Pages

понеделник, 24 април 2017 г.

ЛЮЛЯКОВИ МУЗИКАЛНИ ВЕЧЕРИ – ЛОВЕЧ 2017



 Тазгодишното издание на „Люлякови музикални вечери – Ловеч 2017“ ще се проведе от 8 до 11 май. В тези четири дни Ловеч ще се превърне в уникална културна територия.

Организатори са ОБЩИНА ЛОВЕЧ,  ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР – ЛОВЕЧ, ЛОВЧАНСКО ЧИТАЛИЩЕ „НАУКА-1870 Г.” Събитието се провежда  под патронажа на Министерство на културата.

ПРОГРАМА

ДЪРЖАВНА ОПЕРА – РУСЕ
Балетен спектакъл
„РОМЕО И ЖУЛИЕТА”   И “ПОЛЕТ КЪМ СВЕТЛИНАТА”

Хореография: Силвия Томова   художник: Салваторе Руссо / Италия/
Музика: Чайковски, Гершуин, Масне, Пиацола, Росини
В спектакъла „Ромео и Жулиета” хореографът Силвия Томова чрез танца ще отговори на вечните въпроси: Къде е любовта? Какво е любовта? За какво е любовта?, въпроси, поставени в най-трагичната и трогателна любовна история, разказана от Шекспир и вдъхновила Чайковски за фантастичната увертюра.
Във втората част на балетната вечер – „Полет към светлината”- магията на музиката на Чайковски, Гершуин, Масне, Пиацола, Росини и танцът са послание за себепознание, преоткриване на силните ни страни и доближаване към природата чрез един полет към светлината.
8 МАЙ  – 19.00 ЧАСА       ЗАЛА НА ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР                           ВХОД: 5 ЛВ.


НАЦИОНАЛЕН МУЗИКАЛЕН ТЕАТЪР „СТЕФАН МАКЕДОНСКИ”
„АЛАДИН”
МЮЗИКЪЛ ЗА ДЕЦА И ВЪЗРАСТНИ


Музика: Марио Балтаджиев   Либрето: Иван Ангелов, Петя Миладинова
Режисьор: Надя Асенова    Диригент: Людмил Горчев, Сценография: Тодор Райков,  Костюми  Анелия Райкова
Хореография: Татяна Янева
В главните роли: Весела Делчева, Денко Проданов и Добрин Векилов – ДОНИ
Мюзикълът „Аладин” е за любовта, за силата на човешките възможности, за вярата в себе си, за човешкия дух, който може да постигне всичко.
Спектакълът е модерна интерпретация на класическата приказка, в която духът не е просто слуга, а по-скоро метафора за човешкия дух, в който се крие силата на всеки от нас и който можем да намерим единствено в себе си.
Тази човешка история ще докосне зрителите от всички възрасти, защото мотото е: „Духът е в теб!”
9 МАЙ   –     18.00 ЧАСА        ЗАЛА НА ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР                     ВХОД: 3.00 ЛВ.

ДА ХВЪРЛИМ ОПЕРАТА В ДЖАЗА
КОНЦЕРТ НА МИЛИЦА ГЛАДНИШКА И МИХАИЛ ЙОСИФОВ СЕКСТЕТ
 
Милица Гладнишка е българска актриса и джаз певица. Завършила е НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, курсове по джаз пеене в Лондон и майсторски клас при проф. Милчо Левиев. Участва в комедийния сериал „Етажна собственост“, във втория сезон на „Черешката на тортата“  и в първия сезон на шоуто „Като две капки вода”.
Михаил Йосифов секстет е модерна джаз формация, създадена в края на 2009 година от тромпетиста и композитор Михаил Йосифов – един от най-добрите съвременни български музиканти, който,заедно с още петима брилянтни музиканти, оформят днешния образ на джаза в България – Атанас Хаджиев (тенор сакс), Велислав Стоянов (тромбон), Васил Спасов (пиано), Борис Таслев (бас) и Атанас Попов (барабани). Михаил Йосифов секстет поднася с любов, хумор и много добра енергия джаза в най-красивия му вид.
10 МАЙ   – 19.00 ЧАСА – НА СЦЕНАТА НА ЛОВЕШКАТА КРЕПОСТ , А ПРИ НЕУСТОЙЧИВО ВРЕМЕ В ЗАЛАТА  НА  ЧИТАЛИЩЕТО                                                               ВХОД: 5.00 ЛВ.


Национален музикален театър „Стефан Македонски”
„ШОУТО ТРЯБВА ДА ПРОДЪЛЖИ”

Концерт-спектакъл с хитове от най-популярните мюзикъли
Заглавията, включени в концерта са емблематични за жанра: „Котки”, „Чикаго”, „Кабаре”, „Коса”, „Фантомът на операта”, „Евита”, „Мис Сайгон”, „Зоро” и рок операта „Исус Христос Суперзвезда”
Един спектакъл, пренасящ ни в атмосферата на Бродуей и Уест енд
Участват: солисти, оркестър, хор и балет
Режисьор: Бойко Илиев,   Диригент: Игор Богданов,  Сценография: Цветанка Петкова-Стойнова
Хореография: Антоанета Алексиева , Татяна Янева и Светлин Иванов   Хормайстор: Людмил Горчев
11 МАЙ    – 19.00 ЧАСА  ЗАЛА НА ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР    ВХОД: 5.00 ЛВ.


Снимки и повече информация можете да видите на събитието на Туристически информационен център Ловеч във Фейсбук.

сряда, 19 април 2017 г.

Торта с козунак, бишкоти и боровинки


Нормално е след Великден да ни останат козунаци и яйца, които после се чудим как да използваме. Днес ви предлагам тази торта с козунак, бишкоти и боровинки, която направих за юбилея на свекърва ми. Може да няма много добър вид, но ви уверявам, че тортата е просто фантастична. Прави се сравнително лесно, защото не се пекат блатове. Е, няма как да пропуснете престоя в хладилника, което много често е най-досадното при приготвянето на тортите.
За съжаление снимките ми не се получиха много хубави, но когато гостите очакват своето парче торта с нетърпение, няма как да снимаш добре.

За приготвянето на тази торта с козунак и бишкоти използвах купен козунак, който ни бяха дали на Великден, който беше с тегло 500г. Ако използвате домашен, най-вероятно ще ви трябва повече, тъй като той е доста по-тежък от купения.

Продукти за форма с диаметър 26 см:

1 козунак
около 300 г бишкоти

1 л прясно мляко
2 пакета пудинг ванилия на Д-р Йоткер
12 с.л. захар
4 жълтъка
50 г краве масло
2 ванилии

400 г заквасена сметана
250 г маскарпоне

1/2 бурканче сладко от боровинки
2 с.л. ром
прясно мляко за потапяне на бишкотите и сиропиране на козунака

шоколадови стърготини
бадеми



Приготвянето на тортата с козунак и боровинки започва с  направата на  пудинга. Тъй като трябва да е напълно охладен, можете да направите това доста по-рано.

850 мл от млякото се слага да заври със захарта. Пудингът се смесва с останалото мляко и жълтъците и се разбърква добре. След като млякото заври, тенджерата се измества от котлона и към млякото бавно при непрекъснато бъркане се прибавя горната смес.
Връща се на котлона, като се бърка постоянно и се държи докато заври отново и сместа се сгъсти. Слага се маслото и се бърка, докато се стопи.

Оставя се да се охлади напълно.


Смесват се маскарпонето, заквасената сметана и ванилията, като задължително се разбъркват с вилица или тел и в никой случай с миксер.

Прибавят се лъжица по лъжица към охладения пудинг и всичко се разбърква добре до идеално гладка смес. Без да използвате миксер, за да не се разводни заквасената сметана.


Сладкото се смесва с рома и малко вода, за да стане леко течно.

Взима се ринга от формата за торта и стените се облепват с хартия за печене. Поставя се направо върху тортената чиния, върху която ще се сервира тортата.

Козунакът се нарязва на филии с дебелина 1 см. 

На дъното на чинията се подреждат филии козунак, като всички дупки се запълват внимателно. Козунакът се сиропира с прясно мляко. Отгоре се сипва от крема, а върху него 1/3 от сладкото. Бишкотите се топят една по една много бързо в мляко и се подреждат върху крема. 



Следва нов слой крем и сладко и отново един ред бишкоти, крем и последното сладко. 



Най-отгоре се завършва с ред козунак, който леко се сиропира с мляко. Намазва се с крем и тортата се прибира поне за 6 часа в хладилника (при мен стоя цяла нощ). Накрая от крема трябва да остане за доизмазване, който също се прибира в хладилника.
Кремът на пръв поглед изглежда много, но на мен ми отиде цялото количество.
Изважда се и внимателно се освобождава от формата. Измазват се стените с крем, ако отгоре се е напукал креместия слой, също се маже със свежа доза крем.
Украсява се с филирани бадеми и шоколадови стърготини.




вторник, 11 април 2017 г.

Карамелен чийзкейк или чийзкейк с дулсе де лече

Днес ви предлагам рецепта за чийзкейк с дулсе де лече или карамелен чийзкейк.
 Това е рецепта за чийзкейк без печене, който се получава много бързо и лесно. Чийзкейкът напоследък се превърна в един от любимите десерти у нас и има защо. Можете да го приготвите в различни варианти, с различни продукти в различно съотношение и пак ще бъде вкусен. Дали ще бъде чийзкейк с карамел или с плодова заливка, или пък с шоколад е ваш избор. Но съм сигурна, че на каквото и да заложите, ще имате вкусен резултат. Дори и да изберете солен вариант :)

Първоначално идеята ми беше съвсем различна и трябваше да се получи чийзкейк с банани и карамел, но доставчикът ми на банани се издъни и не ми донесе в късните вечерни часове, а аз толкова много исках да направя чийзкейк, че се бързо се примирих с липсата на банани и импровизирах по този начин. Различното в рецептата е, че между двата слоя крем има тънък слой хрупкав шоколад, който чудесно се вписва в тази комбинация.

Продукти:

(за кейк с диаметър 20 см)

250 г какаови бисквити (Роден край при мен)
100 г краве масло

250 г крема сирене
400 г заквасена сметана
100 мл течна сметана
100 г черен шоколад
8-10 с.л. захар (варира според вкуса ви)
2 ванилии
10 г желатин Д-р Йоткер

200 г дулсе де лече
50 г краве масло на стайна температура



 Бисквитите се смилат или се натрошават на ситно. Към тях се прибавя стопеното масло и всичко се разбърква много добре. Тази смес се разстила на дъното на формата, като се притиска много хубаво. Оставя се в хладилник.

Желатинът се разтваря в 50 мл студена вода и се оставя да набъбне. 
Крема сиренето се разбива със захарта. Течната сметана се разбива до твърди връхчета. Прибавя се към крема сиренето. Добавя се и заквасената сметана и ванилията и се разбърква с лъжица.
Желатинът се стопява на водна баня, като се внимава да не се прегрее. Изсипва се към горната смес и се разбърква старателно.
Половината от сместа се изсипва върху охладената основа и отново се прибира в хладилник за кратко.
През това време шоколадът се разтопява на водна баня. Сладкишът се изважда от хладилника и се полива на много тънък и равномерен слой шоколадът. Оставя се да стегне за много кратко и се изсипва останалия крем. Прибира се отново в хладилника, за да се стегне за около 3 часа.

Карамеленото мляко се смесва с мекото краве масло и се разбърква много хубаво до хомогенност. Чийзкейкът се залива с тази смес и се прибира отново в хладилника докато стегне добре.

Много дълго се получи писането, уверявам ви, че правенето ми отне около 30 минути от натрошаването на бисквитите до  изсипването на сместа във формата и оставянето й да се охлажда преди заливката.


петък, 7 април 2017 г.

Пъстърва с ароматен маслен сос

Пъстървата е риба, която можете да приготвите по различни начини и с различни добавки и сравнително често присъства в менюто у нас. Обикновено я предпочитам приготвена на фурна, защото се прави много лесно, но този път реших да направя пържена пъстърва с вкусен маслен сос.
Рецептата е много проста и е потвърждение на твърдението, че простичките неща са много, много вкусни.

Продукти:

4 броя пъстърва
сол
черен пипер
брашно за овалване

олио за пържене

за соса:

80 г краве масло
10 -15 маслини (зависи от големината им)
клонче риган (или 1 ч.л. сух)
клонче розмарин (или половин лъжичка сух, може и повече, ако ви харесва)
черен пипер
4-5 клонки пресен магданоз
3-4 скилидки чесън
 4-5 сл. лимонов сок
сол

 
За приготвянето на пъстървата с маслен сос рибата първо се почиства и измива добре. Посолява се и се поръсва с черен пипер. Оставя се в хладилник около час, ако имате време, ако не - поне 10 минути.  Изважда се от хладилника и се овалва хубаво в брашното. Изтупва се от излишното брашно и се изпържва в сгорещеното олио. Внимавайте да не я прегорите - пържете на умерен огън по около 4 минути от всяка страна (времето зависи и от дебелината на рибата).
В друг съд се стопява маслото и към него се добавят чесъна, всички подправки и маслините. Оставя се на котлона около минута, прибавя се и лимоновия сок. Разбърква се хубаво.
Изпържената риба се слага в чиниите, в които ще се сервира и се полива със соса.

Към рецептата поднесох и картофи, които са предварително обелени и сварени в посолена вода. След това са нарязани - в случая на кръгчета, но може да ги нарежете както ви харесват.
Картофите също се поливат с масления сос и ястието се сервира задължително горещо.


четвъртък, 6 април 2017 г.

Содени рулца със сирене


Тези вкусни содени рулца със сирене са направени по една рецепта, която изрових от старите тефтери и са много подходящи за закуска. Правят се доста по-бързо от закуските със сирене, които можете да приготвяте с мая, тъй като не втасват, но пък са достатъчно вкусни, за да ги харесат всички у вас. Освен това ще внесете разнообразие сред закуските, които приготвяте вкъщи и бихте могли да замените традиционните мекици, баници, тутманици и палачинки.
Освен на закуска, разбира се, можете да сервирате тези рулца със сирене като заместител на хляба или просто за междинно похапване.



Продукти:

за тестото:
3 яйца
5 с.л. олио
1 кофичка кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
щипка сол
около 700-800 г брашно за средно меко тесто

200-300 г сирене
олио

1 жълтък за намазване
краве масло и сусам за поръсване





Брашното се пресява и в него се прави кладенче. Содата се разбърква в киселото мляко в купа, прибавят се яйцата и олиото и се разбърква. Тази смес се изсипва при брашното и се прибавя солта. Замесва се нелепнещо тесто, което се разделя на три топки, покрива се с чиста кърпа и се оставя за 10 минути да почине.
За замесването на тестото е възможно да ви отиде по-малко или повече брашно. Препоръчвам да изсипете първоначално 600 г от него, а останалото да добавяте постепенно, докато месите и докато прецените, че тестото вече не лепне, а е и достатъчно меко. 

Първата топка тесто се разточва на тънко-правоъгълник с големина около 50 на 30 см. и се поръсва с натрошено сирене и около лъжица-две олио. Разточва се и втората кора със същите размери и се поставя върху първата. Притиска се, за да не остане въздух между двете и отново се поръсва със сирене и олио. С третата кора се постъпва по същия начин. Така приготвените кори се завиват на руло. 
Режат се охлювчета с дебелина около 1 см, които се поставят в застлана с хартия за печене или в намаслена тава. Всяко охлювче се намазва с разбит с малко вода жълтък,  поставя се малко парченце масло и се поръсва със сусам. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса. 



събота, 1 април 2017 г.

Джуркана коприва


Спомням си преди време баба правеше всяка пролет джуркана коприва.  Много обичах този наситен вкус на коприва, допълващ се от яйца и пресен девесил. Освен това много ми беше любим джуруляка, който тя използваше за тази рецепта и за приготвянето на тиква с мляко. Като джуркаше с него, все едно правеше някаква магия. Днес аз нямам джуруляк, но имам разни други  уреди, които успешно го заменят. Е, ако все пак успея да се сдобия с такъв, изобщо няма да се сърдя.
Това е една от рецептите, които съм яла, но нямам спомен как точно я е правила баба. Затова ми се наложи да я готвя по моя преценка. За целта използвах доста коприва - този път бе купена, защото нямаше време да се бере. Количеството е 3 пликчета от пазара, всяко по 100-150 грама.
Разбира се, може да го намалите, защото от него излязоха 6 порции.

Продукти:

3 пакетчета коприва
6 яйца
1 връзка зелен лук (може и една по-малка глава стар)
1 морков (по рецепта няма, но на мен ми харесва с него)
3 с.л. брашно
1 ч.л. червен пипер
сол
черен пипер
девесил



Копривата се почиства, ако в нея има тревички. Попарва се с вряла вода и се оставя за 2-3 минути в нея. Изважда се, като водата се запазва. Копривата се нарязва на ситно. Лукът се почиства и нарязва на ситно, а морковът се настъргва. В тенджера се загрява  малко  мазнина (3-4 с.л.) и в нея се изсипват лукът и морковът. Готвят се докато омекнат добре. Поръсват се с брашното и червения пипер и се разбърква. Прибавя се нарязаната коприва. Налива се от копривената вода - количество колкото да не загаря копривата, малко, да не плува в нея. Ако е нужно, може да се добави още. Копривата се готви до готовност, докато омекне много хубаво. Посолява се и се добавя черен пипер. Яйцата се разбъркват леко с вилица и малко сол и се изсипват към врящата коприва. Разджурква се хубаво - аз използвах тел, докато яйцата се сготвят. Поръсва се с нарязания девесил.
По желание може да се добави и сирене и да се поръси със счукани орехи накрая.