Pages

неделя, 1 април 2012 г.

Усукана питка с кашкавал


Продукти:

200 мл прясно мляко
1 ч.ч. кисело мляко
3 яйца
5 – 6 с.л. олио
½ кубче прясна мая
1 ч.л. захар
1 с.л. сол
Брашно за меко тесто – около 700 г
50 г разтопено масло
200 г кашкавал



Маята се разтваря в млякото заедно със захарта и 3-4 с.л. брашно. Оставя се да шупне. В брашното се прави кладенче и там се слагат яйцата, като единият жълтък се отделя за намазване. Прибавят се и останалите продукти. Изсипва се млякото с маята и се меси меко тесто. Не слагайте всичкото брашно изведнъж, а прибавяйте постепенно, за да не стане прекалено твърдо тестото. След това се оставя да втаса, докато удвои обема си.

Втасалото тесто се разделя на три равни части. Всяка част се разточва на дълъг около три педи правоъгълник с широчина около 12 см. Първата кора се намазва обилно с разтопено масло и се поръсва с половината настърган кашкавал. Втората кора се слага върху първата и отново се маже с масло и се поръсва с останалия кашкавал. Слага се и третата кора и хубаво се притиска. Разточва се с точилка докато стане 4 педи дълго и 20 см широко. Така подредените и разточени кори се режат на две по дължина. Двете части се усукват и се поставят в предварително намазана тава, като питката се навива на руло. Оставя се да втаса около 15 минути, мажат се с разбит с малко вода или мляко жълътк и се слага да се пече без фурната да е загрявана предварително на 180* до златисто.

*Допълвам публикацията с още една усукана питка, но без кашкавал. Само с масло. Получи се много вкусна, на конци.


23 коментара:

  1. Ммм, съжалявам, че не съм сред дегустаторите! Изключителна е питката! Непременно ще я опитам! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. много вкусно било у вас Ил... даже искам да дойда и да си гризна от това изкушение

    ОтговорИзтриване
  3. Вкусно!И аз ще я пробвам непременно :). Благодаря че я сподели :)
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Мила Илианка,от доста време приготвям рецепти от твоя блог,особено тестените,прекрасни са! Винаги сполучливи и високо оценени от семейството ми! Препоръчвам ги горещо на всички дами. По всичко си личи,че си прекрасна майка и съпруга,радвам се,че има българки като теб, ще следвам блога ти занапред. Очаквам вкусни предложения за Великденските празници. Успешна седмица!
    Даниела

    ОтговорИзтриване
  5. разкошна питка,с удоволствие
    ще я пробвам
    поздрави и хубава вечер

    ОтговорИзтриване
  6. Илианке, ти ли беше онази дето не готвела и не снимала,м? Откъде тогава се пръкна тази разкошна красавица?

    ОтговорИзтриване
  7. Красива, пухкава и несъмнено много вкусна! Прекрасна е, Илиана!

    ОтговорИзтриване
  8. Щом е тестено, дайте го на мен! Чудесно изглежда, Илианче, несъмнено е много вкусна!

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря на всички за хубавите думи!
    Всъщност питката е много лесна и съм сигурна, че всяка от вас ще се справи не по-зле от мен :)
    Поздрави на всички!

    ОтговорИзтриване
  10. Прекрасна питка! Мисля да я пробвам и аз:)

    ОтговорИзтриване
  11. Хиляди благодарности за вълшебната рецепта!Меся за втори път в живота си - невероятен резултат!

    ОтговорИзтриване
  12. Невероятна питка,много вкусна и лесна за приготвяне.(y)
    Благодаря ти много за рецептата.<3 <3 <3

    ОтговорИзтриване
  13. Много вкусна питка,лесна и бърза за приготвяне.
    Благодаря ти много за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  14. Благодаря за сполучливата рецепта!Питката беше наистина много вкусна.

    ОтговорИзтриване
  15. Здравейте, Татяна :)
    Щастлива съм, че питката се е харесала и на Вас :)

    ОтговорИзтриване
  16. Защо фурната не се загрява предварително?

    ОтговорИзтриване
  17. Фурната не се загрява предварително, защото оформената питка не се оставя да втаса напълно, преди да се сложи вътре. Докато фурната се загрява равномерно, питката втасва вътре и така се пести време.
    Разбира се, можете да си оставите питката да втаса напълно и да я сложите в загрята фурна.
    На мен ми е много по-удобно да пека по този начин, но ако вие предпочитате традиционното втасване, няма проблем да приготвите рецептата според вашите предпочитания.
    Поздрави,
    Илиана

    ОтговорИзтриване
  18. Какъв е диаметъра на тавата?

    ОтговорИзтриване
  19. 25 см е диаметърът на тавата, в която пека тази питка.

    ОтговорИзтриване
  20. Днес направих питката.Получи се чудесно.Красива и мека.Благодаря Ви!Бъдете жива и здрава!

    ОтговорИзтриване