Pages

понеделник, 11 май 2015 г.

Шоколадов мус


Тази рецепта за шоколадов мус правя от много години. Бях още ученичка и си купувах много списания. Едно от тях беше Супер Маркет  и в него я открих. Тогава много ми хареса и веднага я изпробвах. Днес е много любима и на моето семейство.

Продукти:

150 гр. шоколад (аз предпочитам натурален, макар че по рецепта е млечен)
6 с.л. силно горещо кафе
3 яйца
3 с.л. захар
250 мл. течна сметана
1 п. ванилия

Шоколадът се начупва на малки парченца и заедно с кафето се разтопява на водна баня. Разбърква се да стане гладка смес. Леко се охлажда. Разбиват се жълтъците със захарта и се добавят към шоколада. Изчаква се да изстине и се добавя към вече разбитата сметана. Разбърква се добре, след което се прибавят и разбитите на сняг белтъци. Престоява в хладилника поне три часа преди сервиране.Получава се много пухкав и лек мус!







10 коментара:

  1. ей сега още ще го направя, че от снощи имам едно сърдито чаве, което хем е на разделно хранене, хем пита къде му е сладкиша.
    Много апетитно изглежда твоя!

    ОтговорИзтриване
  2. И на теб не ти е лесно, Пеп.
    Аз не съм го опитвала този път, но гарантирам, че е много вкусен.

    ОтговорИзтриване
  3. Аз пък сега само събирам рецепти. След два месяца ще приготвя толкова вкусотии :))))..Чуден е Илианка!

    ОтговорИзтриване
  4. А два месеца на диета ли, Аля?

    ОтговорИзтриване
  5. Иле, аз пък да можех, с най-голямата лъжица бих си загребала. :) И аз се тормозя от време на време с ограничения, ама този мус плаче за наслада. :) Прекрасен!
    Поздрави сърдечни! :)

    П.П. Само кафето бих заменила... Примерно с мялко с какао. :)

    ОтговорИзтриване
  6. Със сигурност ще облажи небцето това изкушение,Или,чуден мус!

    ОтговорИзтриване
  7. Нежен, фин, неустоим -
    обожавам шоколадов мус, а твоят изглежда вълшебно!
    Поздрави за теб, Илианка и хубави празнични дни!

    ОтговорИзтриване
  8. Като казвате сметана, каква сметана конкретно ползвате - марка? Искам да съм сигурна в крайния резултат.

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря за забележката.
    Ще допълня горе.
    Сметаната е течна. В случая съм ползвала тази от Лидл, но съм правила и с Хопла.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване