Pages

неделя, 23 декември 2012 г.

Свинско руло с гъби


... или Балканска кралица, т.е. Българска царица. Това руло видях при Ванката и не успях да устоя. Направено е по мотиви от сръбската кухня или така нареченото  Balkanska kraljica. Уверявам ви, този вариант е прекрасен и си заслужава да го приготвите за празничната трапеза. Ще дам рецептата така, както я направих аз - малко видоизменена. Само ще спомена, че не използвах рибица, а месо от бут. Просто имах количество от този вид и реших да опитам с него. Става. Така че можете да пробвате и вие. При мен се получиха три по-малки рула. 


Продукти:
около 1,5 кг месо от рибицата или от бут
200 гр бекон нарязан на тънко
 200гр гъби 
1кг лук
2 ½ с.л. нарязан пресен магданоз
2 пресни чушки – червена и зелена
100 мл. червено вино
30 мл. олио 
1ч.л. смлян чер пипер
 сол на вкус 
2-3 щипки кимион 
100мл. вода.
Месото се разрязва на три, като се оформя правоъгълник с дебелина около 2,5см. Посолява се и се поръсва с черен пипер. 
Гъбите се нарязват на филийки и се задушават в 2 с.л. олио. Прибавят се сол, черен пипер и ситно нарязания магданоз. Разстилат се върху месото. Навива се на стегнато руло. Отгоре се покрива с бекона и се увива с канап или конец. Поръсва се с малко черен пипер и кимион. В дълбок овален керамичен съд се поставя лук нарязан на кръгчета. Отгоре се поставя  месото. Чушките се нарязват на кръгчета и се смесват с лука, който също е на кръгчета. Аз сложих и малко гъби, които ми дойдоха в повече за плънката. Месото хубаво се посипва със зеленчуците. Олиото се смесва с виното и се излива върху месото. Слага се капак или се покрива с фолио и се пече на 160* около час и половина - два часа. След това градусите се усилват на 230, капакът се махва, зеленчуците отгоре се отстраняват и рулото се връща да се сдобие с хубав загар. 

 ПОЖЕЛАВАМ НА ВСИЧКИ СВЕТЛИ ПРАЗНИЦИ! НЕКА ИМА МИР И ЛЮБОВ В СЪРЦАТА НИ!

16 коментара:

  1. Нека има и любов, и топлина в сърцата и душите ни!
    Рулото е прекрасно - кралица на вечерта!
    Прегръдка и весели празници, Ил!

    ОтговорИзтриване
  2. Това руло изглежда много примамливо!
    Трудно може да му се устои!
    Илиана, весели празници и на теб!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесна ,зимна рецепта !
    Весели празници ,Илиана !

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесна рецепта,Илианка,
    изглежда наистина царско.
    Сърдечни поздрави, топла прегръдка и пожелания за една здрава и красива Коледа с много светлина, мир и любов, Диана

    ОтговорИзтриване
  5. Наистина достойно за царската трапеза!

    Светло и благословено Рождество, Илианка! Здраве, щастие и благодат на теб и твоите близки!

    ОтговорИзтриване
  6. Честито Рождество Христово, Шеми!
    Бъдете здрави и се обичайте, а ти специално - все така щура :)

    А що се касае до това, което виждам на снимките - безмилостно апетитно е!!!

    Весели празници :)

    ОтговорИзтриване
  7. Честита Коледа! Бъдете живи и здрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Честита Коледа, Илианче! Здраве, много любов и благоденствие!

    ОтговорИзтриване
  9. Честита Коледа,Илианка!
    Здраве и благополучие за теб и семейството ти!
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  10. Честито Рождество, приятели!
    Бъдете живи и здрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Честита Коледа,Илианка!
    На цялото семейство пожелавам здраве,щастие и благоденствие!Да се множат успехите ви и да се сбъдват мечтите!

    ОтговорИзтриване
  12. Честито Рождество Христово, Илианка!
    Да сте здрави и честити - ти и хората, които обичаш! Винаги да има обич и топлина в дома ви!
    Светъл празник!

    ОтговорИзтриване
  13. Прекрасно е! Честита Коледа, Илианче!С пожелания за здраве и щастие! Нека винаги в дома ви има топлина и уют! Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  14. Охх, видях при Ванката, сега и при теб. Чудно е! т.е. чудни са!
    Ил, само едни въпрос имам - бекона суров ли е (месо) или от пушено-варените?
    И Честита Коледа на теб! Живи, здрави и много щастливи да се всички в къщи!
    И много късмет и сполука!

    ОтговорИзтриване
  15. Ил, фантастично е това руло. Благодаря за рецептата.
    Наистина от пушения бекон месцето придобива вълшебен вкус.

    ОтговорИзтриване