Pages

неделя, 9 октомври 2016 г.

Вит тутманик със сирене


Пухкав мързелив тутманик, Варошлийски тутманик, Тутманик без втасване, Тутманик (както го правеше баба)... все тутманици, все тесто със сирене, но приготвени по различни начини. Днес дойде ред на още една рецепта, която за кратко време правих няколко пъти и всичките тези пъти свършваше за отрицателно време. Този ми тутманик се получава с една такава хрупкава коричка и в същото време с мека и пухкава вътрешност. А докато се пече, се носи уникален аромат и дори и да не си гладен, рязко  ти пристъргва :)

Продукти:

400 мл топло прясно мляко (правила съм и само с вода, пак става много добре)
20 г прясна мая
около 600-700 г брашно
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
3 с.л. олио
1 белтък (жълтъкът е за намазване)

около 300 г натрошено  сирене
олио

1 жълтък за намазване
30 г краве масло за поръсване

Маята се разтваря в топлото прясно мляко заедно със захарта в купа. Добавят  се 7-8 с.л. брашно, разбърква се и се оставя да втаса докато се образува хубава "шапка". В  брашното се прави кладенче, в което се слага солта, белтъка и олиото. Изсипва се активираната мая и се замесва средно меко и нелепнещо тесто. Разделя се на 4 части, които се оформят на топки. Покриват се с чиста кърпа и се оставят да втасат.
Всяка топка се разточва на кора с размер около 25 на 40 см. Поръсва се с 2 с.л. олио и с 1/4 от сиренето. Навива се на руло, което допълнително се изтънява с ръце и се издължава докато стигне дължина около 60 см. Усуква се внимателно.  Навива се и се поставя в намазана с олио тава.

По същия начин се точат и останалите кори, поръсват се с олио и сирене и се навиват в тавата. Така приготвеният тутманик се намазва с разбития с малко вода и 2-3 капки олио жълтък. Отгоре се поръсват парченцата масло.


Слага се директно във фурната, която не е нужно да се загрява предварително. Пече се на 170 градуса до готовност.




13 коментара:

  1. Или,
    разкошен тутманик.Моята майка прави подобен и усуква в двете срещуположни посоки всяко руло със сирене.Така тутманика става на конци и е много фин и вкусен след изпичане.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно така, Ели. Когато се усуква, става на конци :)

      Изтриване
  2. И от мен един глас за това разкошество! Великолепен е, Илианка и наистина се носи аромат, чак до тук! :)
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ирме! И ти си голям майстор на тутманика :)

      Изтриване
  3. Фантазия ...,
    която само ти можеш да направиш по такъв неустоим и майсторски начин, Илианка!
    И рецептата, и технологията, и резултатът - приказка! Адмирации за теб!

    ОтговорИзтриване
  4. Аааа, а стига де, легнах си вече, сега да ставам да тършувам в кухнята ли?

    ОтговорИзтриване
  5. Трябва ли да се изчака втори път да втаса тутманика след като се разточи и оформи или се слага директо в печката,

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, аз не го оставям да втасва след оформянето. Пека директно, както съм написала, като включвам фурната, след като сложа тутманика в нея. Докато фурната се загрява, тутманика си втасва вътре.
      Ако все пак решите да го оставите да втаса след оформянето, то тогава ще е необходимо да го сложите да се пече в предварително загрята фурна.

      Изтриване
  6. Много сполучлива рецепта! Благодаря ви!

    ОтговорИзтриване
  7. Има ли значение от тип на брашното? Благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бяло брашно трябва да е. Може би ще се получи добре и с типово, но не съм опитвала.

      Изтриване