Pages

събота, 19 март 2011 г.

Меденки с орехи и шоколад


Когато бях дете, щом дойдеше ваканция, веднага ме пращаха на село. Тогава го приемах едва ли не като наказание, но сега си давам сметка, че това са едни от най-щастливите ми дни. Тогава в сладкарницата караха най-хубавите меденки, които някога съм опитвала. Баба им казваше "медени питки". Бяха подредени в едни големи черни... тави. Половинката от всяка меденка беше потопена в шоколад и аз винаги започвах да ги ям от страната без шоколада. Никога няма да забравя този вкус.

Освен тях имаше и едни Триочки, които никога и никъде другаде не съм виждала. Те ми бяха още по-любими. Бяха като сладки, слепени с мармалад, но по-големи и имаха три дупчици на тях, през които се виждаше мармаладът. Еееех... спомени... Имаше дни, в които караха наливна боза и баба ме пращаше с една голяма кана до сладкарницата. Винаги ме беше страх да не изпусна тежката порцеланова кана и изпивах половината боза по пътя на връщане :))

От доста време не съм правила сладки, а бях планирала за днес. Дълго се чудих и рових в разни рецепти. Накрая реших, че ще направя медени питки :) Такива с шоколад. Но за разкош им добавих и смлени орехи.


Продукти:


2 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио
5 с.л. мед
1/2 пакетче канела
1 ч.ч. смлени орехи
1 ч.л. сода
брашно за нелепнещо тесто (около 4 ч.ч.)

За глазурата:

150 г шоколад
30 г масло

Яйцата се разбиват леко с вилица. Прибавя се захарта, олиото, медът и канелата и содата. Разбърква се добре. Сипват се орехите и отново се разбърква. Добавя се по малко от брашното и постепенно се замесва тесто, което трябва да не лепи, но внимавайте да не слагате прекалено много брашно, защото няма да може да се разточи.

Взима се част от тестото и се разточва на кора с дебелина около 4 мм. Изрязват се меденките (аз дълго се чудих с какво да ги режа и... не ми се смейте много :) - изрязах ги с капачка от буркан :). Поставят се в тава, застлана с хартия за печене и се пекат в загрята фурна.

Шоколадът се разтопява на водна баня с маслото. Меденките се потапят в него и се оставят върху хартия за печене, за да се втвърди шоколадът.

17 коментара:

  1. :D Ох, с тия носталгични спомени ...

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотни са!
    Не зная дете, което да не ги започва от шоколада:)
    А спомените ти май на всички ни напомниха за бабините рецепти и уханна кухня.
    Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. А след като изядяхме шоколадовата част, другата "случайно" се оставяше на някой шкаф, маса.....

    А как ухаят, докато се пекат :) Заради това си струва човек да ги забърка :)
    удесни си ги направила, Илианка!

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотен спомен от едно време.... ще ги направя:)

    ОтговорИзтриване
  5. Илианка,
    много ми харесват новите ти идеи - отлична работа, както винаги.
    Обожавам меденки и си спомням колко бяха вкусни,а твоите са чудесни!
    Честита,
    усмихната и щастлива пролет, Диана

    ОтговорИзтриване
  6. Радвам се, че ви харесват!
    Дианка, твоите думи винаги значат много за мен. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  7. Защо такаааа.Първо благодаря за рецептата.Миналата седмица ги направих но не като питки а по-скоро като линцери лепнати със сливов мармалад и станаха стахоотни.Вчера направих още една доза с идеята да е за коледа но станаха като камък-брашното ми е същото меда също но меденките нямат нищо общо..Слепих няколко с надеждата да омекнат до сутринта-предния път омекнаха за часове-сега като ги пробвах са си все същите.Не знам къде сбърках...

    ОтговорИзтриване
  8. Ами... не знам защо се е получило така. Може брашното да е било повечко или да са печени по-дълго.
    Дано намазани с мармалад да омекнат. Пробвайте да ги поставите в кутия, в която има поставен резен ябълка.

    ОтговорИзтриване
  9. Мекички ли стават? :)

    ОтговорИзтриване
  10. Не са твърди със сигурност.
    Но веднага след изпичане не са и най-меките. Но като престоят малко, стават много мекички. Ако пък се намажат със сладко и се слепят, ще станат още по-хубави :)

    ОтговорИзтриване
  11. Най -меки като от магазина стават с бъркано тесто . Намалете брашното - да е гъстота една идея преди замесване - може да се добавят смлени орехи или настърган шоколад.
    Тази година реших ,че искам меки меденки и не спазих никоя рецепта.
    Вместо сода слагам бакпулвер. В тестото сложих шоколадови пръчици и се получи нещо много вкусно .

    ОтговорИзтриване
  12. А колко време се пекат и на какви градуси? С вентилатор или без :)

    ОтговорИзтриване
  13. Не пека с вентилатор. Сложете ги на 170 градуса и печете докато станат златисти. Не прекалявайте с печенето, защото ще станат много твърди :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Днес ги правих по вашата рецепта, станаха уникални, само че слагам една подправка за меденки от украинския магазин. Трудно ми е разтопяването на шоколад на водна баня, защото не става течен , гладък а е гъст, къде греша?

      Изтриване
    2. Ако температурата е била прекалено висока, е възможно шоколадът да е пресготвен. За друга причина не се сещам.

      Изтриване
  14. Molim vss sta znaci чч,чл. сл ? hvala

    ОтговорИзтриване