Pages

петък, 9 януари 2009 г.

Типови хлебчета с картофи


Всъщност това е рецептата на marabu от Гответе с мен за Симиди с картофи и мед , но аз ги направих с типово брашно и вече не са симиди :), а се превърнаха в хлебчета. Независимо от брашното, което ще ползвате, трябва да кажа, че са изключително вкусни! И се правят много лесно.


Продукти:


450 г брашно(типово)
20 г прясна мая
140 мл отвара от варенето на картофи
2-3 сварени и намачкани картофи
1 ч л захар
3 с л прясно мляко
2 с л мед
3 с л олио
1 ч л сол
1 яйце

Маята се размива в топлата отвара от варенето на картофите заедно със захарта. Оставя се на топло за 5-10 минути. Прибавя се брашното, смачканите картофи, прясното мляко, медът и солта. Меси се, като накрая се прибавя и олиото. Омесва се гладко и еластично тесто, което се оформя на топка.. Поставя се в намаслена купа и се намазва отгоре с олио. Купата се покрива със "свежо" фолио и се оставя за 1 час да втаса на топло.. Втасалото тесто се прехвърля върху набрашнена повърхност и се обработва още 3-4 минути. Разделя се на малки топчета около 20 бр. Нареждат се на разстояние в една голяма или две по малки кръгли намаслени с олио тави. Покриват се и се оставят да втасат 1 час.. Фурната се затопля до 230 С. Хлебчетата се пекат 7-8 минути.. Изваждат се и се намазват с разбито яйце. Температурата на фурната се намалява до 200 С и симидите се пекат още 8 минути.

Няма коментари:

Публикуване на коментар