Pages

понеделник, 23 февруари 2015 г.

Питка от тесто с айрян



Днес ще споделя с вас една много сполучлива рецепта за тесто за питка. 

Продукти:

200 мл топла вода (трябва да е по-топла от тази, която обикновено се използва за месене)
200 г кисело мляко на стайна температура
20 г прясна мая
1 яйце+1 белтък
4 с.л олио
2 с.л. захар
1 с.л. сол
около 650 г брашно

1 жълтък за намазване, смесен с малко мляко и олио

Водата се смесва с киселото мляко и се разбърква, докато се получи хомогенна смес. Температурата на получения айрян трябва да е нормалната за месене.
В него се разтваря маята заедно със захарта и се добавят две-три шепи брашно. Бърка се и се оставя да шупне.
В брашното се прави кладенче и вътре се слагат яйцата, олиото и солта. Изсипва се млякото с маята. Меси се меко тесто. Аз умишлено го оставих леко лепнещо, но все пак достатъчно плътно за работа. Покрива се с чиста кърпа и се оставя да втаса докато удвои обема си.
Разделя се на четири. С намаслени ръце се взима тесто, леко се намазва с олио и се разточва на кръг с диаметър равен на диаметъра на тавата за печене. Поставя се в предварително застлана с хартия за печене тава, която е намаслена по дъното и стените. Разточват се и останалите три части по същия начин с мазнина и се поставят една върху друга в тавата. 

Разрязва се на  8 триъгълника, като разрезите не минават през средата, а остава една обща част в средата. Така получените триъгълници внимателно се усукват в една посока два или три пъти. Питката се намазва с жълтъка и по желание се поръсва със семена. 
Пече се на 170 градуса, като се поставя в незагрята фурна. След като леко се зачерви отгоре, може да се покрие с хартия, за да не изгори. 






неделя, 22 февруари 2015 г.

Преломък



Днес е Сирни заговезни. По традиция на този ден близки и познати се опрощават помежду си за всякакви провинения през изминалата година. Празникът се нарича още Поклади и Прошка. Сирни Заговезни не е на постоянна дата и се пада всяка година 7 седмици преди Великден, винаги в неделя. 
На трапезата на Сирни Заговезни задължително присъстват млечни храни - сирене, кисело мляко, а също, яйца, риба, баница със сирене, обредна пита (с форма на змия),печени ябълки, бяла халва. Това е последния ден, в който може да се заговява с млечни храни. След това започва Великия пост, който е седем седмици.

Моето предложение е подходящо за днешния празник.

За съществуването на тази питка научих от  Ивка, която е доброволец при нас в сдружение "Екомисия 21 век". Тя ми разказа, че в с. Баховица приготвят такава  и аз веднага се поинтересувах за рецептата.
В начина на приготвяне обаче нямаше рецепта за тестото, така че се наложи да си съчиня мое.
Този път реших да използвам по-рядко тесто без месене, прецених, че ще си пасне добре със заливката отгоре.



Продукти:

За тестото:

400 мл топла вода
7 г суха мая
650 г брашно
1 с.л. мед
1 равна с.л. сол

За заливката:

4 яйца
300 г сирене
200 г кашкавал

40 г краве масло

Маята се смесва с брашното и солта  и се разбърква. Медът се разтваря в топлата вода. В брашното се прави кладенче и вътре се изсипва водата. Разбърква се с лъжица хубаво, до получаването на гъсто и лепкаво тесто. Не добавяйте повече брашно и не месете тестото.
Поръсва се съвсем леко с малко брашно и се покрива с чиста кърпа. Оставя се да втаса, докато удвои обема си.
През това време се приготвя заливката. Натрошеното сирене се смесва с настъргания кашкавал и яйцата. Не е нужно да се бърка много. Добре е белтъка и жълтъка да не се смесват напълно.

Подготвя се тавата за печене, като дъното се покрива с хартия за печене и се намаслява добре заедно със стените. Втасалото тесто се изсипва внимателно в тавата с помощта на лъжица. Не е нужно да се заглажда прекалено. Отгоре се изсипва заливката, като се разпределя равномерно. След това се надупчва с вилица.

Маслото се нарязва на малки парченца и се поръсва отгоре.
Пече се в незагрята предварително фурна на 170 градуса до готовност. По време на печенето се издува доста, но след това спада. Ако е нужно, след като се запече, покрийте отгоре с хартия, за да не изгори и продължете печенето.
След като се извади, се поръсва с шарена сол.


събота, 21 февруари 2015 г.

Кюфтенца със зеле




Продукти:

около 400 г кайма
1 глава лук
1 морков
3-4 с.л. домати от консерва
1 непълна кафена чашка ориз
1 средна зелка
2 ч.л. червен пипер
черен пипер
чубрица


Тази рецепта може да се изпълни и с прясно, и с кисело зеле. На снимката е с кисело зеле, но сега сезонът е такъв.
Зелето се нарязва. Ако е прясно, се посолява и намачква леко.
Каймата се смесва с измития ориз и малко черен пипер. Оформят се кюфтета на топки.
4-5 с.л. олио се загряват и в него се слагат кюфтетата. Не е нужно да се пържат до готовност, а само леко да се запечатат. Изваждат се. В същата мазнина се слагат нарязания на ситно лук и нарязаните моркови. Посоляват се съвсем леко и се задушават докато омекнат. Добавя се червения пипер, разбърква се и се слага зелето. Бърка се хубаво. Налива  се чаша вода, добавят се доматите и  подправките.Оставя се да заври. След това половината от зелето се изсипва в керамичен гювеч. Отгоре се подреждат кюфтенцата и се покриват с останалото зеле.


Долива се вода - около 1 пръст под нивото на зелето и гювечът се слага във фурна, която не е загрята предварително, за да не се спука. Пече се на 180 градуса около час и половина или до пълна готовност на ястието.

вторник, 17 февруари 2015 г.

Кокосов хляб със сладко от череши


И друг път съм казвала - има рецепти, които само като видиш и веднага тичаш в кухнята да ги правиш. Тази е една от тях. Видях я в един много любим блог - Fait Maison на Мария и веднага разпознах моята рецепта.

Имах отворено бурканче със сладко от череши и се възползвах от него. Май малко прекалих с черешите и при мен си стана руло с конфитюр, но пък трябва да знаете, че пак си е много вкусно. Освен това нямах бял шоколад, за да го украся отгоре, но за сметка на това поръсих със захар. 

Чаената чаша, която се използва в рецептата е с вместимост 250 мл.

11/2 ч.ч. брашно
1/2 ч. ч. кокосови стърготини
1/3 ч. ч.  захар
4 г. суха мая 
2 щипки сол
1 яйце
40 г меко  масло
120 мл топло прясно мляко

1 к. ч. череши от сладко, добре отцедени от сиропа (при мен беше нещо като желе и ми беше трудно да отделя черешките, но и така се получи)

бял шоколад за украса
кокос за поръсване

Брашното се смесва със стърготините, захарта, маята и солта. Аз добавих и ванилия. Разбърква се добре и в сместа се прави кладенче. Слагат се останалите продукти и се меси тесто. Ако е нужно, се добавя още малко брашно, за да се получи тесто, което не лепне. Оформя се на топка и се оставя да втаса. Разточва се върху леко набрашнена повърхност на правоъгълник с  дебелина около 1 см и отгоре се разпръскват черешите. Навива се на руло и се поставя в предварително покрита с хартия за печене правоъгълна форма за кекс.
Оставя се да втаса отново, намазва се леко с мляко. Тук аз го поръсих със захар, но ако ще го украсявате с шоколад, пропуснете тази стъпка.
Пече се в загрята фурна на 180 градуса. Изважда се върху решетка и се охлажда.
Ако желаете украса - шоколадът се разтопява на водна баня и хлябът се украсява с него. Поръсва се с кокос.


понеделник, 16 февруари 2015 г.

Болярска пита със сирене


Рецептата за тази питка или това огромно питище  от много време обикаля в интернет и е многократно изпробвана и доказала своите качества. Има няколко рецепти, които можете да откриете, аз ще ви предложа моята. А дали ще добавите сирене или не, винаги ще получите прекрасна пита. Ако сложите и шарена сол, ооо, вкусотияяяя!!!!

Продукти:

400 мл хладка вода
1 кубче прясна мая
4 яйца
80 мл олио
2 с.л. кисело мляко
щипка сода
1 с.л. захар
1 с. л. сол
около 1 кг брашно

60-70 г разтопено масло
около 300 г сирене


Маята се разтваря в хладката вода заедно със захарта.
В пресятото брашно се прави кладенче и там се слагат 3 яйца и 1 белтък (жълтъкът остава за намазване), олиото, содата, разтворена в киселото мляко, солта и разтворената мая. Меси се хубаво меко нелепнещо тесто. На мен ми отне малко повече от килограм брашно.
Когато месите, в началото сложете 2/3 от брашното, после добавяйте по малко, докато тестото ви хареса. Оформя се на 4 топки и се оставя да втаса, покрито с чиста кърпа.
Всяка топка се разточва на голяма кора с размер около 30 на 40 см. Намазва се с разтопено масло и се поръсва със сирене. Подреждат се една върху друга и се завиват на голямо руло.
След това внимателно рулото се изтънява с ръце и се усуква. Завива се на охлюв и се поставя в предварително намаслена тава. Покрива се с кърпа и отново се оставя да втаса.
Останалия жълтък се смесва с няколко капки прясно мляко и олио и питката се намазва с него. По желание се поръсва със семена.

Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна 15 минути, след което фурната се намалява на 160 градуса. Питката се пече дълго и на ниска температура, тъй като става много дебела и има опасност да остане клисава. Ако е нужно, за да не изгори, я покрийте с хартия отгоре, след като хване лека коричка и продължете печенето по този начин до готовност.
След като я извадите от фурната, я извадете от тавата, напръскайте леко с вода и завийте с кърпа. Изчакайте да си обиколи нивката около 20 минути и тогава разчупете.







петък, 6 февруари 2015 г.

Крем карамел в тава


Аз и крем карамела...
Какво да ви кажа... Сигурно това, което ще напиша ще прозвучи на голяма част абсурдно, но напук на всички правила за крем карамел, аз го обичам в тава и с много шупли. Ей така - карамелът хууубавичко да се настани в крема. И да е прилично сладък. 

Нямам рецепта за крем карамел в блога, точно защото не го правя по приетите правила. Обаче тази седмица пуснах горната снимка в нашата (с Пеп) група във фейсбук (Пропуснали ли сте я? Може да я намерите тук https://www.facebook.com/groups/343964305776279/). И ми поискаха рецептата. Затова ще я напиша. Може пък и някой друг да обича крем карамел като мен. 

Продукти:

8 яйца
1 л. прясно мляко
2 ванилии
12 с.л. захар

За карамела - 150 г захар


Яйцата се разбиват със захарта добре. Аз с миксер  Прибавя се млякото и ванилията и се бърка много хубаво, до пълното стопяване на захарта.
Захарта се слага да се карамелизира. Може и директно в тавата, може и в друг съд и после да я изсипете в тавата. Отгоре се изсипва яйчната смес.
Пече се в загрята на 150-160* фурна до готовност.

Не се пече на водна баня! Просто слагате тавата във фурната.

Ако използвате керамична тава както на снимката, за да не се спука, задължително стопете захарта в друг съд. Постепенно загрейте тавата и чак тогава изсипете карамела, защото в противен случай има голяма вероятност да се спука.










вторник, 3 февруари 2015 г.

Пълнена питка с кайма и кашкавал



За тестото:

300 мл хладка вода
7 г суха мая
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
2 с.л. олио
около 500 г брашно

За пълнежа:

300 г кайма
2 с.л. доматено пюре
150 г сирене
4 с.л. кисело мляко
1 яйце
черен пипер
1 ч.л. риган
1 ч.л. чубрица

150 г пушено филе
150 г кашкавал
1 домат

парченце краве масло

Маята се разтваря във водата заедно със захарта. В брашното се прави кладенче и в него се изсипват маята, солта и олиото. Меси се меко тесто. Оставя се да втаса.
През това време каймата се смесва доматеното пюре, яйцето, млякото, сиренето и подправките. Бърка се хубаво до хомогенна смес. Филето, доматът  и кашкавалът се нарязват на тънки резени.
Втасалото тесто се разточва на кръг с диаметър по-голям от тавата, в която ще се пече. Тавата се застила с хартия за печене, която се намазва леко с олио отгоре.Разстила се разточеното тесто така, че краищата да излизат извън тавата. Изсипва се каймата и се разстила равномерно. Отгоре се слагат филето и доматите. Покрива се с парченца кашкавал. Висящите краища тесто  се завиват внимателно отгоре и леко се намазват с малко краве масло.
Пече се в загрята фурна на 170* до готовност. Докато е гореща, краищата се намазват отново с масло.

Преди да я разрежете, е добре да почакате поне 15-20 минути. Аз избързах, защото имаше много гладни, но после опитах леко охладена питката и ми хареса повече.

Моята хрумка тази вечер беше такава, но вие можете да прибавите продуктите, които харесвате.
За съжаление не остана парченце за снимка. Следващия път :)