Pages

събота, 5 февруари 2011 г.

Понички "Бисмарк"


Днес видях снимката на rossonera , която беше направила тези понички и не се стърпях да ги опитам и аз. Оригиналната рецепта е тук . Аз последвах препоръката на rossonera и направих по-малка доза - както тя е дала пропорциите. Но следващия път ще направя повече. Бързо се изяждат :)


Продукти:

1 1/2 ч.ч. прясно мляко
4 с.л. размекнато краве масло
4 с.л. захар
1 пакетче суха мая
8 жълтъка
около 4 ч.ч. брашно
олио (за пържене)
пудра захар за поръсване

Маята се разтваря в топлото мляко с една лъжица захар. Жълтъците се разбиват с останалата захар. От тези продукти се омесва меко тесто. Оставя се да втаса. Точи се на кора с дебелина 1 см. Изрязват се понички с помощта на чаша или формичка. По средата се реже дупка. Аз оставих половината без дупки. Отнема много по-малко време. Пържат се в загрято олио до златисто. Изваждат се върху салфетка. След като се отцедят от мазнината, се поръсват с пудра захар.
Тъй като поничките се пържат много бързо, моят съвет е де изрежете всичките, да ги подредите на удобно място и чак тогава да пържите.
А ако не им направите дупка по средата, след като се изпържат, могат да се напълнят с крем или с шоколад.

6 коментара:

  1. Изглеждат вкусноооо!
    Скоро Лулу прави понички, сега отново съм много изкушена от твоя вариант. Ще трябва да се заловя и аз, а не само да им се каня :))
    Сърдечен поздрав и пожелание за хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  2. Могат ли да се напълнят с крем?

    ОтговорИзтриване
  3. Letty, благодаря ти :)
    Не се чуди, а започвай да месиш :))
    Sunny, ако ги оставиш без дупка в средата, спокойно можеш да ги напълниш с крем :)

    ОтговорИзтриване
  4. Почнах ги вече - сега тестото втасва :) Смятам да ги напълня с баварски крем :)

    ОтговорИзтриване
  5. Поничките станаха страхотни! Ще ги публикувам и в моя блог :)

    ОтговорИзтриване