Pages

неделя, 10 септември 2017 г.

Зимнина: Доматен сос за паста и пица или сосът на Бети


Нали знаете, че много обичам мързеливите рецепти. Мързеливата лютеница и мързеливият тутманик са едни от най-посещаваните рецепти в блога. Днес имам удоволствието да ви предложа още една рецепта, която е изключително подходяща за тази категория.
Това е доматения сос на Бети, който тя ни предложи през изминалата седмица.
Когато прочетох какви количества от този сос приготвя Бети и колко лесно се прави, реших, че ще го опитам и аз. Пробвах с една доза, но ще купувам още домати.
Сосът се прави много лесно, защото няма отделяне на люспите и семките от доматите, няма белене, няма рязане или каквото и там да се прави при другите сосове. Тук е просто. Доматите се почистват и се разрязват на половинки и се слагат в тенджерата.
Но рецептата изисква помощник. За да я изпълните, ще ви е нужен пасатор.
За тези, които ще кажат, че има люспи, веднага ще отвърна, че не се усещат.
Може би и аз щях да реагирам така, но тъй като вече имам опит с мързеливата лютеница, в която доматите и чушките се пекат с люспите и после изобщо не се усещат, веднага реших да я пробвам.
И трябва да ви кажа, че съм много щастлива, че мога да разпространя тази рецепта.

Преди да пристъпя към продуктите, ще кажа още нещо. В рецептата има лук и чесън. Трябва да знаете, че вкусът не се усеща като манджа, както вече четох някакви коментари. Просто те допълват много приятно доматите и се получава един наистина страхотен доматен сос.



Продукти:

4 кг домати
2 глави лук
1 глава чесън
150 мл олио
сол на вкус (при мен отидоха 3 с.л.)
2-3 с-л. кафява захар
40 мл оцет

сушен риган и черен пипер (по вкус и желание може да добавите босилек, мащерка или каквото друго харесвате)

Доматите се измиват добре и се нарязват на половинки. След това се почистват от бялата част.
Възползвах се от предложението на Бети и отрязвах доматите така, че да не разполовявам мястото на дръжката, а то да остава от едната страна на домата.
След това лесно се почиства само едната част, без да се хаби време за почистване на две половинки.
Лукът се нарязва на по-едро, чесънът също. Олиото се загрява в доста голяма тенджера.
В него се запържва лука и чесъна за бързо, колкото лука да стане прозрачен.
Добавят се доматите и се разбърква няколко пъти, докато доматите започнат да пускат сок. Оставят се да къкрят на среден огън под капак, докато пуснат още течност. След това капакът се сваля и варенето продължава, докато течността се редуцира и нивото й падне под доматите.
Старайте се да варите повече, за да може течността, която са си пуснали доматите да се извари в максимална степен.
След пасирането ще бъде по-лесно, защото като се върне на котлона, ще пръска много повече.
На този етап сместа се пасира хубаво и се овкусява, като се добавят солта, захарта и оцета. Разбърква се и се опитва. Добавя се още сол или захар, ако сметнете, че има нужда.

Връща се на котлона на слаба степен и се разбърква между 3 и 5 минути. Опитва се отново и се добавят подправките според желанието - аз добавих черен пипер и риган. У дома така се харесва. Но вие можете да сложите по ваш вкус.

Готовия сос се пълни в бурканчета или бутилки с винт, които трябва да са добре изсушени.
Тенджерата със соса е нужно да стои на котлона на много слаба степен - колкото сосът да къкри, през цялото време, докато пълните бутилките. Пълните една бутилка, затваряте с капачката и веднага я обръщате надолу с капачката. Чак след това пълните следващата.
Бутилките или бурканчетата е нужно да стоят надолу с капачките около 20 минути. След това се обръщат обратно и се оставят до пълното им изстиване. Прибират се на хладно.
И чакат :)



10 коментара:

  1. Илианка, благодаря ти за доверието и милите думи! Много се радвам, че си харесала соса и си останала със същото впечатление, каквото имам и аз за този сос.от бързото и мързеливо приготвяне до вкуса и използването му. Не прилича на манджа :) , покрай този коментар научих доста интересни подробности за брашната. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз прочетох с интерес коментарите за брашната, Бети :)
      Ако изпробваш нещо от тези съвети, ще прочета с интерес :)

      Изтриване
  2. Илианка, ето, че и аз се виждам в малко време и веднага почвам да гледам какво съм изпуснала. Не, че времето веднага няма да запълня с консервиране, затова и твяоат идейка ( и на Бети) ми идва точно на време. Ще опитам! Благодаря ви, момичета!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Опитай, Люси :) У дома днес ще ме чакат домати за още една доза.
      Ще се настани трайно при нас този сос.

      Изтриване
  3. Или,
    този сос наистина е едно чудесно предложение и най - важното - намира универсално приложение.Аз правя и мързелива лютеница , но от сурови продукти.Просто смилам патладжани, моркови,лук, домати, червени и зелени пиперки сурови и ги варя като пюре.Също става вкусна и лесна лютеница.Патладжанът предварително посолявам, след 30 минути отцеждам от горчивия сок и хубаво измивам.
    Поздрави и лека седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, и аз правя мързелива лютеница, а покрай мен и доста близки хора я научиха. Но я пека, а после пасирам. Става много вкусна :)

      Изтриване
  4. Много ми харесва това сосче. Тая година нямаме много домати, но може да се пробвам да направя половин доза.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И при нас доматите тази година са по-малко. Пробвай, може да ви се хареса :)

      Изтриване
  5. Сосът е направоооо страааахотен!Благодаря на Илиана!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз благодаря, че се доверихте на моя рецепта и че оставихте коментар 😀

      Изтриване