Pages

сряда, 14 юли 2010 г.

Десерт с бишкоти


Продукти:


300г бишкоти
500г кашкавалена извара
250 мл течна сметана (подсладена)
1/2 бурканче сладко от боровинки
5 с.л. захар
300 мл подсладено кафе

шоколад за поръсване

Сметаната се разбива на гъст крем. Изварата се смесва със сладкото и захарта и се разбива добре. Добавя се към сметаната и се разбърква хубаво. Десертът може да се приготви в подходящи чаши или във форма. Бишкотите се потапят за кратко в кафето и се подреждат на дъното. Ако има дупки, е добре да се запълнят с парченца от тях. Покриват се с крем. Отгоре се подрежда още един ред бишкоти и пак крем. Поръсва се с настърган шоколад и десертът се прибира в хладилник за няколко часа.
Просто и много, много вкусно :)

сряда, 7 юли 2010 г.

Заешко с ориз в гювеч


Продукти:

половин заек
1 глава лук
1 морков
1 ч.ч. ориз
1 настърган домат
2-3 дафинови листа
20 зърна черен пипер
5-6 зърна бахар
1 с.л. чубрица
1/2 ч.ч. червено вино
1 ч.л. червен пипер
сол
3 ч.ч. вода

Заешкото се нарязва на порции, измива се и се подсушава. Загрява се малко олио и месото се запържва леко в него - колкото да се запечата. Изважда се и се слага в гювеча. В същата мазнина се слагат нарязаният лук и морков и се пържат, добавя се оризът, а след това и доматите. Слага се червения пипер и се залива с виното. Добавят се останалите подправки и се оставя да поизври алкохолът. След това оризът се изсипва в гювеча, прибавя се водата - може и малко повече вода да се сложи. Яститето се слага да се пече в студена фурна. Първоначално се пече на максимална температура и след половин час се намалява на 150*. Пече се около два часа или до пълна готовност на продуктите.