Pages

събота, 2 декември 2017 г.

Ябълкови сладки


Тези ябълкови сладки видях при Лабрекс скоро и веднага ги сложих в списъка за правене. Правят се много лесно, като най-пипкавата част е беленето на ябълките. Иначе всичко е съвсем просто. Продуктите за ябълковите сладки само се разбъркват, с лъжица се слага в тавата от сместа и се пекат.
Понеже дозата на Лабрекс беше много мъничка за моите нужди, се наложи да я утроя. Да, да. Точно така. Трябваха ми повече сладки. Е, и попромених някъде нещо. Но пак се получиха много вкусни, меки и влажни сладки.

Ако си търсите лесни рецепти за Коледните празници, спокойно може да се доверите и на тази.
Но да знаете, че е хубаво да ги направите ден-два преди празника, защото сладките се консумират веднага и не е нужно да престояват дълго време.

Ще напиша рецептата така, както я приготвих аз. От посочените продукти изпекох 6 тави сладки.



Продукти:

450 г брашно
150 г масло и олио (сложих 70 г масло и допълних чашата с олио, докато общо стана 150 г)
15 с.л. захар (аз използвах кафява)
5 с.л. кисело мляко
4 с.л. заквасена сметана
3 яйца
1 капсула ванилия
10 г бакпулвер
1/4 ч.л. сол
3 ябълки (моите  бяха средни)
1 ч.л. канела
50 г нарязан на ситно шоколад или шоколадови капки
1/3 ч.ч. счукани орехи
1 пакетче захар с аромат на ром (по желание)



Ябълките се обелват и се настъргват на едро ренде.
Маслото с олиото се загрява, докато маслото се стопи.
Яйцата се смесват със захарта, ванилията, ромовата захар и солта. Разбъркват се хубаво с тел. Прибавя се маслото, млякото, сметаната и канелата.
Брашното се смесва с бакпулвера и постепенно се прибавя към горната смес, като се разбърква много хубаво.
Добавят се настърганите ябълки. Разбърква се много добре, така че да не остават струпани ябълки никъде, а хубаво да се размесят с останалата смес.
Слагат се шоколада и орехите. Отново се разбърква.



Две тави се застилат с хартия за печене. От сместа се взима с лъжица и с помощта на друга лъжица се поставят купчинки тесто в тавата, на разстояние една от друга.
Пекат се в загрята фурна на 180 градуса до приятно зачервяване.
Докато едната тава се пече, си приготвяте другата тава със сладки и така ги сменяте във фурната.

По желание след като изстинат, може да ги поръсите с пудра захар.





7 коментара:

  1. иии опитани :) доказано вкусни. Знам кой ще направи бисквитки днес :)

    ОтговорИзтриване
  2. А аз не ги зная?
    Ябълки, орехи и канела с шоколад ... разкошни!
    Поздрави и благодаря за чудесната рецепта, Илианка.

    ОтговорИзтриване
  3. Разкошни са, Или! Не само снимките, а и сладките, толкова уютно и ароматно е тук. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Или,
    ще ги изпробвам по празниците тези сладки.Разкошни коледни аромати се разнасят в твоя дом.Чудесни и вкусни сладки.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване