Pages

четвъртък, 30 януари 2014 г.

Баница със сусам

Кръстих я баница, защото по нашенски си е жива баница. Че е със сусам, със сусам е. Обаче има и прясна мая в плънката. Това за мен си беше новост и ме провокира да я направя много скоро, след като я видях тук. Корите, които имах в хладилника бяха 400 г и може би затова при мен пълнежът дойде малко повече, защото не промених количествата. Обаче пък това ама хич не пречи на вкусовите качества на баничката. Друго нищо не съм променяла.
И така, бързам да я споделя с вас, защото си заслужава.

Продукти:

500 г кори за баница
3 яйца
200 мл газирана вода
100 мл олио
300 г сирене
25 г прясна мая

сусам за поръсване

Корите се разделят на две - по равно, по възможност. Смесват се яйцата, водата, олиото, сиренето и маята. Бърка се хубаво, до напълното разтваряне на маята. Взимате една кора от първата половинка и я поръсвате с 2-3 с.л. от сместа. Поставяте отгоре друга и отново смес, пак кора и пак смес и така до последната. Завивате на стегнато руло и режете на парчета по 5 см. Поставяте ги в тава (с диаметър 20-23 см), застлана с хартия за печене, като разрезът е нагоре. По същия начин се постъпва и с другата половина кори. Накрая се залива с останалата смес и се поръсва със сусам. Покрива се и се оставя да престои поне 40 минути. Пече се в загрята на 200* фурна.

Добавям един опит с 800 г кори, почти двойно количество плънка ( с разтопено масло вместо олио) и в тава с по-голям размер.
Много хубаво!


Създавайте вкусни спомени на вашите деца и внуци. След години те ще ги топлят. Много вкусни, лесни и достъпни рецепти, придружени от уютни истории можете да намерите в книгата "И замириса на бабини гозби и спомени" на Ивинела Самуилова и Илиана Николова, която може да видите и поръчате тук https://ikhermes.bg/i-zamirisa-na-babini-gozbi-i-spomeni.html#additional




40 коментара:

  1. Чудесна е, Ил!
    И нали не се съмняваш, че скоро ще я опитам!
    Спокойна вечер :)

    ОтговорИзтриване
  2. Изненада ме с тази баница с мая!
    Ама е чудесна, много апетитна!
    Хайде сега давай яйцата :)

    ОтговорИзтриване
  3. Dada mnogo vkusna.I slike su krasive.
    Pozdrav sa sunčanog Novog Zelanda.

    ОтговорИзтриване
  4. Интересна рецепта, Илианка, ще се прави!

    ОтговорИзтриване
  5. Оформяла съм по този начин, даже коледните и новогодишните ни баници точно така изглеждаха (на колелца и обърнати). Ама пък с мая никога не съм опитвала. Последно време все повече варианти за баници откривам, благодаря и за твоята идея, Иле. Чудна е! :)
    Поздрави и хубав ден. :)

    ОтговорИзтриване
  6. Нова и интересна рецепта, Ил! Нямам търпение да я опитам, а и както не съм правила баница скоро, едвам се сдържам :)Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  7. Наистина е различна, Илианка,
    изглежда и звучи много вкусно и изкушаващо...
    Благодаря за чудесната рецепта,
    ърдечни поздрави и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  8. Много интересна баница и ще я опитам.

    ОтговорИзтриване
  9. Това с маята е много интересно и нечувано :) Ще пробвам съвсем скоро, че ме провокира и с идея, и с визия. Облизвам се тук баш предобедно...
    Хубав уикенд, Или! Да направите снежен човек :)

    ОтговорИзтриване
  10. Ще чакам да видя и вашите баници :) Щастлива съм, че ви харесва :)
    Прекрасни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  11. Изкушаващо предложение! Нещо ново и различно!
    Естествено е че ще се пробва!
    Поздрави, Ил!

    ОтговорИзтриване
  12. Върти ми се в главата някакъв спомен да съм правила баница,в чиято плънка имаше мая,доста беше нашумяла,но сякаш имаше и брашно.При всички случаи баницата ти е разкошна,Или,някой ден като падне ембаргото над подобни изкушения непременно ще я тествам.Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  13. Не разбирам с каква цел пакета листи се разделя на две и като се нареже навитото руло вертикално ли се подреждат парчетата. Извинете ме, важно е да се уточни. Искам да я приготвя. Изглежда много апетитно.

    ОтговорИзтриване
  14. Листите се разделят на две, защото се оформят две рула. След като се нарежат на парчета, се подреждат в тава нагоре с разреза.
    Успех :)

    ОтговорИзтриване
  15. Току що си я хапнахме баничката. Много интересна, много вкусна, много сме доволни! Благодаря за предложението. Само да добавя, че аз за всеки случай в сместа сложих 2 с.л брашно. Наду се за 1 час, сякаш беше тутманик, но с хрупкави кори. Пак се повтарям, но беше разкошотия! И отново , благодаря. Мария

    ОтговорИзтриване
  16. А, да добавя - нямах газирана вода и разтворих маята в обикновена топла водичка (сега се чудя дали следващия път да не опитам с топло прясно мляко?). Мария

    ОтговорИзтриване
  17. Много добре си я подобрила, Мария :)
    Благодаря, че сподели!
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  18. И аз ще я изпробвам.

    ОтговорИзтриване
  19. Stava li s maya na prah? Az niamam priasna maia. Vicki

    ОтговорИзтриване
  20. Здравей Вики,
    мисля, че би трябвало да стане и със суха мая.
    Ще се радвам да споделиш резултат, ако опиташ.
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  21. сЪПРУГЪТ МИ ДОНЕСЕ КОРИ ПЕЧЕНИ НА САЧ.МАЛКО ПО-ДЕБЕЛИ СА, НО Я НАПРАВИХ И ЧАКАМ ДА ВТАСА.ДАНО СТАНЕ КАТО ТВОЯТА ПРИЯТНА ВЕЧЕР! ТЕОДОРА

    ОтговорИзтриване
  22. Е стана! Смесих олиото с малко краве масло и стана страхотна! Благодаря за рецептата! Поздрави!
    Теодора

    ОтговорИзтриване
  23. Чудесно!
    Обичам баница с аромат на масло :)
    Прекрасен ден, Теодора!
    И благодаря за доверието

    ОтговорИзтриване
  24. Здравейте! Много ми хареса рецептата, но дали би се получила с т.нар. "одрински кори", които продават в магазините?

    ОтговорИзтриване
  25. Одринските кори са доста по-плътни и грамажът им е малко по-голям. Може би ще бъде добре, ако продуктите за плънката се увеличат съвсем мъничко.
    И :) ако я направите с Одрински кори, ще се радвам да споделите как се е получила баницата, за да знаят и останалите читатели :)
    Честита Баба Марта!

    ОтговорИзтриване
  26. Здравейте! Пак съм аз с "одринските кори" :-)Направих баницата, като последвах съвета ви и увеличих количеството на продуктите за плънката. Получи се чудесна баница, която много прилича на домашно точена. Много благодаря за прекрасната рецепта! Вече само така ще правя баница! Честита Баба Марта и честит национален празник! Милена

    ОтговорИзтриване
  27. Честит празник, Милена!
    Браво! Вече и аз ще знам, че се получава с тези кори. Много се радвам, че ви е харесала.
    Поздрави,
    Илиана

    ОтговорИзтриване
  28. Здравейте!
    Направих баницата с кори дърпани на сач-три големи и дебели кори!
    Навих ги наведнъж и трите заедно и се получи чудесно. Само добавих 2-3 с.л. брашно към плънката(аз и на другите баници винаги добавям)
    Много хубава и бърза!Благодаря!
    Мария Димова

    ОтговорИзтриване
  29. Здравейте Мария,
    благодаря Ви за отзива! Чудесно е, че се харесва и на Вас.
    Прекрасен ден,
    Илиана

    ОтговорИзтриване
  30. Здравейте, рецептата е много хубава, а снимките още повече! Не съм работила много с мая, затова да питам първо - маята изчаквате ли я да шупне в сместа или направо се започва след разбъркването на продуктите?

    ОтговорИзтриване
  31. Здравейте :)
    В тази рецепта не е нужно маята да втасва. След като се разтвори добре в сместа, можете веднага да я ползвате и да си направите баницата.
    Успех!

    ОтговорИзтриване
  32. Лелее, Ил..няма такава баница, невероятна!
    Аз поне никога не бях правила/опитвала по-вкусна :)
    Благодаря!
    Щастлива Нова година и все така да ни радваш с вкусотии!

    ОтговорИзтриване
  33. Ааа, как хубаво ме изненада :)
    Благодаря ти от сърце!
    Щастлива и успешна Нова година и на вас!

    ОтговорИзтриване
  34. Благодаря за рецептата! Стана страхотна, само дето прибавих 2 с.л. брашно, а вместо газирана вода сложих бира!

    ОтговорИзтриване
  35. Страхотно изглежда, е я направя !

    ОтговорИзтриване
  36. Здравейте, маята трябва ли да шупва?
    А и също така баницата става ли суха на другия ден? Правила съм с подобна плътност и на другия ден беше твърда като камък... а аз искам да е мека, бихте ли ми препоръчали такава рецепта от вашите?

    ОтговорИзтриване
  37. Здравейте,
    не е нужно маята да шупва.
    Баницата остава мека и на другия ден.
    По принцип, за да ви се запази още по-мекичка, можете да я завиете с найлон и така да я приберете.

    ОтговорИзтриване