Pages

събота, 7 януари 2012 г.

Яхния от свинско с картофи, гъби и грах

Едно топло и вкусно ястие за такъв лош зимен ден. Днес нямах намерение да готвя, защото по план не трябваше да съм вкъщи. Но времето промени плановете ми. Чудих се какво да сготвя и накрая реших това. Нещо топло и засищащо.
Обичам такива яхнии. Преди ги приготвях в тенджера, но откакто открих, че в гювеча във фурната стават също толкова вкусни, ги приготвям така. Няма досадното стоене до котлона, разбъркване, доливане на вода и т.н. Знаете как е. Просто слагаш всичко във фурната и забравяш за него.




Продукти:

около 600 г свинско месо
1 голяма глава лук
2 моркова
около 600 г картофи
1 буркан грах
250 г гъби
около 1 ч.ч. домати от буркан или настъргани
1 ч.л. червен пипер
чесън на прах или 1-2 цели глави чесън, сол, черен пипер, чубрица
2-3 дафинови листа
5 РАВНИ с.л. брашно

Месото се измива и се нарязва на хапки. Лукът и морковът - на ситно. Картофите се обелват и се режат както харесвате - при мен на дебели кръгчета. Гъбите се режат на филийки. Картофите, грахът, доматите и гъбите се слагат в гювеча. В 3-4 с.л. сгорещена мазнина се изпържва месото. И то се изсипва при останалите продукти. В същата мазнина се изпържва лукът с морковите. Добавя се червения пипер, разбърква се и се изсипва в гювеча. Налива се с вода - толкова, че да останат около 1 пръст непокрити продукти. Посолява се и се слагат останалите подправки на вкус. Брашното се размива на гладка каша с малко вода и се изсипва в гювеча. Всичко се разбърква добре и се слага да се пече, като фурната не се загрява предварително. Пече се около час и половина - до готовност на всички продукти. Преди сервиране се поръсва с магданоз.

Допълнение към рецептата:
Напоследък приготвям рецептата като само запечатвам месото в малко мазнина без да пържа останалите продукти. Всичко слагам сурово в гювеча, добавям запечатаното месо. В мазнината
 от месото сипвам червения пипер, наливам вода и добавям подправките. Изсипвам при останалите продукти и разбърквам хубаво. Посолявам. Прибавям брашното както пише горе и пека по същия начин.

Рецептата може да се приготви и без гъби. Или пък само с гъби и картофи. Пак ще стане много вкусно. 

Същата яхния, но приготвена без гъби


Да ви е сладко!

22 коментара:

  1. Бих си хапнала с удоволствие, Илианка :)
    С чаша червено вино, в зимен ден е чудесно:)

    ОтговорИзтриване
  2. Илианка, голяма вкусотийка! Честичко приготвям такава яхнийка, но скоро не се бях сещала за нея. Благодаря, че ме подсети!

    Топла и спокойна вечер! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Най-после си намерих манджата. Днес нали ми я обща и до сега си я търсих, че да не се налага да готвя днес. Отдъхнах си, Илианка, спасена съм! ;)))Пък и вкусно, кой като мен в неделя... :))))

    Пoжeлaвам ти една прекрасна неделя.

    P.S. А на сълзиците на Пепи се каня от XXX години, да не казвам колко точно :))).

    ОтговорИзтриване
  4. Изглежда превъзходно!
    И аз се присъединявам към Дани с чаша винце в ръка:)

    ОтговорИзтриване
  5. Изглежда толкова вкусно, че ми се прииска да си топна едно залъче поне :)))

    ОтговорИзтриване
  6. Наистина изглежда много вкусно. Искам да споделя две наградки с теб, които са в моя блог.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Направих го в големия гювеч.Облизахме си пръстите! Само вместо обикновен сложих лют червен пипер. Прекрасна рецепта!

    ОтговорИзтриване
  8. ako q doopeka v mikrovalnovata da fane kori4ka nq li da stane 4e nqmam furna

    ОтговорИзтриване
  9. Ще се получи и в микровълновата.

    ОтговорИзтриване
  10. 5 с.л. брашно не е ли много?

    ОтговорИзтриване
  11. Аз обичам по-гъст сос. Ако смятате, че ви е много, може да намалите брашното.

    ОтговорИзтриване
  12. 5-te supeni lajitsi brashno v retseptata sa nyakakva greshka. Osven ako ne se gotvi keks-yahniya.... :)

    ОтговорИзтриване
  13. Количеството на ястието е доста голямо. 5 равни супени лъжици в случая не са много.
    Но вкус другар няма, така че всеки може да го направи както сам прецени.
    И господин Береану, добре дошъл :)

    ОтговорИзтриване
  14. Блaгодaря зa рецептaтa! В моментa го приготвям! :)

    ОтговорИзтриване
  15. Ярослава Атанасова20 февруари 2015 г. в 18:38

    Благодаря за рецептата! Вече е във фурната и нямам търпение да се изпече, мммм

    ОтговорИзтриване
  16. Mnogo vkusno stana, pozdravlenie za receptata vliza v moeto menu :)

    ОтговорИзтриване
  17. За пореден път приготвям това ястие, само че не запържвам нищо, а сварявам месото, докато подготвя всичко останало. Отпенвам и ползвам бульона. Пека в йенска тенджера и става страхотно! Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  18. Голяма вкусотия се получи! А аз изобщо не си падам по такива яхнии, но тази е наистина страхотна!

    ОтговорИзтриване
  19. Искам да питам, на колко градуса е фурната? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,
      като сложите гювеча във фурната, я включете на 200 градуса. След като ястието заври, намалете температурата на 160 и гответе до готовност на продуктите.
      Поздрави,
      Илиана

      Изтриване
    2. Почвам го, веднага.

      Но нямам гювеч?! В тенджера, може ли?

      Изтриване
    3. Сигурно е късно вече, но може, разбира се. По традиционния начин. Аз готвя в гювеча, защото е много лесно. Не кипи, не бъркаш. Просто забравяш във фурната и толкова :)

      Изтриване