Pages

неделя, 8 януари 2017 г.

Ябълков щрудел с маслено тесто


Такава прекрасна зима ни е налегнала, че на човек му се иска да си стои на топличко вкъщи и да съзерцава снежната картина навън, сгушен с чаша чай или кафе... и разбира се, нещо вкусно, което да допълва романтичната картина. Ако нещото ухае на канела и ванилия, още по-добре. У дома мирише на вкусен ябълков щрудел, чай от лайка и кафе. За всеки според вкуса и желанието.

А вкусът на щрудела е прекрасен. Нежното маслено тесто се съчетава съвършено с ябълково-канеления вкус и ти се иска да вземеш още едно парче и още едно, и още едно... А навън нека е студено и да има много сняг...

Продукти:

за тестото:

300 г брашно
125 г твърдо краве масло
50 г пудра захар
2 яйца
4 с.л. прясно мляко
2/3 пакетче бакпулвер
щипка сол

за пълнежа:

1 кг ябълки
6 с.л. захар или в зависимост от сладостта на ябълките и вашия вкус
1 ч.ч. смлени орехи
5 с.л. галета
2 ч.л. канела или на вкус
по желание стафиди

За този ябълков щрудел, а и за други рецепти с ябълки обикновено използвам плодове, които не са с най-добър вид - обикновено донесени от село. Ябълките се почистват, обелват и нарязват на много тънки резенчета.



Маслото се нарязва на малки парченца и се претрива с брашното да стане на трохи. Добавят се останалите продукти и се замесва тесто. Разделя се на две части и всяка от тях се разточва на кора - с размера на тавата за печене. Аз използвах тава 30 на 30 см.
Тавата се застила с хартия за печене или се намазва с малко мазнина.
Внимателно се поставя едната кора тесто. Отгоре се разпределят ябълките. На мен първоначално ми изглеждаха много, но не се притеснявайте, след печене ще загубят обема си. Поръсват се със захарта, канелата, орехите и накрая галетата. Тук е мястото да наръсите и стафиди, ако сте решили да сложите. 
Всичко се покрива с втората кора, като се внимава да не остава въздух. Краищата се притискат хубаво с пръсти, за да се слепят корите. 
Ябълковият щрудел се набожда с вилица и се пече в загрята фурна на 170 градуса до зачервяване. 
Охлажда се напълно и се поръсва с пудра захар.

Източник на рецептата: Наталина

5 коментара:

  1. Разкош! Честита нова година, Или! С пожелания за здраве, щастие и късмет!

    ОтговорИзтриване
  2. Или,
    чудесен щрудел, подходящо изкушение за тези зимни и много снежни дни.Честита Новата 2017 година, мирна, здрава и благотворна !
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Baš lep kolač, malo da vas zagreje.

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесен е този сладкиш на Наталинка, и при теб - много изкушаващ:)
    За летни чада, като нас с тебе снега е брррр....

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотен е, Илианка,
    много обичам съчетанието на масло, канела и орехи с ябълки...
    Поздрави за теб, успешна, удовлетворяваща и усмихната нова година!

    ОтговорИзтриване