Pages

събота, 29 декември 2012 г.

Кроасани

...  Преди време съм правила тези кроасани. Приготвянето ми отне почти два дни... Бяха много вкусни, обаче няма скоро да се хвана на това хоро отново.
Скоро попаднах на нова рецепта за кроасани, която ме впечатли с бързината на изпълнението. Мъничко промених, като добавих повече захар. Правят се бързо. Тестото втасва само веднъж, дори не е нужно да се поставя в хладилник.

Ако се чудите какво да приготвите за закуска в почивните дни, не се колебайте, а запрятайте ръкави. Ухаят божествено на масло. Чудни пухкави и хрупкави.

Продукти:

около 650 г брашно
200 мл топло мляко
200 мл кисело мляко
6 с.л. захар
1 ч.л. сол
2 жълтъка
1 кубче прясна мая

200 г масло, директно от хладилника

Маята се разтваря в млякото заедно с лъжица от захарта и шепа брашно. Сместа се оставя да втаса. След това от всички изброени продукти без маслото се замесва меко тесто. Разделя се на 8 равни части. Всяка част се разточва на кръг с диаметър около 20 см. Маслото се разделя на 7 части. Върху всяка разточена питка се слага част от маслото, като последната питка остава без масло. Покриват се с кърпа и се оставят да втасат хубаво. Така приготвената купчинка се разточва внимателно с точилка до кора с дебелина около 5-6 мм. Разрязва се на триъгълници и се навиват кроасаните. Поставят се в застлана с хартия за печене тава. Намазват се с разбито яйце/ жълтък или белтък. Аз ги мазах с белтък, защото ми останаха от тестото. Поръсват се с малко сусам. Пекат се в загрята на 220* фурна до апетитен загар. Това е.

С кафе са невероятни. 

10 коментара:

  1. Чудесни са се получили, Илианка! Много са апетитни ако знаеш само какво им мисля... :)

    Прегръдка и една прекрасна новогодишна нощ! ♥ ♥ ♥

    ОтговорИзтриване
  2. И аз бързам след Вени, да се уредя с един още топличък:):):) Чудни са! Весело посрещане на Нова година!

    ОтговорИзтриване
  3. Колкото пъти надникна при теб, толкова изкушения и все вкусни тестенички- слабото място на цялото ми семейство! Обикновено кроасаните изискват много време и до сега не съм се захващала с тях. Но с тази рецепта май ще се престраша.
    Пожелания за прекрасни новогодишни мигове!

    ОтговорИзтриване
  4. Изглеждат изкушаващо, пък и начина на приготвяне е примамлив ! :)
    Весело прекарване на новогодишната нощ!

    ОтговорИзтриване
  5. Честита Нова 2013 година,Илиана !
    Нека бъде по-успешна и благодатна!
    Да е мирна и плодородна!
    Пожелавам да сте здрави и щастливи,да имате сили и възможности да осъществявате мечтите си!
    Нека късметът,надеждата,любовта и доброто бъдат винаги с вас!
    Кроасаните и аз не съм ги уважила до сега поради факта,че не ми се разточва и прибира тестото не знам колко пъти,тази рецепта ми харесва,само да уточня маслото студено ли го слагаш между питките,ако да-на парченца ли го нарязваш?

    ОтговорИзтриване
  6. Изглеждат толкова вкусни, че ми се прииска да си взема един с чаша кафе.... Ще ги пробвам задължително. Поздрави! ;)

    ОтговорИзтриване
  7. Убеди ме с бързината, ще ги пробвам. Това, което ме притеснява е кис.то мляко - обикновено тестото става малко счито, когато има кис. мляко, как бяха?

    ОтговорИзтриване
  8. Не съм имала проблем, Райне.
    Станаха пухкави.

    ОтговорИзтриване
  9. Здравей Петя,
    така предложената рецепта е без пълнеж, но това не пречи да сложите каквото ви харесва в тях преди да ги завиете.

    ОтговорИзтриване