Отдавна не съм публикувала рецепта за питка в блога. Тази питка правих днес и искам да ви кажа, че е уникално вкусна. Нищо, че снимката на готовата питка с мак нещо не ми се получи.
Прави се много лесно и я препоръчвам за всякакви поводи. Вътре е много пухкава, а макът придава допълнително очарование на вкуса.
Продукти:
около 650 г брашно
300 мл топла вода
11 г суха мая
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
80 мл олио
1 жълтък
около 30 г разтопено масло
4 с.л. мак
още 1 жълтък, смесен с малко олио и прясно мляко за намазване
Брашното се пресява. Маята се разтваря в топлата вода, добавя се захарта и две шепи брашно. Разбърква се, покрива се с кърпа и се оставя да втаса. В брашното се прави кладенче и в него се слагат останалите продукти. Изсипва се втасалата мая и се замесва меко нелепнещо тесто.
Може да ви отиде различно от посоченото количество брашно.
Тестото се покрива с кърпа и се оставя да втаса.
През това време макът се запича на сух тиган за около минутка. Внимавайте да не го изгорите, защото се пече много бързо. След това веднага го изсипете в друг съд, защото ако остане в горещия тиган ще продължи да се пече и ще изгори.
След това втасалото тесто се разточва на голям правоъгълник с размер 40 на 60 см. Намазва се с разтопеното масло и се поръсва с мака.
Навива се на стегнато руло - трябва да се получи руло с дължина около 80 см. Ако е необходимо, може леко да го изтъните и издължите. Краищата на рулото се изрязват и след това се разделя на части. 6 части трябва да бъдат с дължина около 7 см , а останалите 6 трява да са с дължина около 2,5 см.
След това тестото се разрязва и питката се оформя.
Пълното оформяне на питката най-лесно може да проследите в това видео.
От отделеното тесто в краищата на рулото аз направих розата за средата на питката, а това, което остана, се превърна в топчета, на които намерих местенце.
Готовата питка с мак се оставя да втаса, покрита с кърпа.
Жълтъкът се смесва с няколко капки олио и още толкова прясно мляко и питката се намазва.
Пече се в загрята на 180 градуса фурна.
Това е. Питката с мак е уникално вкусна и тестото е много хубаво и много приятно за работа.
Чудесна питка, направо ми се прииска да си чупна!
ОтговорИзтриванеЕ , как тестото се разточва на правоъгълник с размери 40/60 и навивайки се на руло да стане с дължина 80 см? Макар че пък 6 части по 7 см и 6 по 2,5 см са 57 см :) Абе...започвам я пък ще видим крайния резултат! :)
ОтговорИзтриванеЗдравейте,
ИзтриванеКато се навие на руло тестото, се изтънява и издължава леко с ръце.
А краищата на рулот се изрязват и след това се режат останалите части. Пък и съм написала около 7 см. Все пак не е геометрия, а една питка :)
Най-добре гледайте видеото.
Успех!