Pages

събота, 3 декември 2011 г.

Масленки

Скоро получих въпрос от читателка на блога дали имам рецепта за масленки. Не се бях сещала за тези много любими сладки от миналото, но веднага реших, че щом имам възможност, ще потърся рецептата. И ето - днес дойде моментът да ги направя. Рецептата е на Пепи. Или по-точно на нейната майка. Пепи, благодаря, че ми предложи тази много вкусна и лесна рецепта.

Продукти:

200гр. размекната мас

1 яйце
150 г пудра захар
400 г брашно (приблизително)
3-4 ванилии
пудра захар за овалване по желание



Яйцето, маста и захарта се разбиват. Прибавя се ванилията и брашното. Меси се тесто, което да е достатъчно твърдо, за да може да се точи. Разточва се на кора с дебелина около 6-7 мм. Реже се на правоъгълници. Поставят се в тава, застлана с хартия за печене. Пекат се в загрята фурна на 170*. Още горещи се овалват в пудра захар.
Пекат се много бързо, така че внимавайте да не ги прегорите. Печете до леко порозовяване на краищата.




18 коментара:

  1. Илианка,
    това са любими курабийки от детството ми :)
    Купила съм мас и се чудя къде да я използвам!
    Чудесна идея ми даваш!

    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Изглеждат точно като тези, които си купувах като дете от една сладкарничка, наречена "Албена" в центъра на град Толбухин:)Обожавам масленки, макар отдавна да не са това, което бяха:)Ще направя непременно от твоите!

    ОтговорИзтриване
  3. Оооо, аз много обичам масленки, но не съм яла от комунистическо време, когато ги продаваха в ония ми ти черни големи тави в сладкарниците :)))) Сега не знам дали още ги има!

    Твоите изглеждат точно като тях на вис. Много ми се приядоха и не изглеждат трудни за направа:)

    ОтговорИзтриване
  4. Момичета, правят се супер лесно и не изискват много продукти. А вкуса няма да коментирам. Точно такива са, като онези в черните тави :))

    ОтговорИзтриване
  5. Добро утро. You´ve got a beautifull blog. I like it!!!! Regards from Spain

    ОтговорИзтриване
  6. Ихх, че ме подсети да направя тези дни. Тъкмо днес се запасих с прясна мас.
    Радвам се, че са ти харесали :)))
    Има сега, не в тави, в тарелки опаковани. Но не са като тези.... за съжаление.

    ОтговорИзтриване
  7. Olguichi1970, welcome!

    Пепи, тез в тарелкети изобщо не искам да ги поглеждам. Нямат Н-И-Щ-О общо.

    ОтговорИзтриване
  8. Илианка,благодаря за подсещането.Бяха любимите ми масленки-5ст.бройката.И вкусни....Щом тези са същите на вкус,ше ги правя-непременно.
    Да е жива и здрава майката на Пепи!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  9. Превъзходни масленки веднага ги направих и вече са ми фафорит вкусът и ми напомня детството ми мммммм
    Благодаря за споделената рецепта :)

    ОтговорИзтриване
  10. Илиана, на мен тези прекрасни масленки също ми навяват прекрасни спомени. Точно такива много обичах. Прекрасни са твоите!!!:-))
    Когато имаш време, намини през блогчето ми, там те очаква една предколедна изненада!-))
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  11. Ммммного обичам масленки и лесно се правят. Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  12. Az sashto obojavam maslenki no bix jelala da vi popitam mislite li che moga da zamenia masta s maslo ??? Tuk V Boston neznaia kade da tarsia pak i koi znae kakva e :(

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Zdraveite ot Portugalia.Tuk v Portugalia imã svinska mas po magazinite,no vez nikakav vkus.Namerih izhod ot polojenieto.Otivsm v mesarski magazine i molia da mi Sadat slsninata ,koiato izriazvat PRI obrabotka na svinskoto meço i ia raxtopiavam na baven ogan.Poluchsva se chudesna domacna svinska mas.i ne se zaplaxta Nito centimo.Zá tiah tova e nezdravoslovna hrana! ��jelaia vi uspeh v tarseneto i prigotvianeto..Vesela Koleda ☺

      Изтриване
    2. Zdraveite.Pomolete v mesarskite magazini zá slaninata,koiato izriazvat or svinskoto meso PRI obrabotkata i ia stopete na baven Ogan.Poluchava se chudesna domaxna svinska mas!☺Jelaia kasmet v tarseneto.Vesela Koleda

      Изтриване
  13. Наистина масленките са много хубави. Смятам, че ще се получат и с масло, макар и да не се получи точно този ефект. Опитайте. Ще се радвам да споделите резултат :)

    ОтговорИзтриване
  14. Благодаря за рецептата! Моля ви не пропускайте да споменавате в рецептите на каква температура се пекат. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  15. Поправих се :)
    Понякога много бързам и пропускам. Но съм благодарна, че ми напомняте :)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване