Pages

четвъртък, 4 юли 2019 г.

Салата от тиквички и домати с песто



В разгара на лятото и в тези жеги да ви кажа честно, хич не ми се готви. Затова напоследък го караме на икономичен режим и за вечеря след работа обикновено приготвям много бързи неща. Като салати например :)
Тази салата от тиквички и домати се получи чудесна и затова ще я споделя тук. Може да послужи за идея на някой за бързо хапване. Разбира се, търпи много импровизации, така че смело можете да я промените и да добавите каквото ви харесва.

Продукти за една салата:

1 тиквичка
1 среден домат - около 250 г
2 с.л. песто с босилек (може и друго, по вкус)
1 с.л. оцет (аз използвах бял балсамов оцет, но вие можете да използвате и друг)
сол
черен пипер
около 40 г моцарела
пармезан за поръсване

(Сирената са по желание и възможност. Много вкусно се получава и само с нашенско сирене, така че нека това не ви ограничава.)



За тази салата аз приготвих тиквичката пържена, но можете и да я изпечете.
При всички случаи тиквичката се реже на кръгчета с дебелина поне 5-6 мм.
За пърженето - нарязаната тиквичка се пържи в загрята мазнина (около 1-1 1/2 см в тигана). Аз загрях мазнината и рязах тиквичката и пусках веднага в олиото, за да не се разводнява прекалено много и да пръска. Не съм солила предварително. Посолих след пърженето.
Ако ще правите салатата с печени тиквички, нарежете тиквичките и ги поставете в тава, застлана с хартия за печене. Поръсете със сол и малко зехтин и изпечете до готовност в загрята фурна на 180 градуса.

Който и начин да изберете, нататък продължаваме така. Готовите тиквички се изваждат в купа и се поливат с пестото и оцета. Добавя се малко сол и всичко се разбърква хубаво. Към тях се прибавя и доматът, нарязан на резени. Разбърква се. Ако е нужно се прибавя още малко сол.
Салатата се прехвърля в чиния. Прибавят се сирената и се поръсва с черен пипер.
По желание може да се поръси със зехтин, който аз в случая пропуснах заради пърженето на тиквичките, но във всеки случай носи още малко :)

Уникално е с препечени филийки.
Стана дълго, докато напиша рецептата, но всъщност се изпълнява много бързо. Следващия път ще направя с печени тиквички или тиквички на грил.

1 коментар:

  1. Или,
    да, горещото време навън не е подходящо за дълго готвене, но затова пък доматите, краставиците и сиренето са напълно достатъчни или само един студен таратор.Салатката ти е чудесна, пека тиквичките на кубчета без сол, само с малко мазнина върху хартия за печене.А след това ги овкусявам ако е нужно, има ли сирене не ползвам сол.Но с пестото и препечените филийки се е получила разкошна трапеза.
    Поздрави и весело и прохладно лято !

    ОтговорИзтриване