Pages

неделя, 17 март 2013 г.

Празнична погача


Днес, според народната традиция, е ден за прошка. 

По традиция хората взаимно си опрощават волни и неволни прегрешения, за да станат по-добри и да преодолеят конфликтите и противоречията в съвместния живот. Според обичая, младите искат прошка от старите, които им отговарят с думите: "простено да ти е, прости".

"Прошката е очистване от товара на минали обиди и вина. Може да прощава и да даде прошка силният човек. Прощаването на минали обиди е здраве, затова нека си пожелаем да бъдем силни"


По случая приготвих тази погача.

Продукти:

около 800 г брашно
25 г прясна мая
200 мл топло прясно мляко
200 мл кисело мляко
5 с.л. олио
2 яйца+1 белтък
1 ч.л. захар
1 с.л. сол

125 г меко масло
1 жълтък за намазване
сусам за поръсване

                                                                                                                             
Маята се разтваря в прясното мляко със захарта и две шепи от                
брашното. Оставя се да шупне. В брашното се прави кладенче и там се слагат киселото мляко, яйцата, олиото и солта. Изсипва се горната смес и се меси меко нелепнещо тесто. Покрива се с кърпа и се оставя за 15 минути да почине. Разделя се на 8 равни части, които се оформят на топчета и се разточват на кора с диаметър около 20 см. Всяка кора се намазва с масло и отгоре се поставя друга кора. Така се подреждат всички на купчинка, като последната кора не се маже с масло. Покриват се с кърпа и се оставят да втасат около 20 минути. След това всичко се разточва внимателно на кора с диаметър 50 см. Изрязва се външния ръб на тестото внимателно - около 2 см. Останалото тесто се разделя на 8 триъгълника. Всеки триъгълник се навива като кифличка и се разрязва по средата на две части. Питката се подрежда в тава с диаметър 32 см, предварително застлана с хартия за печене и намазана с мазнина на дъното и стените. Всяко рулце се поставя с основата навън, като се подреждат в кръг. Тестото, което отрязахме преди това се разделя на три части и се навива на розички. Те се поставят по средата на тавата. Питката се намазва с разбития с малко олио и прясно мляко жълтък и се поръсва със сусам. Пече се на 180*, като фурната не се загрява предварително.



Рецептата и оформянето видях тук, където можете да намерите приготвянето на погачата стъпка по стъпка.


Погачата може да бъде приготвена и като по средата вместо рози, се постави една по-голяма топка тесто. Ще се получи тип "Слънце". Тази на снимката е изпечена с купичката за мед в тестото, като под нея се слага намазана с мазнина хартия за печене, за да не залепне.

25 коментара:

  1. Простено да ти е! Прости! Прекрасна погача, Или!

    ОтговорИзтриване
  2. Простено да ти е!
    и ти прости!
    Страхотна е питката, Илианка!

    ОтговорИзтриване
  3. Илиянка, прекрасна погача! Оформлението е много красиво :) Прости и простено ти е!Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесна е, Ил!
    Още една нова идея за питка :)
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Прости, простено да ти е ! Прекрасна погача, хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Прости и простено да ти е, Илианка!
    Страхотна погача!

    Хубава нова седмица :)

    ОтговорИзтриване
  7. Много хубава питка, направо тук усещам аромата й.
    Честит празник!

    ОтговорИзтриване
  8. Много хубава питка, направо тук усещам аромата й.
    Честит празник!

    ОтговорИзтриване
  9. Простено да ви е!

    Благодаря на всички.
    Това е поредната хубава питка. Вече сама не мога да кажа коя е най-хубава.

    ОтговорИзтриване
  10. Разкошна празнична пита си изпекла, Илианка!
    А днес, на Сирни заговезни - Простено да ти е, от мене и от Бога!,
    Прощавай и ти!
    Да простим и да ни бъде простено, Диана

    ОтговорИзтриване
  11. With typical usage, your epidermis [url=http://lfcream.com]order lifecell[/url] guides on wellness. lifecell Understanding as a result sure the item you http://ywashst.com absorb any faster or more successfully.

    ОтговорИзтриване
  12. Илианче, страхотна погача си направила! Очите ми останаха в нея, направо грее! Сърдечни поздрави, с пожелание за прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  13. Поздравления за красивата погача,Илианка!
    Много ми хареса оформлението!
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  14. It looks amazing, thanks for trying the recipe!:)) Best regards!:))

    ОтговорИзтриване
  15. mignonne, thanks for this great recipe!
    Благодаря на всички!
    Препоръчвам ви питката горещо.

    ОтговорИзтриване
  16. Пак прекрасно творение, Илианка :) неуморима и неизчерпаема от към идеи и брилянтна реализация си!!!
    Хубава седмица ти желая :)

    ОтговорИзтриване
  17. Невероятно оформление!
    Прекрасна питка!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  18. Тази погача е точно за този празник - щедра, красива и блага! Разкошна е!

    ОтговорИзтриване
  19. Илианка, много харесвам тестените ти произведения!
    личи си какъв майстор си и че с тестото се обичате!
    Пролетен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  20. Разкошно оформена и изглеждаща погача!

    ОтговорИзтриване
  21. Отговори
    1. Тъй като всяка фурна пече различно, не мога да се ангажирам с време за печене. Вероятно между 40 и 60 минути, но всичко зависи от фурната. Трябва да прецените вие кога е готова. Можете да я покриете с хартия, след като лекичко се запече отгоре и да я печете така, за да избегнете прегарянето, ако фурната ви е по-силна. И разбира се, можете да намалите температурата с десетина градуса. Ако е по-слаба, може да се изпече добре и без тези мерки.

      Изтриване