Pages

сряда, 29 юли 2009 г.

Пълнен заек




Продукти:


1 заек
6-7с.л. олио
1 ч.ч. ситно нарязан лук
вътрешностите на заека и те нарязани ситно
1 1/2к.ч. ориз
8 с.л. настъргани домати
1 1/2ч.ч.вода
сол, чер пипер, чубрица, джоджен и червен пипер на вкус(аз слагам по 1 ч.л.)
Заекът се измива и се оставя да се изцеди. В нагорещеното олио се запържва до златисто лукът. После се добавят вътрешностите и те се изпържват. Прибавя се оризът, а след като той стане "стъклен" се добавят доматите. Накрая се сипват водата и подправките и се оставя на много слаб огън да изври. Оризът трябва да е почти готов.(да не хруска) Ако е нужно, долейте още малко вода. Сместа се махва от котлона и с нея се пълни заека. Предварително зашийте част от корема , за да може спокойно да пълните. И така постепенно шиете и пълните, докато стигнете до края. Слагате зашитят заек в тенджера и наливате вода, колкото да го покрие. Слагате две чаени чъжички сол(или на вкус). Варите до полуготовност (като набодете с вилица, да се боде лесно). След това изваждате от тенджерата и го прехвърляте в тава за печене. Наливате в тавата част от бульона и намазвате заека с масло. Слагате във фурната. Когато се изпече до златисто, изваждате и обръщате от другата страна. Отново се маже с масло и се слага във фурната. Когато се изпече заека добре, се изважда. Оставя се малко да изстине и се нарязва на порции.

неделя, 26 юли 2009 г.

Сладкиш с орехи и канела


Продукти:

3 яйца
1ч.ч. захар
1/2ч.ч. олио
1/2ч.ч. вода
1ч.л. сода
1 ванилия
1 ч.ч.счукани орехи
1ч.л. канела
2ч.ч. брашно
3с.л. конфитюр

Разбиват се яйцата със захарта, добавят се останалите продукти, разбърква се добре и се изсипва в намаслена и набрашнена тава и се пече. Много бързо, лесно и вкусно

петък, 24 юли 2009 г.

Награди :)




Nanita и Milen@ ме изненадаха приятно с две приятелски награди. Благодаря ви много, момичета!



Аз от своя страна искам да дам наградите на






четвъртък, 23 юли 2009 г.

Топчета с круши и сирена



Продукти:


2 добре узрели круши
50 гр солени бисквити
50 гр синьо сирене
по 30 гр. други сирена - аз използвах само овче
смлени орехи - около 1 голяма чаша

Крушите се нарязват на ситно и поставят в цедка или гевгир, за да се отцедят за около 40 мин. Сирената се намачкват едро, соленките се мелят едро. Смесват се всички продукти и сместта се поставя в найлоново фолио за 1 час в хладилник. Правят се малки топчета; всяко се овалва в смлените ядки. Готовите топчета се съхраняват в хладилник.



Източник: Пепи


Налейте си чаша вино и се насладете!

четвъртък, 16 юли 2009 г.

Сладкиш с круши



Продукти:

400 г почистени и настъргани круши
1 1/2 ч.ч. захар
5 яйца
100 г масло
2 ч.ч. брашно (ако крушите са по-воднисти, увеличете брашното с половин чаша)
2 ванилии
1 ч.л. бакпулвер
50 г кокосови стърготини

За заливката:
100 г краве масло
1 кафена чашка вода
5 с.л. захар
1 с.л. какао.

Яйцата се разбиват със захарта. Добавят се разтопеното масло и останалите продукти. Разбива се хубаво. Прибавят се и крушите. Сместа се изсипва в намаслена и набрашнена правоъгълна тавичка. Пече се в умерена фурна.
След като се извади, изпеченият сладкиш се оставя да се охлади добре. Надупчва се с дървен шиш и се залива с горещата глазура, която се приготвя по следния начин: Водата се слага да заври и към нея се добавят останалите продукти. Разбърква се до стопяване на захарта.

сряда, 15 юли 2009 г.

Хляб с кашкавал, салам и маслини


Източник: Краси


Продукти:


700 гр брашно
1 суха мая /1/2 прясна /
2 ч л сол
2 ч л захар
350 мл вода /може 50-50 вода -мляко/

150 гр салам,на кубчета
150 гр кашкавал,на кубчета
60 гр маслини,нарязани
черен пипер,подправки на вкус


Маята се разтваря с част от течността ,захарта и 2-3 с л брашно.Оставя се да шупне и тогава се замесва меко тесто с останалите продукти.Оставя се да втаса,докато удвои обема си.Премесва се и се добавят саламът ,кашкавалът, маслините и подправките.Оттук нататък е въпрос на фантазия...
Може да се оформи като кръгъл или продълговат хляб...да се разточи на правоъгълник и плънката да се разстеле отгоре,да се навие на руло ,като горната снимка...да се раздели на три фитила и да се сплете на плитка...
Като се оформи,се слага в намаслена тава /форма/,оставя се да втаса още половин час.


Това са съветите на Краси. Аз го оплетох по малко по-различен начин. След като втаса тестото, го разделих на четири. Разточих едната четвърт, намазах обилно с масло и поръсих с подправки (използвах риган, мащерка, чубрица и черен пипер). След това сложих саламът, кашкавалът и маслините, като оставих "пътечка" по средата. Разточих още една кора и покрих плътно. Срязах по средата, където оставих "пътечката" без плънка, усуках на два фитила и сплетох. По същия начин и с останалото тесто. Поставих в намаслена тава и оставих да втаса отново. След това леко намазах с прясно мляко и поръсих със сусам и маково семе. Пекох в умерена фурна.

понеделник, 13 юли 2009 г.

Топчета с локум и извара


Източник: Венс

Продукти :

за тестото :
300 гр. извара
около 400 гр. брашно
10 гр. бакпулвер
1 яйце
4 с.л. олио
5 с.л. прясно мляко
6 с.л. кристална захар
щипка сол
ванилия
освен това :
локум
пудра захар , ароматизирана с ванилия

Приготвяне :От изброените продукти се замесва меко тесто.Правят се топчета , в които се слага парченце локум.Нареждат се в застлана с намаслена пекарска хартия тава.Сладките се пекат в предварително затоплена фурна , при температура 200 градуса.Още горещи се овалват в пудра захар .

Медовик за един час


Източник: Селма

Продукти за тесто:
100 г масло(или маргарин)
2 яйца
1 ч.ч. брашно - от 250 мл
1/2 ч.ч. захар
2-3 с.л. мед
1 ч.л. сода бикарбонат

Крем:

600 г заквасена сметана (може и повече-според вкуса)
1/2 ч.ч. захар (увеличава се според количестовото на заквасената сметана)
100 г орехи(аз сложих повече)
шепа сушени сливи(около 100 г),които трябва да се накиснат в гореща вода за 1-2 часа(тортата се получава много вкусна и без тях,но те страхотно обогатяват вкуса й,така че вие си преценете )
1 ванилия

В метален съд се смесват меда и содата бикарбонат,слагат се на тих огън.Сместа трябва да започне да се пени и да придобие ярко жълт цвят(около 2 минути или малко повече).Дърпаме от огъня и към сместа постепенно се прибавят маслото и останалите продукти,като се бърка много хубаво.Сместа се получава с консистенция на гъста заквасена сметана.Пече се не умерена фурна в намаслена и поръсена с брашно тава. Тавата е малка - с диаметър около 22 см. Внимава се блатът да не загори,защото загаря много лесно.
Готовността му се проверява с дървена клечка.
Готовият блат се срязва на две.

За крема:


Заквасената сметана се разбърква с лъжица (не се разбива с миксер в никой случай!) със захарта. Добавя се и ванилия.
Добавяме 2/3 от смлените орехи към крема.
Долния блат се намазва с крем, добавят се нарязаните на парченца сини сливи и върху тях пак се слага крем. Поставя се горния блат. Добавят се останалите орехи към останалия крем. Покриваме с "по-ореховия" крем и горния блат. )

Тортата се украсява със смлени орехи(може и с настърган шоколад).
Престоява в хладилника 1 нощ.

Бутербаница


Източник: Жоро


Продукти:

1 яйце
~ 300 гр. брашно
~ 50 гр. пшенично нишесте
150 мл. кисело мляко
100 мл. зехтин
1 с.л. лимонов сок
1/4 ч.л. сол
1/4 ч.л. сода бикарбонат
20 гр. краве масло
100 гр. сирене

Яйцето се чуква и се поставя в купа. Добавят се киселото мляко,зехтина, лимоновия сок и солта. След разбъркване се поставя пресятото със содата бташно и се замесва меко маслено тесто. Разделя се на 4 топчета. Всяко топче се разделя на четири, правят се питчици, които се слепват една върху друга с нишесте. Пак с помощта на нишесте се разточват четири тънки кори, които се редят в намаслена тавичка: кора, сиренце,кора.....най отгоре четвъртата кора.Баницата се нарязва на парчета, поръсва се с разтопеното краве масло и се пече в загряла фирна на 200 градуса. След изваждане се поръсва с вода и се завива с кърпа.
-----------------------------------

петък, 10 юли 2009 г.

Пилешки дробчета Форестър


Източник marabu

Продукти:

900г пилешки дробчета
150г брашно
1 ч.л. червен пипер
2 с.л. краве масло
6 с.л. олио
12 гъби
1 глава лук
1 скилидка чесън
125 мл бяло вино
1 домат
сол
черен пипер

Гъбите се измиват и нарязват на едро. Лукът се нарязва на полумесеци. Чесънът се наситнява. Дробчетата се измиват и подсушавят с кухненско руло. В чиния се разбърква брашното и червения пипер. Дробчетата се овалват и се оставят настрана. В дълбок тиган се сгорещяват 3 с.л. оли и 1 с.л. масло. Гъбите се пържат за минута и се изваждат. В тигана се слага останалото олио и масло и се изпържват лукът и чесънът за 2 минути. Изваждат се и се прибавят към гъбите. В тигана се изпържват дробчетата на 3-4 пъти. Ако е нужно, се сипва още олио.

Пържат се 5 минути, като непрекъснато се разбъркват. Дробчетата се прехвърлят в чист съд. В същия тиган се сипва виното. Сосът се вари 5 минути. Прибавят се гъбите, лукът чесънът и дробчетата. Подправя се със сол и черен пипер и се разбърква. Готви се пет минути. В това време доматът се бланшира и обелва. Нарязва се на големи кубчета, които се прибавят към дробчетата.

Всичко се разбърква и поднася веднага.


Юлия съветва - за да бъдат дробчетата меки и сочни, трябва да се пържат на малки порции на много горещ тиган и в голамо количество мазнина.