Pages

събота, 16 април 2011 г.

Козуначен венец с пълнеж от шоколад и белтъци





Продукти за два броя:


За тестото:


около 5 ч.ч. брашно

1/4 ч.ч. захар

1 щипка сол

7 г суха мая

180 мл. прясно мляко

60 мл вода

135 г масло на стайна температура

2 големи яйца

2 пакетчета ванилия


За пълнежа:


3 белтъка

щипка сол

1/2 ч.л. течна ванилия

1/2 ч.ч.захар

1 ч.ч. счукани орехи

1 ч.ч. шоколадов чипс или нарязан шоколад

2 с.л. захар

1/4 ч.л. канела


В голяма купа се смесват 1 1/2 ч.ч. от брашното, захарта, ванилията и маята. Млякото се смесва с водата и маслото и се загрява, до стопяване на маслото. Оставя се да се охлади леко - не бива да е горещо, да е леко топло. Прибавя се към брашното и се разбива с миксер. Слагат се яйцата и отново се разбива. Сипва се още една чаша брашно и се бърка с дървена лъжица. Започва да се меси, като се прибавя по малко от останалото брашно, докато стане меко и нелепнещо тесто. Оставя се да втаса.

През това време се приготвят продуктите за пълнежа. Белтъците се разбиват за около минута със солта. Добавя се ванилията и захарта - лъжица по лъжица, като биенето продължава до гъст сняг. Орехите, шоколадът, захарта и ванилията се смесват в купа.

Втасалото тесто се разделя на две части. Всяка се разточва на правоъгълник с размери 25 на 50 см. Намазва се с половината от белтъците и се поръсва с половината от шоколадовата смес. Внимателно се завива руло. Премества се в застлана с хартия за печене тава и се оформя венец. С ножица се правят разрези върху него - така че да се покаже част от пълнежа. Намазва се с разбит белтък с малко вода и може да се поръси по желание с бадеми. Пече се в предварително загрята фурна на 180*


10 коментара:

  1. Илиана, пак си направила нещо красиво и вкусно!
    В момента правя козуначени кифлички по твоя рецепта! :)
    Ако се получат, утре ще ги пусна в моя блог! :)

    Поздрави и весел празник! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасен е, Илианка!
    Чудесна рецепта и много красиво изпълнение.
    Честит празник -
    хубав, цветен и усмихнат, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ви!!!
    Магьоснико, прати кифличка :)

    Честит Празник!

    ОтговорИзтриване
  4. Това продуктите за две рула ли са? Коло голямо излиза едно руло горе долу?

    ОтговорИзтриване
  5. Това продуктите за две рула ли са? Коло голямо излиза едно руло горе долу?

    ОтговорИзтриване
  6. Млякото се смесва с водата и брашно или нещо друго... Много хубава рецепта ! Ще я пробвам на Великден.

    ОтговорИзтриване
  7. Да, това са продукти за две рула.
    Получават се малко по-големи от кекс :)
    Благодаря за забележката. Поправих го. Масло е :))

    ОтговорИзтриване
  8. Много ми хареса това предложение - изглежда красиво, а със сигурност е и вкусно - никога не са ме разочаровали твоите рецепти! Честит празник!

    ОтговорИзтриване
  9. Честит празник, Гуинет!
    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  10. Илианка, много хубав венец...

    ОтговорИзтриване