Pages

сряда, 14 октомври 2015 г.

Нудълс със зеленчуци и черна леща



Дойде ред и за тази публикация.
Помните ли ябълковата пита, която приготвих  скоро? Освен ябълките, на церемонията за Годишните кулинарни награди, получихме и по един комплект бейби зеленчуци и предизвикателство от МЕТРО, шеф Юри Велев и Блоговодител да ги приготвим. Романеско броколи, патладжан, тиквички, моркови, червено зеле и царевица.

Чудих се как да ги приготвя и накрая реших да е по този начин.
Преди време си донесох от Берлин черна леща и реших да направя тази комбинация.

Когато се сготви, черната леща не се разкашква, а зрънцата й запазват формата си. Това я прави много подходяща за използване в салати и супи. По време на варенето променя цвета си и става по-скоро кафява, а зрънцата й са толкова лъскави, че приличат на черен хайвер от моруна.

Преди да я приготвите, е необходимо да я измиете добре и да я накиснете за 4-5 часа във вода. След това се слага да се вари, като се залива с вода в съотношение 1:2. Ако е нужно, по време на варенето може да се добави още малко вода, но не бива да се слага голямо количество, тъй като хранителните вещества ще излязат от лещата. Вари се доста бързо - за 20-25 минути може да е готова.

Продукти:

100 г бобени нудъли
Бейби зеленчуците:
1 бр. романеско броколи
1 бр. патладжан
2 бр. тиквички
3 бр моркови
1 бр. червено зеле
2 бр. царевица

2 скилидки чесън - нарязани

1/2 ч.ч. черна леща

1 с.л. балсамов оцет
2 с.л. соев сос
сол
пресен магданоз по желание


Първо се приготвя лещата по описания по-горе начин. Нудълите се приготвят според указанията на опаковката. Изцеждат се и се охлаждат под студена течаща вода. Зеленчуците се нарязват на лентички. 3  с.л. олио се загряват в тиган и в него се изсипва нарязания чесън. Добавят се зеленчуците. Готвят се при непрекъснато бъркане на силен огън около 5 минути, като се внимава да останат хрупкави. Отместват се от огъня. Добавят се соевия сос, балсамовият оцет и малко сол, ако е нужно. Разбъркват се. Изсипва се сварената леща и се прибавят нудълите. Разбърква се много добре.
По желание се поръсва с пресен магданоз или зелени подправки по ваш вкус.

Може да се сервират с пържено яйце.



6 коментара:

  1. Фантастично предложение, Ил!
    Не съм виждала бобени нудъли, ама аз май и много не се заглеждам по тях :)
    Ще трябва да се коригирам!
    Гуш!

    ОтговорИзтриване
  2. Интересна комбинация, Ил, сигурна съм, че е вкусна, щом ти предлагаш. Ще започна от нудълите някой ден аз :)

    ОтговорИзтриване
  3. Иле, освен че ще е вкусно, е и много колоритно! Изглежда много приканващо. :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Много красиво изглежда, със сигурност и вкусно!

    ОтговорИзтриване
  5. Дани, купувала съм ги преди време от Лидл тези нудъли. Май азиатска седмица беше :)

    ОтговорИзтриване
  6. Пепи, Гери, Алби,
    благодаря ви!
    Желая ви хубави есенни дни!

    ОтговорИзтриване