Pages

неделя, 21 май 2017 г.

Пълнени чушки с яйце и сирене


Пълнените чушки с яйца и сирене са си една вкусна лятна класика. И макар още лятото да не е дошло, някак ни се иска да похапваме повече леки неща. Има различни варианти за приготвяне на  чушки, но този е един от най-лесните. Освен със сирене, рецептата може да се приготви и с извара, с комбинация от сирене и извара, с добавка на малко кашкавал, някои слагат и домати без семките и люспите, нарязани на ситно; а също и шунка на дребни кубчета. Също така, в плънката могат да се добавят различни подправки - чесън на прах, риган, чубрица, черен пипер, изсушени домати, магданоз, копър, босилек... Направете ги така, както смятате, че най-много ще ви допаднат. Но не прекалявайте с подправките. Ястието е вкусно и ароматно и без тях.

Продукти:

10-12 пресни чушки (за рецептата най-добре изберете не много месести чушки)
около 400 г сирене
3 яйца
черен пипер
2 домата



Чушките се почистват от семената. В случая са цепнати по дължина, внимателно се отстранява семето, като се стараете да не счупите чушките. Опашките се отрязват малко. Ако не ви се занимава да ги чистите така, ги изтърбушете с уред за почистване на чушки. Който и начин да изберете, се постарайте да почистите добре семето. Доматите се нарязват на тънки резенчета или кръгчета.
Яйцата се разбиват леко и към тях се прибавя натрошеното сирене и малко черен пипер (и други добавки и подправки, ако има). Разбърква се много хубаво. Чушките се пълнят с малка лъжичка. Не ги препълвате, защото при печене сместа се издува и излиза навън. Ако чушките са изтърбушени, потопете леко в брашно отвора.
Поставят се в тава, на дъното на която е сипано малко олио (аз предпочитам да застилам тавата с хартия за печене, намазана с олио). Ако чушките са срязани по дължина, е добре да се подредят по-плътно една до друга, за да не се отворят по време на печенето. Върху всяка чушка се поставя поне едно кръгче домат. Поливат се леко с олио.
Слагат се да се пекат в загрята фурна на 180 градуса около 30 минути или до готовност.


11 коментара:

  1. Традиционно българско, вкусно и полезно бързо ястие.Чудесно изглежда.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. это волшебно! Можно узнать, какой сыр вы использовали?

    ОтговорИзтриване
  3. Разкош - обожавам ги, страхотни и много апетитни в твое изпълнение!
    А днес, 24 май:
    Честит светъл, велик и любим празник,Илианка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дианка!
      Да славим буквите и словото българско всеки един ден!

      Изтриване
  4. еййй, ама никога не съм се сещала да сложа кръгче домат :) а със сигурност ще ми хареса.
    Ще чакам да направиш пак, че да си дръпна една :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. На нас много ни харесват така, Пеп.
      През лятото слагам и на пълнените чушки с кайма и ориз. Ммм...!

      Изтриване
    2. На нас много ни харесват така, Пеп.
      През лятото слагам и на пълнените чушки с кайма и ориз. Ммм...!

      Изтриване
  5. Любимо лятно ястие у дома!
    Баба ги приготвяше с извара - истински разкош бяха!

    ОтговорИзтриване