Pages

неделя, 3 март 2013 г.

Кекс Зебра

Много популярен кекс, рецептата на който по една или друга причина отсъстваше от моя блог до днес. В интернет пространството има няколко рецепти за него, аз се доверих на тази на Юлия. Получи ми се малко по-тънък, защото тавата, която ползвах беше по-широка от 23 см.
Но това разбира се не попречи на вкуса :)

Продукти:

  • 4 яйца 
  • 250 г захар
  • 250 мл прясно мляко
  • 250 мл олио
  • 1 ч. л. ванилова есенция
  • 300 г брашно тип 500
  • 1 с. л. бакпулвер
1/4 ч. л. сол
2 и 1/2 ч. л. какао на прах

Яйцата се разбиват със захарта. Прибавят се олиото, млякото и ванилията. Брашното се смесва с бакпулвера и солта. Мокрите съставки се прибавят към сухите и всички се разбърква. Сместта се разделя на две равни части. Към едната се прибавя какаото. Дъното на тавата, в която ще се пече сладкишът се застила с хартия за печене и се намаслява. По средата се изсипват 3 с.л. от бялото тесто. В средата на бяата смес се изсипват 3 с.л. от кафявата и така се редуват докато количеството се изчерпа. Пече се на 180* в предварително загрята фурна.

И преди да срежете, изчакайте да изстине добре. Не правете като мен :)

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

12 коментара:

  1. Шарките са се получили прекрасно, Илианка. Изглежда и много сочен, а не сух сладкиш.
    Поздрави и честит празник!

    ОтговорИзтриване
  2. Честит национален празник, Илиянче! Толкова красив ти се е получил кейка! Прекрасна неделна вечер и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Много красив се е получил, Илианка,
    и за нас би било трудно да изчакаме...
    Сърдечни поздрави и хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  4. Шарката ти се е получила страхотна,Или,макар и в по-голяма форма,гледай как равномерно се е разпределила.Моят отдавнашен първи опит беше много зле в това отношение и пак му се каня,да видим как ще ми се получи втория път.
    Взимам си парченце и ти пожелавам хубав вторник! )

    ОтговорИзтриване
  5. Честит празник,Или!
    Бъди обичана,успешна,удовлетворена и нека имаш повече поводи да грее лицето ти с усмивка!

    Весел празник!

    ОтговорИзтриване
  6. Толкова перфектни линии на зебрата, че само комплименти мога да отправя! Честит празник на патерица!

    ОтговорИзтриване
  7. Прекрасен е! Толкова пъти съм го правила, а и аз все още не съм му отредила място в блога си:)
    Крайно време е! Много ефектно печиво :)
    Поздрави Илианка!

    ОтговорИзтриване
  8. Прекрасен е!Толкова пъти съм го правила , а все още не съм му отредила местенце в блога си:)
    Перфектна визия има това печиво :)
    Направо ми се прииска парченце за сутришното кафе:)
    Поздрави Илианка!

    ОтговорИзтриване
  9. Май се повторих….нещо не си виждам коментарите:)
    Както и да е…поздрав с усмивка:) и хубав ден от мен!

    ОтговорИзтриване