер
пресен магданоз

За приготвянето на Свински дроб с лук дробът се измива, подсушава и нарязва на парчета. Лукът се нарязва на полумесеци. Дробът се овалва се в брашното. Загрява се олиото в голям тиган (хубаво е да събере всичкия дроб наведнъж) и в него се слагат парченцата дроб. Пържат се около 2-3 минути от едната страна и се обръщат. Готвят се още около 2 минути  и се прибавя  нарязания лук, солта и черния пипер. Ястието се готви докато лукът омекне приятно и леко се зачерви, като се бърка почти постоянно.

Накрая се поръсва с пресен магданоз.

Важно е да не солите дробът преди да го изпържите, за да може да остане сочен. Затова сложете солта заедно с лука.

Това е. Ястието се приготвя много бързо, с малко съставки и .... носи на много бира.

Наздраве! 


понеделник, 25 април 2016 г.

Чешки козунак


Козуначено време...
Толкова много козунаци се показват с пространството, че свят да ти се завие. 
Как да пропусна и аз? Просто не мога. Знаете, тестото ми е страст, а за козунаците да не говорим. 
Този път реших да предложа една рецепта, която вече съм приготвяла и много ми допада. Това е Чешкият козунак на Наталина. Този козунак е малко по-различен от нашенския, тестото е по-тежко и не се образуват традиционните конци. Но повярвайте, вкусът е божествен и си заслужава да го опитате. Освен това начинът на приготвяне е по-лесен от класическия нашенски козунак, тъй като маслото се добавя директно в тестото и не е нужно да се меси много продължително.


  • Продукти:

  • 250 мл прясно мляко
  • 200 г  захар
  • 40 г прясна мая
  • около 700 г брашно
  • 1 ч. л. сол
  • 3 жълтъка
  • кората на един лимон
щипка индийско орехче
200 г краве масло
60 г стафиди (аз ги пропуснах, защото у нас не ги харесват)

1 капсула или 4 пакетчета ванилия



1 жълтък, смесен с 1 ч. л. прясно мляко и 1 ч.л. олио за намазване
30 г филирани бадеми

пудра захар за поръсване, която аз замених с кристална захар за хрупкава захарна коричка

Първо се приготвя закваска от 2 с.л. хладко прясно мляко, маята, 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно.
Разбърква се на каша, покрива се с кърпа и се оставя да втаса. В съда, в която ще се меси тестото се пресява брашното заедно със солта. (Аз слагам половината брашно и после постепенно прибавям останалото, за да не поеме тестото твърде много брашно.) Прибавят се жълтъците, захарта, разтопеното и охладено краве масло, ванилията  и лимоновата кора. Изсипва се втасалата закваска и хладкото прясно мляко. Всичко се разбърква и се добавя постепенно от останалото брашно, тестото се измества на плот или дъска и се меси докато започне да се отлепя от дъската, стане гладко и лъскаво. Тук е моментът, в който можете да добавите измитите и отцедени стафиди (или накиснати няколко часа в ром). Така приготвеното тесто се поставя в купа поръсена с брашно и се завива с чиста кърпа. Оставя се на топло да втаса. 

След това тестото леко се премесва, но не много, за да не спадне и се разделя на 8 сравнително еднакви части. Избира се тази, която изглежда най-голяма и се отделя настрани. 
Останалите 7 се правят на еднакви фитили. 
Козунакът се плете на 3 части. Първата е от четири фитила, втората от три и последната от два.
Трудно ми е да обясня плетката  с думи, затова ще ви предложа да изгледате това видео. 


За да сте сигурни, че при печенето плетениците няма да се разместят, е добре да забиете 3 дървени шишчета в козунака - едно в средата и две в краищата. 
След като оформите първата плетеница, прехвърлете в застлана с хартия за печене тава. Леко притиснете в средата и поставете втората плитка. Нея също притиснете, за да се направи хубаво място и за последната. 
След като оформих козунака, аз не съм го оставяла да втасва допълнително. Намазах го с жълтък, смесен с олио и прясно мляко и го наръсих със захар и бадеми, след което го поставих в студена фурна. Включих фурната на 180 градуса и оставих да се загрява постепенно. Така козунакът им време да втаса докато фурната се загрява. Оставих да се пече около 15 минути, след което намалих фурната на 160 градуса и покрих с хартия. Пекох по-дълго време на ниска температура, тъй като козунакът е наистина голям и дебел и се притеснявах дали ще се изпече добре. 
След като се изпече, готовият козунак се оставя да изстине и се реже чак след като е добре охладен, защото иначе става глетав. Аз обаче нямах това свръх човешко търпение и го разрязах след около час и половина изстудяване на балкона 


Горещо препоръчвам да опитате този чешки козунак, всяка хапка си заслужава!


събота, 16 април 2016 г.

Кексчета с малини



За тези кексчета използвах рецептата на Юлка за Мъфини с боровинки, която е и много любима и на семейството на Пепи :)
Рецептата за кексчетата с малини може сполучливо да се приготви и с други плодове, стига да са нарязани на ситно. 
У дома мъфините не са много любими, но тези приготвих за подарък и трябва да ви кажа, че си заслужават. 
Рецептата е предвидена за 24 кексчета и аз не съм променяла нищо в нея. Спазих я напълно, само реших да използвам други формички, които са с по-голяма вместимост и на мен ми излязоха 12 броя.



Продукти:
  • 430 г брашно
  • 10 г бакпулвер 
  • 1/2 ч. л. сол
  • 330 г захар
  • 80 мл олио
  • 80 г меко краве масло
  • 3 яйца
  • 260 мл прясно мляко
1-2 пакетчета  ванилия
1 и 1/2 ч.ч. малини или други плодове (може замразени)



Приготвяне:




Формите за мъфини се намасляват или в тях се слагат хартиени капсули. Брашното се смесва със солта и бакпулвера. Захарта се смесва с олиото и маслото и се бърка с тел или миксер за кратко. Към тази смес се добавят млякото, яйцата и ванилията и всичко се разбърква. Добавя се постепенно брашното и се разбърква до хомогенна смес. С миксер на ниска скорост се разбърква още за минута, за да може да се надуят добре. Добавят се и малините и всичко се бърка добре.  Тестото се изсипва във формичките.


Кексчетата с малини се пекат в предварително загрята фурна на 190 градуса до готовност. Оставят се във формата за 15 минути, след което се изваждат.

понеделник, 11 април 2016 г.

Пълна програма за Цветница 2016 в Ловеч


Богатата програма на Община Ловеч за традиционния празник „Цветница 2016“, който тази година е на 23 и 25 април, съдържа нови моменти. За първи път традиционното хвърляне на венчета в реката от момите (ритуалът „По вода“ с обичая „Кумички“) ще бъде изпълнен на Пешеходния мост при площад „Екзарх Йосиф I“.
За улеснение на пешеходците ще бъде спряно движението на МПС по ул. „Васил Левски“ от хотел „Лиани“ до отбивката към площад „Тодор Кирков“  във Вароша. Транспортният мост във Вароша ще бъде свободен за движение на коли по всяко време.
Друга новост е, че празникът в събота и неделя ще обхване два площада, всеки със своя сцена. На пл. „Тодор Кирков“ ще бъдат разположени главно сергиите на майсторите на народни занаяти. Бирариите и увеселителните сергии ще са на пл. „Екзарх Йосиф I“. Целта е да се избегнат евентуалните струпвания на много хора на едно място. Отделно на площад „Автогара“ ще има забавления за децата от понеделник до неделя.
Официалните събития са в неделя. В 9 часа е Светата литургия в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“ в центъра на града. След това в 11 часа е шествието до близкия мост. В 11,15 часа е ритуалът „По вода“. После шествието ще мине през Покрития мост. Официалното откриване на празника е на сцената във Вароша от 11,45 часа.
Музикалната програма започва още в 18 часа в петък, 22 април, на „Т. Кирков“ с детското „Пеещо яйце“. В събота и неделя на двете сцени на двата площада ще има много музикални изяви. Те започват от предиобед и завършват вечер. В събота вечерта от 19 часа е концертът на оркестър „Калофер“, а от 21 часа е аудио-визуалният спектакъл „Ловеч – звезден град“. В неделя вечерта от 18 часа е концертът на изпълнителя на родопски и македонски песни Иван Дяков. И трите събития са на площада до общината.


Най-цветният, обичан и красив празник в Ловеч е Цветница.  Заповядайте в Ловеч да празнуваме заедно!

Сцена на площад „Тодор Кирков“
22.04. /петък/
16.00 ч. Великденски фестивал на детската забавна песен „Пеещо яйце“
23.04. /събота/
10.30 ч. „Тебе пеем, Лазаре“ – концерт на деца от детските градини
13.00 ч. „Цветница в Ловеч“ – регионален събор на народното творчество с участието на колективи от читалищата от селата Горан, Чавдарци, Радювене, Абланица, Хлевене, Г. Павликене, Йоглав, Брестово, Къкрина
17.00 ч. Концерт на Детски танцов състав „Елит“ и Фолклорна формация „Елит“ при НЧ „Зорница-2010 г. – Нено Щрегарски“
24.04. /неделя/
11.00 ч. Празнично шествие – начало от Катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“
11.15 ч. Ритуал „По вода”
(традиционен обичай „Кумичене“ – на Пешеходния мост)
11.30 ч. Шествие до пл. „Т. Кирков“
(през Покрития мост)
11.45 ч. Официално откриване на празника „Цветница”
(пл. „Т. Кирков“)
12.00 ч. Концерт на Детски танцов състав и Младежки танцов състав „Ловеч“ при ОДК – Ловеч
13.30 ч. „Цветница в Ловеч” – регионален събор на народното творчество с участието на колективи от читалищата от селата Славяни, Дренов, Дойренци, Александрово, Лисец, Скобелево, Малиново, Пресяка, Умаревци
Сцена на площад „Екзарх Йосиф I“
23.04. /събота/
12.30-13.30 ч. Програма с участието на Клубовете за народни хора
14.00-15.00 ч. Концерт на Общински духов оркестър
15.30-16.00 ч. Танцов състав „Слънчогледи“ при НЧ „Просвета-1901 г.“ – с. Слатина и ДТС „Фолклорно царство“ при ОУ „В. Левски
16.00 ч. НЧ „Климент Браницки-1900“ – гр. Славяново, общ. Плевен
16.30 ч. НЧ „Развитие“ – с. Рибарица
19.00 ч. Концерт на оркестър „Калофер“
21.00 ч. „Ловеч – звезден град“ (аудио-визуален спектакъл) – пешеходен мост
24.04. /неделя/
12.30-13.30 ч. Програма на оркестър „Мелодика“
13.30-14.30 ч. Програма с участието на танцов състав „Нашенчета“ при Ученическо общежитие, Формация „Огнени ритми“ при ПМГ, Фолк клуб „Баховица“ при НЧ „Напредък-1920 г.“ – с. Баховица
15.00-16.00 ч. Фолклорна програма на НУИ „П. Пипков“ – Плевен
16.15-17.15 ч. Програма на оркестър „Ловеч“
18.00 ч. Концерт на Иван Дяков