Pages

петък, 12 май 2017 г.

Соленки със сирене

У дома соленките не са на особена почит. Но скоро ходихме на гости и Никол много ги хареса. Толкова много, че ме помоли още на следващия ден да ги направя. Е, как да откажа на такава молба? Изобщо не се замислих, обадих се за рецептата и запретнах ръкави. Това са соленките със сирене на Поля :) Благодаря за споделената рецепта! Надявам се да се харесат и на вас :)
Трябва да знаете, че тези соленки със сирене чудесно си подхождат и с чаша вино или бира, но можете да ги консумирате и с айрян или пък просто ей така - за закуска или по време на път.

Продукти:

за мерене използвах кофичка от кисело мляко с вместимост 400г.

1 кофичка кисело мляко
1 кофичка настъргано сирене
почти пълна кофичка с мас на стайна температура
1 с.л. с връх краве масло
2 с.л. олио
1 ч.л. сода за хляб
сол (ако е нужно - при положение, че сиренето не е достатъчно)
около 1 кг брашно (на мен ми отиде точно 1 кг.)

2 яйца за намазване

чубрица или шарена сол за поръсване

 сусам или мак за поръсване



За приготвянето на рецептата за соленки със сирене първо трябва да си подготвите продуктите. Брашното се пресява. На дъното на  кофичка от кисело мляко се слагат маслото и олиото и се допълва до горе с маста. Маста е необходимо да е мека - на стайна температура.
Содата се разтваря в киселото мляко. В брашното се прави кладенче и в него се изсипва млякото със содата, мазнината, настърганото сирене и солта. Замесва се тесто. Тестото не е добре да се оставя много меко, защото после лепне при точенето.
Оставя се да си почине поне 20 минути, като се покрива с чиста кърпа.
Тестото се разделя на 4 топки. Всяка се точи на кръг  с дебелина около 4 мм. Намазва се с разбитите яйца с помощта на четка и се поръсва с чубрица или шарена сл (или друга ваша любима подправка или комбинация). Разрязва се на 16 триъгълника, които се навиват на кифлички.
Подреждат се в застлана с хартия за печене тава. Намазват се с разбито яйце и се поръсват със семена. Пекат се в загрята фурна на 180 градуса до придобиване на златист цвят.




6 коментара:

  1. Отговори
    1. Благодаря, Дани :)
      Вкусни за похапване по всяко време :)

      Изтриване
  2. Разкошни...,
    много кокетни, апетитни и изкушаващи и по мой вкус!
    Няма да пропусна и поздравленията…
    Достойни и заслужени награди, Илианка,
    пожелания за още вдъхновение, признание и лично удовлетворение!
    Страхотна си, голяма прегръдка за теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце, Дианка!
      Прегръщам те много силно!
      И да знаеш, че много липсваше.

      Изтриване
  3. Чудесни соленки Илианка.Рецептата наистина е много лесна, а са се получили великолепни соленки.Може ли да се използва качествен маргарин вместо свинска мас ? Макар,че от маста тестото става много пръхкаво.От тази доза тесто колко броя соленки се получават ?
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели :)
      От тази доза се получиха 64 броя. Доста е количеството. Но продуктите могат да се намалят.
      Предполагам, че биха могли да се получат и с маргарин или масло, но със сигурност ще се получи по-различен вкус.
      Обаче, ако пробваш, ще се радвам да споделиш :)
      Поздрави от Ловеч!

      Изтриване