Pages

неделя, 2 октомври 2016 г.

Шаран на скара


Започвам да пиша рецептата за шаран на скара с уговорката, че аз шаран по принцип не обичам. Все ми е нещо мазен, тежък и ми става зле на стомаха от него. Затова дори на Никулден хапвам едно парченце от пълнения шаран, ей така - за здраве и си избирам друга риба.
Това беше до днес. Сега категорично мога да заявя, че шаранът на скара е моят шаран. Такъв досега у нас не беше приготвян, но това ще бъде поправено. Хвърлих му око още когато Креми го представи преди време. Само от снимките ми стана ясно, че тази риба ще ми хареса много. Не се излъгах. Смятам да опитам подобно изпълнение и с други видове рибоци. Креми, благодаря, че сподели с нас тази рецепта!


Продукти:

около 1,5 кг почистен шаран
сок от половин лимон
50 мл бяло вино
60 мл зехтин (може и олио)
1 с.л. сол
1/2 ч.л. черен пипер
3-4 скилидки чесън
1 ч.л. сух девесил

Съставките за маринатата се смесват и разбъркват докато солта се стопи. Рибата се потапя в марината и се завива в найлоново фолио. Оставя се в хладилник за няколко часа - при мен от предната вечер. Рибата се пече върху нагорещена скара, като се поставя първо с кожата надолу. Пече се по 5-6 минути от всяка страна. Накрая смесих 1 с.л. оцет с 1 с.л. вода и поръсих много леко готовата риба. 
Сервирах с картофи соте





6 коментара:

  1. Ооохххх Или, толкова апетитно изглежда, направо да си оближеш пръстите!! Снимките ти са невероятно хубави!! Ще се престраша и ще направя този шаран! Благодаря ти за споделянето!!
    Прегръдка и хубава нова седмица, миличка!!

    ОтговорИзтриване
  2. Или,
    шаранът става много вкусен на скара, правя го и аз така или го пека в пергамент .Става много вкусен.Тази риба наистина е по - мазна и по - тежка като вкус, особено Никулденският шаран.Но когато се приготви на скара или в пергамент става много вкусна.Може да се направи и в керемида / използвам старите турски керемиди за тази цел /с малко домати и лук.Става много вкусен шаран.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Zdravei Iliana,

    ziveja ot mnogo godini v germanija i tvoja blog me vrasta v prekrasnata balgarska kuhnja na moite babi.

    Otkrih blogati predi okolo edna goduna i zaedno sas sapruga mi sme izprobvali mnogo ot receptite. Vsi4kite sa mnogo uspeschni i jastijata mnogo vkusni.

    A sega ve4e znam kakvo ste jadem na Nikul-den.

    Sarde4no ti blagodarja za tezi razkoschni recepti.

    Pozdravi.
    Diana

    P.S. Izvinjavai za latinicata, no njamam kirilica.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Диана!
      Благодаря от сърце за хубавите думи. Коментарът ти ме направи много щастлива.
      И у нас ще ядем на Никулден шаран на скара :)
      Бъдете здрави!

      Изтриване
  4. Шарана на скара ми е любим, ще опитам и с тази марината, Ил!

    ОтговорИзтриване
  5. Определено ще има шаран на скара на Никул ден!Благодаря за рецептата! :)

    ОтговорИзтриване